Áldott karácsony: kétszázezer forintnyi Erzsébet-utalvánnyal ajándékozta meg magát Trócsányi László

2017. december 20., 09:58

Szerző:

Az igazságügyi tárcánál minden dolgozó – így maga Trócsányi László miniszter és a négy államtitkár is – kétszázezer forint értékű ajándék Erzsébet-utalványt, valamint járulékokkal 12 100 forint értékű ajándékot kapott év végén. A csaknem ötszáz dolgozónak adott pluszjuttatás összesen több mint 150 millió forintba került. Ez azért is pikáns, mert Orbán Viktor pár éve kifejezetten megtiltotta, hogy az állami vezetők jutalmat vegyenek fel – derült ki a Magyar Nemzet körkérdése nyomán. (Erről ma biztos nem lehet kérdezni a minisztert, mert a Kecsmár Krisztián államtitkárral más témában tervezett sajtótájékoztatójukat két órával a kezdés előtt lemondták.) 

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A Lázár János vezette Miniszterelnökség, a Szijjártó Péter irányította Külgazdasági és Külügyminisztérium vagy a Rogán Antal alá tartozó Miniszterelnöki Kabinetiroda alkalmazottjai egy forintot sem kaptak. Nem vesz fel jutalmat Orbán Viktor sem. Még az igazságügyi miniszterénél is nagyobb ajándékkal kedveskedett viszont a dolgozóknak Pintér Sándor, a belügyi tárcánál 1280 dolgozó év végi juttatására csaknem 524 millió forintot költöttek járulékokkal együtt, ami azt jelenti, hogy egy főre átlagosan 408 000 forint jutott. A pénzt Erzsébet-utalvány formájában kapták meg.

Pintér Sándor saját magának nem utalt ki év végi juttatást, és ugyanígy nem kaptak semmit az államtitkárok sem.

A Honvédelmi Minisztériumban mind a 661 dolgozó kap külön juttatást, ráadásul a tavalyinál tíz százalékkal magasabb összegben. Az „egész évben végzett kiemelkedő munka elismeréseként” 45 000 forint értékű étkezési Erzsébet-utalványt kapnak az alkalmazottak, ennek összes költsége pedig csaknem harmincmillió forint. Az állami vezetők, tehát Simicskó István miniszter, valamint az államtitkárok és a helyettes államtitkárok nem kaptak év végi pluszjuttatást.

A Nemzetgazdasági Minisztérium dolgozói 150 000 forintnyi, úgynevezett rekreációs juttatásban részesültek. Nem tudni ugyanakkor, hogy Varga Mihály miniszter is kap-e ebből, valamint hogy milyen formában adják ezt az összeget.

13:07

Április 30-án az MBH Bank szerződést írt alá a Magyar Fejlesztési Bankkal, melyben megállapodnak arról, hogy a 2021–2027-es uniós fejlesztési ciklus lakossági hitelprogramjait elérhetővé teszik az MFB Pont Plusz lakossági hálózatukon keresztül. A hitelintézet a közvetítői feladatok ellátásának jogát konzorciumban nyerte el, nyílt közbeszerzés keretében, így az EU-s forrásokból a vállalkozásoknak szánt, már korábban bejelentett KKV Technológia Plusz Hitelprogram nulla százalékos kölcsönei április 30-tól, míg az otthonfelújítási program terméke várhatóan nyár elejétől lesz igényelhető a MBH Bank által üzemeltetett, 154 bankfiókban elérhető lakossági és vállalkozói MFB Pont Plusz pontokon.