Ez az, ezt vártuk: mindjárt elkészül a nemzeti összetartozás itala
A Gyulai Pálinkafesztiválra készül el a Kárpát-medencei nemzeti összetartozás itala; az április 27. és 30. között tartandó rendezvényen pálinkaverseny, gasztrobemutatók, konferencia, koncertek is lesznek – közölték a szervezők mai sajtótájékoztatójukon.
Prohászka Béla Venesz-díjas mesterszakács elárulta, hogy 12 féle barackból készülhet pálinka, amely kacsa- és libamájhoz, gyümölcsleveshez, szárnyas ételekhez, valamint pácalapanyagként vadhúsokhoz is remekül illik.
Korábban több mint tíz magyarországi és határon túli kereskedelmi főzdét kerestek meg, hogy küldjenek a barackpálinkájukból, ezekből szakemberek készítik el a közös nedűt.
A különleges pálinkát sorszámozott, félliteres palackokba töltik, és a Kárpát-medencei magyarságért sokat tevők kapják meg ajándékként
– árulta el Bora Imre főszervező.
Fabulya Attila okleveles pálinkabíráló elmondta, hogy a magyar pálinka csaknem 700 éve létezik, Gyulán báró Harruckern János György alapította 1731-ben az első főzdét. Az 1800-as évek közepén 10 ezernél több főzde létezett Magyarországon. Napjainkban a kereskedelmi egységekben mintegy 140 gyártó évi 3 millió liter pálinkát készít.
A belépődíjas rendezvényen több mint 20 kiállító százféle termékét lehet megkóstolni. Esténként igazi fergetegpartik lesznek, fellép mások mellett a Magna Cum Laude, a P-Mobil, a Republic, a Szabó Balázs Bandája
és például Oszvald Marika is.