A civiltörvény értelme: a Bátor Tábor és a Rex kutyaotthon a megbélyegzett szervezetek között

2017. augusztus 23. 07:54

Felkerült a civiltörvény értelmében külföldről támogatottnak minősülő szervezetek listája az úgynevezett Civil Információs Portálra, augusztus 22-én összesen harminckét szervezet található meg rajta – szúrta ki az Index. A teljes lista megtekinthető itt >>>.

Fotó: MTI


A lex civil célja hivatalosan a pénzmosás és a terrorizmus elleni küzdelem, a törvény bírálói szerint azonban egyértelműen a kormánynak nem tetsző civil szervezetek megbélyegzése és a civil szervezetek hitelének rontása. Külföldről támogatottnak minősül az a szervezet, amely évente 7,2 millió forintnál nagyobb támogatást kap külföldről. A törvény kötelezi az érintett civil szervezeteket, hogy a kiadványaikon feltüntessék: külföldről támogatott szervezetek.

Csakhogy már a jogszabály elfogadása előtt többen figyelmeztettek, hogy a kormány szándékaival ellentétben nem a „Soros-szervezetek” lesznek többségben a listán. Így is lett: a regisztráló szervezetek között van például a Vöröskereszt, a máltai, a baptista és az ökumenikus segélyszervezet, a Bátor Tábor Alapítvány, a Rex Kutyaotthon Alapítvány vagy a WWF. Emellett a listán megtalálható Csányi Sándor OTP-vezér hátrányos helyzetű gyerekek segítését célzó szervezete, a Csányi Alapítvány a Gyermekekért és a Fesztiválzenekar alapítványa is.

Nagyrészt éppen a kormány célkeresztjébe vett szervezetek nem regisztráltak, például a TASZ, a Helsinki Bizottság, az Autonómia Alapítvány. Ezek polgári engedetlenséget hirdettek, és vagy már eleve nemzetközi és hazai jogi fórumokhoz fordultak, vagy megvárják, hogy hivatalból induljon ellenük eljárás. Ennek során ugyanis meggyőződésük szerint ki fog derülni, hogy a törvény nemcsak a magyar alkotmányt és a nemzetközi jogot sérti, hanem az európai jogot is. Ugyanakkor a Transparency International, a migránsokat segítő Menedék és a Nyílt Társadalom Alapítvány szerepel a listán, azaz alávetették magukat a törvénynek, és regisztráltak.