Kiakadt Nagy Imre unokája, és feltette a kérdést: Ki itt a legrosszabb fajta?

2018. december 27., 10:28

Szerző:

„Az én nagyapám, aki kétszer is Magyarország miniszterelnöke volt (és akit nem átall a jobboldal tele pofával szidni, mint „legrosszabb fajta kommunistát”) a fizetéséből bérelt lakásban lakott... A fizetéséből vett abba bútort, képet, szőnyeget... Mikor halálra ítélték, teljes vagyonelkobzás is sújtotta – csakhogy a bútorán, lemezein, könyvein, ruháin kívül nem volt semmiféle ingatlana, palotái, yachtjai, bankszámlái, külföldi ingatlanai, földjei, birtoka. Annyija volt, mint mikor munkába állt... soha semmije. Úgy hogy kérdem én – KI ITT A LEGROSSZABB FAJTA?”

Ezt a jogosnak tűnő kérdést Jánosi Katalin, Nagy Imre unokája tette fel csütörtök reggel a Facebook-oldalán egy  nyilvános bejegyzésben annak kapcsán, hogy Orbán Viktor januárban a Várba költözikÉs nem először emeli fel szavát a nagyapját érintő kormányzati retorika, az emlékét porba tipró hatalmi intézkedések ellen. Amikor kiderült, végül mégis a Jászai Mari térre kerülhet Nagy Imre miniszterelnök szobra, unokája egyértelművé tette, olyanok teszik mindezt, akik „a cipője sarkáig” nem érnek fel.

Akkor azt írta szintén a legnagyobb közösségi portálon:

„Megölték, a börtönudvar sarkába kaparták el, álnéven, a temető sarkába ásták kátránypapírba-szögesdrótba csavarva... a forradalom 60. évfordulóján alázták végsőkig, hazudoznak róla a mai napig – most szobrát »helyezik át«. Olyanok, akik a cipője sarkáig nem érnek fel. Sírni tudnék.”

Nagy Imre szobrának – amelyet Demján Sándor és társai adományoztak Budapestnek – áthelyezése hónapok, sőt évek óta nagy vitákat kiváltó téma. Néhány hónapja biztosra vehető, a Jászai Mari térre kerül a mártír miniszterelnök szobra a Vértanúk teréről. Az új helyet Wachsler Tamás, a Steindl Imre Program Nonprofit Zrt. vezérigazgatója javasolta, de előtte még egyeztetnek az alkotóval, és beszerzik a szükséges engedélyeket.

Nyáron az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának zárt ülésén elfogadták a Vértanúk tere beruházással kapcsolatos kérelmet, így megkezdődhetnek az előkészítő munkák, és várhatóan 2019 végére a megújuló Vértanúk tere a gyalogosoké lesz. A Kiemelt Nemzeti Emlékhely Bizottság (KNEB) december eleji ülésén előzetes hozzájárulását adta a Vértanúk terének gyalogos prioritású átépítéséhez és ennek részeként a Nemzeti Vértanúk Emlékművének rekonstrukciójához, valamint ugyancsak előzetes hozzájárulását adta a Nagy Imre-emlékmű eltávolításához és a Jászai Mari téren történő felállításához. 

Wachsler Tamás szerint a Vértanúk terén a második világháború utáni szobor rombolásokat megelőző képzőművészeti arculatot kell visszaállítani, és mint mondta Nagy Imre szobra új, méltó helyre kerül. 

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.