Adatbázist készítettek azokról, akik részt vettek az 1956 utáni megtorlásokban

2018. június 11., 08:46

Szerző:

E héten mutatja be a Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) azt a nyilvánosan is elérhető adatbázist, amelyben az 1956-os forradalmat és szabadságharcot követő megtorlások résztvevőiről összegezték a hozzáférhető adatokat - mondta el az M1 hétfő reggeli műsorában a testület elnöke.

Földváryné Kiss Réka közölte: 110 ezer oldalnyi anyag feldolgozásával készült el a körülbelül ezer ember - zömében vizsgáló - tevékenységét, életútját bemutató adattár, feltárva a forradalom előtti pályájukat éppúgy, mint azt, hogy mit kaptak jutalmul a megtorlásokban való részvételért. A NEB elnöke hangsúlyozta, a kutatók számára éppúgy fontos a másfél éves munkával összeállított adattár, mint az érdeklődő közönségnek. Megjegyezte, 1956 után 125 per indult a forradalom résztvevői ellen, és az eljárások végén 230 embert akasztottak fel.

Április 30-án az MBH Bank szerződést írt alá a Magyar Fejlesztési Bankkal, melyben megállapodnak arról, hogy a 2021–2027-es uniós fejlesztési ciklus lakossági hitelprogramjait elérhetővé teszik az MFB Pont Plusz lakossági hálózatukon keresztül. A hitelintézet a közvetítői feladatok ellátásának jogát konzorciumban nyerte el, nyílt közbeszerzés keretében, így az EU-s forrásokból a vállalkozásoknak szánt, már korábban bejelentett KKV Technológia Plusz Hitelprogram nulla százalékos kölcsönei április 30-tól, míg az otthonfelújítási program terméke várhatóan nyár elejétől lesz igényelhető a MBH Bank által üzemeltetett, 154 bankfiókban elérhető lakossági és vállalkozói MFB Pont Plusz pontokon.