Felfüggesztett börtönre ítélték Tarjányi Pétert

2018. január 15., 19:55

Szerző:

Egy 2010-es csalási ügy másodrendű vádlottjaként a múlt csütörtökön első fokon két év, öt évre felfüggesztett börtönre ítélte Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértőt, a Zoom portál mögött álló cég ügyvezető igazgatóját a Fővárosi Törvényszék. Az ügy elsőrendű vádlottja ugyanekkora büntetést kapott, a harmadrendű vádlottat egy év tíz hónapra ítélték, szintén öt évre felfüggesztve. A hírt elsőként a Pesti Srácok írta meg. Tarjányi a 444 kérdésére megerősítette az információt.

Tarjányi Péter szocialista konferencián ad elő
Fotó: Youtube

Az ügy – írta meg 2013-as összefoglaló cikkében a Népszabadság – a szentesi Petőfi Szálló felújítása körül forog. A tízszázalékos önkormányzati tulajdonban álló cég, a Pendola-Szentes Kft. 2010 februárjában kötött egy szerződést a Lama Plusz Kft.-vel – amelynek Tarjányi az alkalmazottja volt –, hogy az utóbbi bonyolíthatja le a hotel felújítására kiírandó generálkivitelezői pályázatot. Négy hónappal később a Lama Plusz Kft. megállapodott meg egy pénzügyi, műszaki és üzletviteli tanácsadási szerződésről a Demján Sándor érdekeltségébe tartozó Arcadom Zrt.-vel, amelynek aztán fel is ajánlotta a felújítási projektet. Az Arcadom Zrt.-t érdekelte is a 3,5 milliárdos megbízás, a Demján-féle cég és a Pendola-Szentes Kft. közötti közvetítésért pedig a a Lama Plusz Kft. tízszázalékos jutalék, áfával együtt 441 millió forint járt. A felújításhoz szükséges pénzt soha senki nem teremtette elő, a Lama Plusz Kft. é az Arcadom Zrt. között kitört elszámolási vitában pedig a Demján-cég aztán feljelentést tett. Tarjányiék ellen 2011. november 30-án különösen nagy kárt okozó csalás gyanújával büntetőeljárást indult.

A felújítás értéke eredetileg 2,7 milliárd forint volt, de ez két hónappal szerződéskötés után 3,5 milliárdra módosították, Tarjányiék pedig a perben azt állítják, hogy a finanszírozó hitelintézet felemelte az önrészt, amelyhez a beruházónak további több százmillió forintra van szüksége, ezt az összeget pedig részben a közvetítőnek járó jutalékból fedeznék. Ehhez képest az ügyészségi vád úgy hangzik, hogy a három vádlott a megbízási szerződések megkötése és  kiegészítése során folyamatosan megtévesztette a kivitelező cég képviselőit. A szabadságvesztésen túl hozzávetőlegesen 440 millió forintot kell fizetniük az ügy sértettjének. Az ítélet nem jogerős, Tarjányiék felmentésért, az ügyészség súlyosbításért fellebbezett. Figyelemre méltó tény – emlékeztet a Pesti Srácok – hogy a biztonságpolitikai szakértő megnyerte azt a polgári pert, amelyet az Arcadom Zrt. ellen indított az ügyben.

 

Tegnap 14:59

A kórházak ellenőrzését is erőforrásnak tekinti a kormányzat, úgy gondolják, hogy nem csak a finanszírozás korrigálásával, hanem a szabályok betartatása is javíthatja a betegellátást. A kórházszövetség konferenciájának második napján az ellenőrzéseket végző szakterületek vezetői szembesítették az intézményvezetőket a föltárt visszásságokkal – írja a Népszava.