Ez az, ezt vártuk: mindjárt elkészül a nemzeti összetartozás itala

2018. április 17., 12:05

Szerző:

A Gyulai Pálinkafesztiválra készül el a Kárpát-medencei nemzeti összetartozás itala; az április 27. és 30. között tartandó rendezvényen pálinkaverseny, gasztrobemutatók, konferencia, koncertek is lesznek – közölték a szervezők mai sajtótájékoztatójukon.

Prohászka Béla Venesz-díjas mesterszakács elárulta, hogy 12 féle barackból készülhet pálinka, amely kacsa- és libamájhoz, gyümölcsleveshez, szárnyas ételekhez, valamint pácalapanyagként vadhúsokhoz is remekül illik. 

Korábban több mint tíz magyarországi és határon túli kereskedelmi főzdét kerestek meg, hogy küldjenek a barackpálinkájukból, ezekből szakemberek készítik el a közös nedűt.

A különleges pálinkát sorszámozott, félliteres palackokba töltik, és a Kárpát-medencei magyarságért sokat tevők kapják meg ajándékként

– árulta el Bora Imre főszervező.   

Fabulya Attila okleveles pálinkabíráló elmondta, hogy a magyar pálinka csaknem 700 éve létezik, Gyulán báró Harruckern János György alapította 1731-ben az első főzdét. Az 1800-as évek közepén 10 ezernél több főzde létezett Magyarországon. Napjainkban a kereskedelmi egységekben mintegy 140 gyártó évi 3 millió liter pálinkát készít.

A belépődíjas rendezvényen több mint 20 kiállító százféle termékét lehet megkóstolni. Esténként igazi fergetegpartik lesznek, fellép mások mellett a Magna Cum Laude, a P-Mobil, a Republic, a Szabó Balázs Bandája

és például Oszvald Marika is. 

11:14

Az egy időben megjelenő rák nem ritka jelenség, 20 betegből 1 érintett. Az számít két különböző tumornak, amely legfeljebb hat hónap eltéréssel jelenik meg két különálló daganat a szervezetben. Még gyakoribb, hogy a két különböző rákos megbetegedés különböző időpontokban fordul elő – vagyis egy második rák több mint 6 hónappal az első után. Ez 5-ből 1 rákos betegnél fordul elő.

Kibújt a földből a menta és a citromfű. Ideje, hogy az asztalra is kerüljenek. A zsenge tavaszi borsó nem csak levesként vagy főzelékként ínycsiklandozó, hanem fasírtként is olyan íz olvad a szánkban, hogy aki megkóstolta, nem fogja tudni abbahagyni a borsófasírt tunkolását a citromfüves mártogatósba.