A végsőkig küzdött és nagyon élni akart – 21 évesen meghalt a YouTube-sztár, aki több tízezer betegtársának adott erőt

2018. szeptember 4., 21:10

Szerző:

Huszonegy éves korában, vasárnap meghalt Claire Wineland, az egyik olyan YouTube- és közösségimédia-sztár, aki valóban nagy szolgálatot tett a világnak.

A fiatal nő fél életét kórházban töltötte, cisztás fibrózisban szenvedett. A kórház személyzete, orvosai és ápolói lettek a második családja, szobáját kifesthette, díszíthette, hogy otthonosabbá tegye. Claire egy videójában nevetve mesélt arról, hogy még a biztonságos szexről szóló anyai és orvosi jó tanácsot is a kórházban kapta.

Fotó: Facebook

Claire szülei, Melissa Nordquist Yeager és John Wineland elváltak, amikor a lány hároméves volt, de továbbra is barátok maradtak és partnerek Claire ápolásában. Édesapja szerint lánya tanította meg arra, hogy ne féljen attól, ami még nem következett be, és szeresse azt, ami éppen van. Wineland többször elvesztette munkáját, mert túl sok időt kellett lánya kórházi ágya mellett töltenie. A CNN idéz egy 2017-es interjút, melyben Claire édesanyja arról beszél, lánya azzal nyugtatta, hogy a halál után még közelebb kerülsz a szeretteidhez, mert már a részükké válsz. Yeager szerint ezek a szavak csengtek a fülében a nehezebb napokon.

A cisztás fibrózis vagy más néven mucoviscidosis egy örökletes genetikai betegség, ami miatt a klorid-ion és a víz a mirigyekbe nem vagy alig jut át. Folyamatos a sűrű váladékképződés, ami a bélrendszert is érinti, a tápanyag nem tud rendesen lebomlani, cukorbetegség is kialakulhat. A másik tünet a légutak gyakori fertőzése, szintén a sűrű váladékképződés, ami roncsolja a tüdőt, a légzés egyre nehezebbé válik. A betegség nem gyógyítható, de napi több órás légzésterápiával lehet enyhíteni a tüneteit. Ma már a betegek akár 40 éves korukig is élhetnek, több évet is adhat nekik a tüdőtranszplantáció. Claire sokáig nem akarta a műtétet, amit a szülei tudomásul is vettek, nem erőltették.

Fotó: Facebook

Egyszer meg is szökött a kórházból, hogy elmenjen nagy idolja, a demokrata szenátor, Bernie Sanders egyik beszédére. Sokat nevetett azon, amikor a boltban sétálva kéretlen jó tanácsokat kapott a gyógyulásra, minthogy egyen több ananászt vagy hogy tisztítókúra csodákat tehet. Claire energiáit inkább 13 éves korában létrehozott alapítványába fektette, amit azután hozott létre, hogy 16 nap után sikeresen felébresztették a mesterséges altatásból.

Tavaly egy TED-előadást is tartott, és arról beszélt, az élet nem feltétlen arról szól, hogy boldog az ember. – Nem az számít, hogy minden másodpercben boldog légy. Hanem az, hogy mihez kezdesz az életeddel és hogy büszke lehess arra, aki vagy – mondta.

A tüdőtranszplantációt illetően Claire idén meggondolta magát. Egészsége rohamosan romlani kezdett, és borzasztóan elkeserítette, hogy nem maradt energiája a munkájára. Májusban felkerült a transzplantációs listára, ám később mégis lekerült róla, mivel szervezete nem lett volna erős, hogy kibírja a műtétet. Augusztusban került rá újra vissza, azzal viccelődött, hogy a sok guggolás, amit azért végzett, hogy elég erős legyen, nem csak egy új tüdőt, de sokkal jobb feneket is eredményezett.

Utolsó videójában először lehetett látni, hogy sír. Aggódott, hogy mi lesz a szüleivel, ha nem sikerül a beavatkozás.

A kilenc órás műtétet végül augusztus 29-én hajtották végre. A beavatkozás jól sikerült, de néhány órával utána Claire stroke-ot kapott (a transzplantáltak körülbelül 3 százalékát fenyegeti ez a veszély) és sürgős agyi műtétet kellett rajta végrehajtani, majd mesterséges kómába helyezték, amelyből már nem ébredt fel.

Fotó: Facebook

A lány a halálával is segített embereken, a szerveit ugyanis átültetésre ajánlotta fel. Bal veséjét hétfőn egy 55 éves nő, a jobb veséjét egy 44 éves férfi kapta. Mind a két operáció sikerült. Claire szervdonorként körülbelül 50 ember életét mentheti meg.

Az eredmények alátámasztják a korábbi tanulmányokat, amelyek alapján minél kisebb a műanyagdarab, annál valószínűbb, hogy mélyebbre hatol a tüdőbe, esetleg beszivárog az alveoláris zsákokba, ahol a létfontosságú gázcsere zajlik.