A jelöltjelölők lélektana, avagy a módszertan vagy a politika dönt az esélyesek megnevezésében?

Rengeteg kérdést felvethetnek a választókerületekként a legesélyesebb ellenzéki jelöltet megnevező listák, ám Böcskei Balázs szerint a leginkább a módszertant és magyarázatot érdemes figyelembe venni.

2018. március 31., 18:07

Szerző:

Valamennyi, eddig nyilvánosságot kapott esélylatolgatás sok kérdést vet fel, ahogyan a megjelent listák esetenként legalábbis magyarázatra szorulnának. Az IDEA Intézet igazgatója, Böcskei Balázs arra figyelmeztet: azonos közvélemény-kutatási adatok, de más módszertani feldolgozás mellett is különböző eredményekre juthatunk, de ami ennél is nagyobb probléma, az a minden kifejtés és alátámasztás nélkül hagyott esélyes-találatoké.

Cikksorozatunk első részében a politikai elemzővel végigvettük, miként konstruálhatja a közvéleményt mindaz, amit az elmúlt hetekben, s jelenleg is elárasztja a közbeszédet arról, hogy ki is az esélyes jelölt. Böcskei ugyanakkor abban is segített, hogy a konkrét jelöltkijelölőkről többet tudjunk, ahogyan az eddigi legnagyobb nyilvánosságot kapott, a Márki-Zay Péter nemrégiben megválasztott hódmezővásárhelyi polgármester nevével fémjelzett esélyes-listába is beleástunk.

A Rendszerváltás 2018 először 53, csütörtökön pedig további 33 esélyes ellenzéki jelölt nevét tette közzé, a lista nagy befolyásolóerővel bírhat.

A lajstromban Kész Zoltán (Veszprém) és Mellár Tamás (Pécs) független jelölt, az LMP 5, a DK hét, az MSZP–Párbeszéd tizenhat és a Jobbik huszonhárom jelöltje szerepel. Böcskei azonban példaként említi, hogy a Vas megyei 3-as, azaz Körmend választókerülete esetében egyelőre minden magyarázat nélkül nem jelölnek esélyest, és a lista helyenként azt feltételezi, hogy egyes helyeken nagyon erős a Jobbik.

Fotó: Facebook/Márki-Zay Péter

Vagy Salgótarjánban, ahol Márki-Zayék szerint az LMP-s lenne az esélyes, akárcsak a Közös Ország Mozgalom indirekt becslése szerint, de nem tudjuk meg, hogy ennek alapján „jelölték-e ki” az LMP-st. Ugyanígy érdekes a budapesti 4-es választókerület, ahol Niedermüller Péterrel szemben Ungár Pétert hozták ki esélyesként, magyarázat nélkül hagyva, miként jutottak e döntésre.

De nemcsak Márki-Zayék álltak elő névsorral, sőt: a Rendszerváltás 2018-on és a Közös Ország Mozgalmon túl, a V18, a Számoljunk együtt!, az 1 jelölt a változásért!, a Taktikaiszavazás.hu, a Viszlát, kétharmad!, a Kire szavazzunk?, az Orbánváltó, a Pollo.hu ás több ellenzéki párt saját névsora is csupán néhány, a szavazói matekot, azaz a taktikai szavazást terjesztő, azt befolyásolni kívánó, a legesélyesebb ellenzéki jelölt kapcsán javaslatokat vagy épp konkrét utasításokat adó internetes és közéleti csoportosulások közül.

És hogy kik mondják meg a tutit?

  • – A Taktikaiszavazás.hu egy, Sanyó Ádám informatikus, technikai író és adatfeldolgozási specialista által működtetett honlap, amely több felmérésből, választási adatból kalkulál esélyes jelöltet részletesen leírt módszertan alapján.
  • – A Gulyás Márton politikai aktivista által alapított Közös Ország Mozgalom a Medián és a Závecz Research közreműködésével szervezett közvélemény-kutatást 18 egyéni választókerületben. Mindkét cég a szakma régi szereplője, az adatokat feldolgozó és a becsléseket elkészítő Tóka Gábor pedig elismert társadalomtudós. Folyamatosan teszik közzé a kampányban a kutatási adatokat és a részletes elemzéseket, utalva, de nem megnevezve az esélyesekre. E mérések adatait használja több más oldal és csoport, noha az adatfelvétel sok esetben még a hódmezővásárhelyi választás előtt zajlott.
  • – A V18 mozgalom is megpróbálja a kormányváltást akaró szavazókat eligazítani. A korábbi külügyminiszter, Balázs Péter által elnökölt csoport, amely korábban Karácsony Gergely támogatói köreként határozta meg magát, a Közös Ország Mozgalom, a Závecz Intézet méréseit és a Taktikaiszavazás.hu oldal megállapításait vette figyelembe. Szerintük huszonöt választókerületben győzhet az ellenzéki jelölt akár koordináció nélkül is: tizenegy jobbikos, nyolc MSZP–P-s, négy DK-s és két független jelölt nyerhet. Negyven kerületben pedig meglehet az ellenzéki győzelem, de csak koordinációval és visszalépésekkel.
  • A Rendszerváltás 2018 honlapja a legújabb, legnagyobb hírverést kapott felület. Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely független polgármestere, a Közös Ország Mozgalom, a Viszlát, kétharmad!, a Számoljunk együtt! és az 1 jelölt a változásért! mozgalom, illetve néhány közszereplő (köztük Bod Péter Ákos volt pénzügyminiszter vagy Elek István, a Heti Válasz korábbi főszerkesztője, illetve Lányi András, az LMP programjának szerkesztője) egyelőre 53, majd pedig további 33 esélyes ellenzéki jelölt nevét tették közzé. Így a választók már 86 választókerületben kapnak ajánlást arra, hogy ha szeretnék helyben megakadályozni a kormányoldal jelöltjének győzelmét, melyik ellenzéki indulóra érdemes szavazniuk. Szerintük legalábbis ők a legesélyesebbek a Fidesz ellen, ezért kifejezetten azt kérik a szavazóktól, hogy őket támogassák az egyéni szavazólapon, listán pedig szavazzanak a legszimpatikusabb pártra.
  • A Kire szavazzunk? nevű, a Jobbik-közeli Iránytű Intézet és a Magyar Nemzet együttműködéséből létrejött portálon mind a 106 egyéni választókerület demográfiai és politikai adatai elérhetők. Ezekhez az Iránytű, illetve a Közös Ország Mozgalom kutatásait használják fel, s nevezik esélyesnek az általuk annak mért indulókat.
  • A Viszlát, kétharmad! mozgalom egyik alapítója, Pápay György, a Fidesz-frakció korábbi munkatársa, a Magyar Nemzet egykori munkatársa, a másik Lukácsi Katalin ex-KDNP-s. A mozgalom célja „a jelenlegi kormánypárt túlhatalmának korlátozása és újabb alkotmányozó többségének megakadályozása a 2018-as választáson”, ennek érdekében nemcsak a Márki-Zay-féle listával, hanem tájékoztatókkal és rendezvényekkel is a szerintük esélyes ellenzéki jelöltek felé orientálnák a választókat.
  • A Republikon Intézet 51 választókerületet rendezett sorba aszerint, hogy a baloldal vagy a Jobbik jelöltje kerülhet-e közelebb a Fideszhez – vagy előzheti meg a kormányoldalt. Az intézet a támogatottsági adatokból és az egyes választókerületek 2014-es eredmények alapján képzett területi súlyaiból indult ki. Az 51 körzetből 34 helyen a baloldal, hét helyen a Jobbik az esélyesebb a Fidesz legyőzésére; tíz körzet esetében megítélésük szerint nem meghatározható, hogy a baloldal vagy a Jobbik indul-e jobb helyzetből. Budapesten minden választókerületben a baloldali jelölt esélyesebb, vidéken 16 helyen a baloldali, hét helyen a Jobbik jelöltje képes a Fidesz legyőzésére. Tíz választókerületben a baloldali jelöltnek, valamint a Jobbik jelöltjének egyaránt van esélye legyőzni a kormánypárt jelöltjét, ezek mind vidéken találhatók.

És hogy hogyan is állnak mindehhez a pártok, annak Pungor András eredt nyomába, az eredményeiről pedig sorozatunk harmadik részekében olvashatnak.

Április 30-án az MBH Bank szerződést írt alá a Magyar Fejlesztési Bankkal, melyben megállapodnak arról, hogy a 2021–2027-es uniós fejlesztési ciklus lakossági hitelprogramjait elérhetővé teszik az MFB Pont Plusz lakossági hálózatukon keresztül. A hitelintézet a közvetítői feladatok ellátásának jogát konzorciumban nyerte el, nyílt közbeszerzés keretében, így az EU-s forrásokból a vállalkozásoknak szánt, már korábban bejelentett KKV Technológia Plusz Hitelprogram nulla százalékos kölcsönei április 30-tól, míg az otthonfelújítási program terméke várhatóan nyár elejétől lesz igényelhető a MBH Bank által üzemeltetett, 154 bankfiókban elérhető lakossági és vállalkozói MFB Pont Plusz pontokon.