Mátyás Győző: A globális bűnbak

2020. április 12., 08:44

Szerző:

Rendkívüli helyzetek kétségkívül különleges reakciókat, extrém gondolatokat, szélsőséges véleményeket szülhetnek, de azért ez nem feltétlenül ok arra, hogy mindjárt laposföld-hívőkké is váljunk. Igen, nagy valószínűséggel a világ a vírus legyűrése után nem lesz olyan, mint berobbanása előtt volt, sok minden meg fog változni, és sok mindennek meg is kell változnia, de azért az elemi logika törvényeinek nem kellene. Világos, hogy az ember – aki nem kevés önhittséggel úgy hitte, hogy ellenőrzi a természet folyamatait –,

most nemcsak a vírus ellenszerét keresi kétségbeesetten, de a magyarázatot is arra, hogy miként törhetett a világra ez a járvány.

És ezért egyre dörgedelmesebb jeremiádákat hallani bizonyos körökben arról, hogy tulajdonképpen ennek az epidémiának a liberalizmus meg a globalizáció az oka. (Meg természetesen Soros György, de hát ő mindennek az oka.)

Azt még értem, hogy ez a post hoc ergo propter hoc-szerű következtetés azért népszerű, mert a vírus világszerte rohamosan terjed, tehát az a látszat keletkezhet, hogy a globalizáció robbantotta ki. Ha globalizáció nem létezne, vírus sem lenne. Hát volna ehhez egy-két szava (pontosabban éppen hogy nem volna) annak a 75 uszkve 200 millió embernek, akik a 14. századi pestisjárványban pusztultak el. Európa lakosságának –különböző becslések szerint – 30–60 százaléka veszett akkor oda. És hol volt akkor a globalizáció? Állítólag akkor is Ázsiából érkezett a fertőzés a selyemúton keresztül. Merthogy kereskedelem, áruk cseréje, nemzetközi érintkezés már akkor is létezett. Csak éppen nem pár hét alatt terjedt el a vész, hanem évek alatt.

Koronavírus - Ukrajna Pestisdoktor maszkot visel egy nő a nyugat-ukrajnai Lviv városban 2020. március 22-én, az új típusú koronavírus-járvány idején. A középkorban a pestisjárvány sújtotta települések betegeit kezelő pestisdoktorok a madárcsőrre emlékezte
Fotó: Pavlo Palamarcsuk

 

Ám hogy a liberalizmus miként jön ide, az tényleg talány. Jó, címszavakban persze tudjuk: emberek és eszmék szabad áramlása, szabad véleménynyilvánítás, individualizmus, nyílt társadalom stb. Sokaknak van baja a szabadelvűség eme komponenseivel. De az nem tűnt fel senkinek, aki habzó szájjal követeli a liberalizmus kínpadra vonását a vírus kitörése miatt, hogy

a pandémia történetesen egy zárt, kommunista társadalomból érkezett, ahol – formálisan – az individualizmus és a liberalizmus szitokszó?

Én, mondjuk, bizonyos elég szörnyű jelenségek miatt (szélsőséges egyenlőtlenség, a multinacionális vállalat nevű torz képződmény, amelyik személyiség nélküli zombivá tesz, a kultúra végletes elsivárosodása) talán még a jobboldalnál is ékesebben tudom olykor szidalmazni a globalizáció és a neo(!)liberalizmus kombóját, de vírus ügyben nincs komoly szerepük.

Sokan hozakodnak elő most azzal az érvvel, hogy a védelmi intézkedések a zárt nemzetállamokhoz való visszatérést igénylik: határok lezárása, állami szerep erősítése, szükségtörvények meghozatala stb. De könyörgöm, mindezt a józan ész, meg főként a járványügyi protokoll kívánja meg, amelyik jó részt egyforma liberális és autoriter országokban egyaránt. Nem azért kell otthon maradni a fenekünkön, mert így csapást mérünk a nemzetközi liberalizmusra, hanem mert ez a legjobb módszer a járvány elleni védekezésben.

Koronavírus - Budapesti város- és életképek
Fotó: Balogh Zoltán

Amúgy meg

az eredményes védekezésben éppenhogy segítségünkre van a globalizáció: a tudás megosztása, az, hogy az ellenszer kutatásában a tudósok támaszkodhatnak egymás eredményeire.

De az is a nemzetközi kooperáció eleme, hogy a különböző országok – így Magyarország is – a globális piacról igyekeznek beszerezni a védőfelszerelést (más kérdés, hogy a kínaiak sokfelé most is „occó” gagyit szállítanak). A nálunk sokat szidalmazott Európai Unió – késlekedve bár – most hirdette meg 500 milliárd eurós mentőcsomagját a munkavállalók, kis- és középvállalkozások segítésére. Ez micsoda, ha nem globális kezdeményezés? És további lépéseket is terveznek.

Koronavírus - Kínából 27 tonnányi védőfelszerelés érkezett Magyarországra Koronavírus - Kínából 27 tonnányi védőfelszerelés érkezett Magyarországra
Fotó: Koszticsák Szilárd

Tartok tőle, hogy ez az antiglobalista, antiliberális nekibuzdulás a régóta tartó ideológiai harc része, és

a populista rendszerek most éppen a járványt használják fel arra, hogy a globalizációt és a liberalizmust bűnbaknak kiáltsák ki.

Az adott helyzetben ez kevéssé ízléses eljárás, de miért éppen most várnánk tőlük önkorlátozást, amit oly bőszen követelnek másoktól.

Tegnap 15:38

Folytatódik a változékony, napos-gomolyfelhős idő a jövő héten; elsősorban a hét elején kell záporra, zivatarra, felhőszakadásra számítani, a hőmérséklet csúcsértéke 25 Celsius-fok körül lesz - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből.