Megfejthetik a legenda titkát

Egy dániai ásatáson dolgozó régészcsapat új felfedezésekkel gazdagíthatja a legjelentősebb óangol költemény, a Beowulf-legenda hátterével kapcsolatos ismereteinket. A BBC szakértője, David Keys tudósít a részletekről.

2013. október 10., 06:01

Az egyik legrégibb angol műalkotás, a 8. és a 11. század között keletkezett elbeszélő költemény áll a kutatások középpontjában egy Dániában folytatott hatalmas régészeti feltárás nyomán, írja az

Index.

Az időszámításunk szerint 6–10. századi Dánia királyi székhelyét, Lejrét feltáró archeológusok jelenleg egy királyi lakomacsarnok maradványait vizsgálják, amelyben – „az ég alatti leghatalmasabb csarnokban” – a 3182 soros költemény cselekményének java része is zajlott, amennyiben hihetünk a legendának. A félezer év leforgása alatt, egymástól eltérő időpontokban lakomákra, ünnepélyes ceremóniákra használt épületek közül eddig már hetet azonosítottak a szakemberek. A legkorábban emelt épület lehetett a Beowulfban emlegetett Heorot, amelyben Hroðgar király leghűségesebb harcosai gyűltek egybe mulatozni. Az elbeszélő költemény leírja, miként bőszítették fel a kiszűrődő zajok a Grendel nevű szörnyű teremtményt, és intézett rettenetes támadást a harcosok ellen, akik közül többet fel is falt, maga Hroðgar király pedig elmenekült.