Beindult a látszat-visszalépési hullám, egyelőre csak taktikáznak az ellenzéki pártvezetők

Kezd hatalmas káoszba fulladni az ellenzéki pártok visszaléptetési csiki-csukija. Egyelőre nem világos, hogy a kiszivárogtatott megállapodástervezetből mi lesz, együttműködhet-e egyáltalán az LMP és az MSZP-Párbeszéd. A visszaléptetés sosem késő, Márki-Zay Péter akciózik.

2018. április 3., 17:04

Szerző:

Futótűzként szaladt végig a médián, hogy az MSZP és az LMP vezetői kedden megegyeztek, hogy több helyen visszaléptetik egymás javára a jelöltjeiket, hogy lehetőleg egy igazán esélyes baloldali ellenzéki maradjon a Fidesszel szemben.

A kiszivárgott megállapodástervezet tanúsága szerint

  • Budapest 1. választókerületében (Belváros-Várnegyed) az LMP-s jelölt, Csárdi Antal javára lép vissza az MSZP-Párbeszéd jelöltje, V. Naszályi Márta.
  • Budapest 17. választókerületében (Csepel-Soroksár) Bangóné Borbély Ildikó MSZP-s jelöltjavára lép vissza az LMP-s Tenk András.
  • Pest 6. választókerületében (Gödöllő) Lengyel Szilvia LMP-s jelölt javára lép vissza az MSZP-s Makrai Zoltán.
  • Csongrád 1. választókerületében (Szeged) Szabó Sándor MSZP-s jelölt javára lép vissza az LMP-s Bodrog Zoltán.

Az Index ugyanakkor már azt írta, a pártok elnökségének még rá kell bólintania a döntésre, ráadásul a megállapodás még mindig nem tekinthető véglegesnek.

Sőt, úgy tudjuk, egyáltalán nem is biztos, hogy lesz ilyen megállapodás.

Ezt az információnkat később Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje is megerősítette a Facebook-oldalán, azt állítva, „sajnos kacsa” az egész.

 

Mindez egyébként több helyen mutat némi logikátlanságot, hiszen például egy alig egy héttel ezelőtti felmérés szerint a Belvárosban éppen az MSZP-s jelölt, V. Naszályi Márta lehet a befutó a Fidesz-KDNP jelöltjével, Hollik Istvánnal szemben, és éppen ezért lépett vissza a javára a Momentum-elnök Fekete-Győr András, miután korábban Juhász Péter is elállt az indulástól. Ráadásul a listából az is jól látszik, hogy az LMP kizárólag MSZP-s jelöltek javára, a Demokratikus Koalíció és a szocialistákkal szövetséges Párbeszéd indulóinak nem gyakorolna gesztust.  Holott a zöldpártnak erre egyfelől lenne lehetősége, hiszen anyagi (kampányfinanszírozás) és érdemi pozícióbeli veszteség nélkül a szakértők szerint az LMP-nek mintegy 20 egyéni választókerületnyi mozgástere van, szemben a baloldali párokkal. Emlékeztetőül: az MSZP és a DK már decemberben megállapodott arról, hogy sehol sem indítanak jelöltet egymással szemben, így ők érdemben már nem tudnak koordinálni mással, csupán néhány (legfeljebb mondjuk 4-6 helyen) tudnak „esélyvesztés" nélkül visszaléptetni.

Fotó: MTI/Mohai Balázs

Ráadásul az Index által nyilvánosságra hozott listában az érintett körzetek nem mindegyike esélyes, vagy az esélyesnél esélyesebb – ahogy szakértők fogalmaznak. Sokkal inkább tehát látszat-visszalépésnek számíthat például egy tét nélküli józsefvárosi vagy belvárosi „kiegyezés", miközben úgy tűnik, olyan választókerületek is bekerültek, amelyek igenis fontos mandátumot hozhatnak a kormányváltó erőknek – így Csongrád megye 1-es, egyébként is a szocialistáknak kedvező körzetben. 

A fent használt kifejezés, még ha jelenleg is kissé szürreálisan hangzik, a hódmezővásárhelyi meglepetés győzelem után felpezsdült esélylatolgatások közepette nagyon is fontos. Egyetlen párt sem akarhatja ugyanis, hogy Orbán Viktor hatalomban tartójaként tűnjön fel.

Éppen kedden derült ki ugyanis az is, hogy a Medián készített egy felmérést a Párbeszéd pártalapítványa, a Megújuló Magyarországért Alapítvány felkérésére arról, hogy milyen viselkedést várnak el pártjaiktól a választók a választásig hátralévő egy hétben. 

A kutatásból az derül ki, hogy a kormányváltást akaró választók kétharmada, 67 százalék szeretné, ha az esélytelenebb egyéni jelöltek visszalépnének a körzetükben induló esélyesebbek részére. 

A március 17. és 28. között, 1200 fő megkérdezésével készült reprezentatív felmérés szerint a 

  • DK-sok 81 százaléka,
  • az MSZP-Párbeszéd szavazóinak 69 százaléka,
  • az LMP-sek 67 százaléka,
  • és a Jobbik szavazóinak 67 százaléka 

is azt szeretné, ha az ellenzéki pártok egyéniben visszalépnének a helyben esélyesebb jelöltek javára.

Még a kormányváltást akaró párt nélküliek 63  százaléka is ezzel ért egyet, és mindössze 13 százaléka a kormányváltóknak utasítja el a visszaléptetéseket. 

A Medián külön rákérdezett a baloldali pártok koordinációjára is, és az derült ki, hogy az LMP szavazóinak 67 százaléka szerint a pártjuknak koordinálnia kellene a többi balos párttal akkor is, ha a Jobbik ebbe nem megy bele. Holott korábban az LMP-vezetőség éppen azzal hagytak fel a tárgyalásokkal, hogy ha Vona Gáborék nem akarnak egyezkedni, márpedig nem akarnak, akkor különalkuknak nincs értelme. 

Érdekesség, hogy ha nem lesz megállapodás, és a Fidesz nyer, akkor azért a kormányváltó szavazók 47 százaléka szerint Vona Gábor, 42 százalék szerint Gyurcsány Ferenc, 34 százalék szerint Szél Bernadett és 28 százalék szerint Karácsony Gergely lesz felelős.

Ez bizony nagy felelősség, így további visszalépésekre is lehet számítani, hiszen a pártok tartanak attól, hogy kiegyezési képtelenségük miatt a választóik majd büntetni fogják őket. Ráadásul a visszaléptetésekre szinte az utolsó percig van még lehetőség, így a következő pár napban is lehet számítani bejelentésekre. Akár annak ellenére, a választók informálásának – noha nem a leghatékonyabb, sőt, kampánystratégiának aligha nevezhető – módja, hogy nevek esnek ki a szavazólapról, így egy másik párt jelöltjét kell azon megtalálni.  A mostani kaotikus visszaléptetési hullámnak tehát még így is lehet értelme.

Nagy kérdés, merre lép az LMP

Erre kényszerítené a pártokat az újdonsült hódmezővásárhelyi polgármester is, Márki-Zay Péter ugyanis éppen azon van, hogy országos szintű legyen a koordináció, de legalábbis tiszta legyen, hol kicsoda a legerősebb jelölt a Fidesszel szemben. Ennek érdekében egy oldalt is indított, ahol először 53, majd további 33 jelölt volt feltüntetve a 106-ból, kedden pedig bejelentették, hogy felkerült a többi név is a Rendszerváltás2018 oldalra.

Kedden ráadásul Márki-Zayék a Közös Ország Mozgalom irodájában tartottak sajtótájékoztatót a taktikai szavazást népszerűsítő, és saját ajánlásokat tevő szervezetekkel, ahol bejelentették, hogy egységesítették ezeket a listákat. A jelöltek nyilvánosságra hozatalán túl egy újabb oldalt és egy ahhoz kapcsolódó online kampányt is bejelentettek. Az Orbánnak Mennie Kell nevű oldalon be lehet írni az irányítószámot, ami feldobja a legesélyesebb ellenzéki jelöltet.

2024. május 25., 11:21

Két évvel a koronavírus-járvány nyomán bekövetkezett turisztikai összeomlás után ismét megjött az emberek utazási kedve. Idén a magyarok több mint harmada tervezi, hogy útnak indul kikapcsolódni. A Balaton idén is verhetetlen célpont.

2024. május 25., 07:32

Idén a balatonfüredi Kis Bergmann Cukrászda Tökmag sorbet pirosbogyós gyümölcsökkel elnevezésű alkotása lett az év fagylaltja - közölte a Magyar Cukrász Ipartestület pénteken az MTI-vel.