A Fidesz benyújtotta a lex Simicskát

Hivatalosan „a burkolt pártfinanszírozás megakadályozásáról és az átlátható kampányfinanszírozás biztosításáról” nyújtottak be törvényjavaslatot az Országgyűlésnek fideszes képviselők – a jogszabály azonban egyértelműen a Jobbik és Simicska Lajos ellen készült.

2017. április 28., 16:36

Népszava-fotó

A Kósa Lajos és Halász János által jegyzett javaslat indoklása szerint számos esetben felmerül a gyanú, miszerint

hogy milliárdosok és hozzájuk kapcsolódó pénzügyi csoportok befolyásolni akarják a demokratikus választási versenyt és torzítani akarják a választáson indulók esélyeit. Ez a gyakorlat amellett, hogy veszélyeztetheti a választás tisztaságát, felveti a burkolt pártfinanszírozás és a korrupció kockázatát is.

A Fidesz frakcióvezetője egyébként korábban elismerte, hogy a jogszabály egyértelműen Simicska Lajosnak és a Jobbiknak szól.

A javaslat különbséget tenne a kampányidőszakban és azon kívül közzétett plakátok között. A jövőben kampányidőszakon kívül tiltott pártfinanszírozásnak számítana a választói akarat befolyásolására vagy annak megkísérlésére alkalmas politikai üzenetet közvetítő falragasz vagy felirat közzététele a piaci árnál alacsonyabban, vagy ingyenesen. Ez jogellenesen szerzett vagyoni előnynek minősülne, a pártok köteles lennének a valós értéknek megfelelő összeget tizenöt napon belül a központi költségvetésnek befizetni. Késedelem esetén a tartozást adóként hajtanák be, a párt állami támogatását a tiltott hozzájárulás értékét kitevő összeggel csökkentenék.