Emmanuel Macron leváltotta Franciaország budapesti nagykövetét, aki kiállt Orbán Viktor mellett

2018. július 1., 16:51

Szerző:

Emmanuel Macron azonnali hatállyal visszahívta Franciaország budapesti nagykövetét – írja a hvg.hu, amely közzétette azt is: az erről szóló rendelet szombaton jelent meg. Helyét Pascale Andréani, korábbi OECD-nagykövet veszi át.

Eric Fournier néhány nappal korábban egy a párizsi kormányzatnak címzett diplomáciai jegyzetben elemezte a magyarországi helyzetet, és arról írt, az Orbán Viktort populizmusa csupán a magyargyűlölő nemzetközi sajtó túlkapása.

EU-csúcs Brüsszelben Macron az uniós csúcson értesült, kijelentett, hazatérve pedig cselekedett: nem hajlandó azonosulni Orbánnal
Fotó: MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

A dokumentumot a Mediapart internetes oldal szivárogtatta ki pénteken reggel. Különösebb visszhangot nem is kapott volna a hír, ám a brüsszeli EU-csúcsot követő sajtótájékoztatón a francia államfőnek szegezték azt a kérdést, mit gondol nagykövete kiállásáról.

Macron erre reagálva – mint megírtuk – kijelentette: „egyáltalán nem osztom a nagykövet véleményét, semmilyen szempontból nem fogadom el Orbán Viktor politikai irányvonalát sem”.

Fournier kijelentésével kapcsolatban pedig azt mondta: ha nyilvánosan tette, visszavonja a megbízatását, ha pedig a személyes véleményét fejtette ki, akkor a szólásszabadság megnyilvánulásának tekinti a jegyzetet – de attól még nem ért vele egyet. Azt továbbra sem derült ki, nyilvános volt-e a dokumentum, ám Macron reakciója gyors és egyértelmű,

a távozó nagykövet utóda, Pascale Andréani hivatalosan már csütörtök óta Franciaország budapesti nagykövete. 

UPDATE

„A saját kormánynak címzett diplomáciai jegyzet jellegét tekintve nem nyilvános. Ami a nyilvános dolgokat illeti: Éric Fournier nagykövetként fegyelmezetten beállt a sorba, sokszor igen kritikus álláspontokat fogalmazott meg a magyarországi helyzettel kapcsolatban. Vagyis nem áll fenn az a helyzet, amelyre nézve Macron a magyarországi nagykövet lecserélését kilátásba helyezte” – írja Soós Eszter Petronella Franciaország-szakértő a blogjában, egyúttal hangsúlyozva, hogy

Macron június 29-én fenyegetőzött a leváltásával, de már előző nap aláírta az új magyarországi francia nagykövet kinevezését. Vagyis az új francia nagykövetet még azelőtt nevezték ki, hogy az elődjének a jegyzékéről megjelent volna bármi a sajtóban.

Fournier tehát azért távozik Magyarországról, mert a hároméves mandátuma lejár. Fournier 2015-ben érkezett Magyarországra, és ráadásul hetek, hónapok óta lehetett tudni, hogy távozik, erről ő maga is beszélt nyilvánosan – írta a Franciaország-szakértő.