Fazekas Sándor nem tud elszámolni a miniszteri millióival, de válaszul elmúltnyolcévezni kezdett

2017. november 28., 19:20

Szerző:

Harangozó Tamás az azonnali kérdések órájában intézett kérdést múlt héten Fazekas Sándor földművelésügyi miniszterhez. A miniszter milliókkal támogatott programokat miniszteri keretéből, de nem tud elszámolni a kifizetésekről, erről érdeklődött nála Harangozó – írja az Index. Harangozó Tamás MSZP-s képviselő hónapok óta kéri a támogatások dokumentációját, de a minisztérium szerint nincsenek meg a papírok. A szocialista képviselő olyan, milliókkal támogatott programokra kérdezett rá, mint például „a vidéki retorikai képességek fejlesztése”, a „magyar kézművesstratégia" vagy a „mintapéldák elemzése a zöldség-gyümölcs ágazat fejlesztésére vonatkozóan”. Találomra választottak ki a több mint ezer pályázatból tizenegyet, ebből egynek van meg a dokumentációja a minisztériumban. A többi szerintük háttérintézményeknél lehet, de azt nem közölték, hogy pontosan mik ezek az intézmények.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Harangozó megkérdezte a minisztert, hogy hol vannak a költéseket igazoló dokumentumok, amire Fazekas úgy válaszolt, hogy a dokumentumok valóban nincsenek meg, de a pályázati rendszer nagyon összetett struktúra, az iratok pedig „háttérintézményben, esetleg megszűnt intézményben fellelhetők, ezek megkereshetőek, nyilván több idő kell”. Majd ebből valahogy következtetve áttért a szocialista kormány nyolc évére, hogy cukorgyárakat zártak be, tönkretették a vidéket, megnőtt a munkanélküliség.

Elképzelhetetlen vagy legalábbis nem szokványos ügykezelés az, hogy a miniszter felelősségi körébe tartozó költésekről nincs dokumentáció. Harangozó pert indított a Fővárosi Törvényszéken a közérdekű adat kiadásáért, szeptemberben megvolt az első tárgyalási nap, decemberben lesz a következő. Azért is érdekes az ügy, mert az MSZP-s politikus több éve lezárt projektekre kérdezett rá, tehát arra sem lehet hivatkozni, hogy folyamatban vannak a projektek, ezért nincs meg az elszámolásuk.

Egy kicsit segítünk a minisztériumnak innen a szerkesztőségből. Mivel a miniszteri keretből finanszírozott pályázati támogatások bekerülnek a Földművelésügyi Minisztérium költségvetésébe, ahonnan a miniszter engedélye alapján folyósítják a támogatott projekteknek, javasoljuk, hogy először a minisztérium azon osztályánál érdeklődjenek a dokumentációról (remélhetőleg egy épületben vannak), ahol a minisztérium kifizetéseit kezelik. Az éves költségvetési beszámoló is nyilván tartalmazza a kérdéses kifizetéseket, talán abból is ki tudják következtetni, hol vannak a kérdéses iratok. Továbbá érdemes lenne a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Állandó Titkárságán is érdeklődni, ami szintén nem lehet ismeretlen a minisztériumnak. Amennyiben minden olyan intézmény megszűnt, amely a forrást kapta, biztosan van az FVM-ben olyan iratlista, amely segít eligazodni a megszüntetett intézmények irattárában. További jó munkát kívánunk!