„Egyelőre nem tudok megszólalni” – teljesen összetört Nagy Imre unokája

2018. december 28., 10:04

Szerző:

– Egyelőre nem tudok megszólalni.

Ennyit írt ki péntek reggel Nagy Imre unokája a Facebook-oldalán, miután szembesült azzal, hogy a kormány megbízásából hajnalban álltak neki Nagy Imre emlékművének szétbontásához a Vértanúk terén, a szobor elemeit egy nyergesvontatóra pakolták, s reggelre elvitték.

Az emlékművet gyorsan el is tüntették, reggelre már csak hűlt helye volt a téren. A szobor új helyén, a Jászai Mari téren még nyoma sincs semmilyen előkészületnek, szóval a szobor egy ideig biztos valami raktárban porosodik majd. 

Az eset kísérteties: Nagy Imre unkája ugyanis éppen december 27-én, azaz egyetlen nappal korábban tett közzé egy kritikus bejegyzést a Facebook-oldalán arról, hogy miközben nagy apját, a mártír miniszterelnököt ostorozza a jobboldali kurzus, Nagy Imre a saját fizetéséből bérelt lakásban élt és dolgozott, nem költözött a budai Várba, sem máshová. Frissítés, Jánosi Katalin egyértelművé tette: a házelnök 2,5 milliárdos szolgálati lakása miatt mérgelődött, aki karácsonyi interjújában nevezte nagyapját a „legrosszabbfajta kommunistának”. A bejegyzése ma már nem érhető el nyilvánosságnak, de eredeti szövege sokatmondó:

– Az én nagyapám, aki kétszer is Magyarország miniszterelnöke volt (és akit nem átall a jobboldal tele pofával szidni, mint „legrosszabb fajta kommunistát”) a fizetéséből bérelt lakásban lakott... A fizetéséből vett abba bútort, képet, szőnyeget... Mikor halálra ítélték, teljes vagyonelkobzás is sújtotta – csakhogy a bútorán, lemezein, könyvein, ruháin kívül nem volt semmiféle ingatlana, palotái, yachtjai, bankszámlái, külföldi ingatlanai, földjei, birtoka. Annyija volt, mint mikor munkába állt... soha semmije. Úgy hogy kérdem én – KI ITT A LEGROSSZABB FAJTA?

– tette fel a kérdést Jánosi Katalin.

Nagy Imre unokája egyébként nem először fejezte ki fájdalmát, a nagyapját érintő kormányzati retorika, az emlékét porba tipró hatalmi intézkedések ellen. Amikor kiderült, végül mégis a Jászai Mari térre kerülhet Nagy Imre miniszterelnök szobra, unokája egyértelművé tette, olyanok teszik mindezt, akik „a cipője sarkáig” nem érnek fel. Akkor azt írta szintén a legnagyobb közösségi portálon: „Megölték, a börtönudvar sarkába kaparták el, álnéven, a temető sarkába ásták kátránypapírba-szögesdrótba csavarva... a forradalom 60. évfordulóján alázták végsőkig, hazudoznak róla a mai napig – most szobrát »helyezik át«. Olyanok, akik a cipője sarkáig nem érnek fel. Sírni tudnék.”

Orbán Viktor és Jánosi Katalin 2012-ben

A december 27-i bejegyzésre egy – véleményünk szerint pikírtnek szánt – képmegosztással Kovács Zoltán volt kormányszóvivő, jelenlegi nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár igyekezett megnyugtatólag válaszolni, vélhetően a szobor elszállítási tervének ismeretében.

Mindezt Jánosi Katalin megnyugvással vette tudomásul, azt írta:

– Remélem (sőt, elvárom!), hogy Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár úr intencióját – hogyan vélekedik a jobboldal Nagy Imre mártír miniszterelnökről – a teljes jobboldal felvállalja, magáévá teszi, s ezen túl valóban így is nyilatkozik meg. A megfelelő tisztelettel, minden fórumon.

Ehhez képest ma reggel a világ szembesült Nagy Imre szobrának elszállításával, s a tipikusan orbáni módszerrel.