Horthy és Hitler kézfogása New Yorkban

Különleges fotó-gyűjteményt árvereztek el a napokban az egyik New York-i aukciósházban. A 70 éve készült felvételeken megörökítették a nácik hadjáratát a keleti fronton – de vannak benne képek Hitler és Horthy találkozásáról is. A nyilvánosság most derített fényt arra, ki készítette a szakmailag magas színvonalú felvételeket.

2011. október 19., 18:35

Az ismeretlen fotográfus feltűnést keltő képeit először a The New York Times, majd a Spiegel közölte, kérve az olvasókat, segítsenek megtalálni a fotóst. A megoldás órákon belül megszületett: a salzburgi Franz Krieger képei ezek. Nevét szűkebb hazájában jól ismerik. Krieger volt ugyanis a város első hivatásos fényképésze, aki a Salzburgi Ünnepi Játékokon készült képeivel szerzett hírnevet magának már a 30-as években. A sok osztrák között volt, akik lelkesen üdvözölték az 1938-ban bevonuló nácikat, így azok hivatalos fényképészeként immár Arturo Toscanini, Marlene Dietrich és más hírességek helyett például a könyvégetést örökítette meg – a salzburgi volt az egyetlen ilyen barbár aktus Ausztriában.

Kriegert a hitleri propagandagépezet a keleti frontra is kiküldte. Kitűnő fotói az elpusztított Minszkről, az üldözésekről, fontos kortörténeti adalékok. A visszafelé vezető úton az is feladata volt, hogy Hitler kelet-poroszországi főhadiszállásán, a „Wolfschanze”-ben dokumentálja a náci vezér és Horthy Miklós 1941. szeptember 7-i találkozóját.

A fotós most felbukkant képein gyakran feltűnik egy csinos, fiatal asszony: felesége, Frieda, aki Salzburg bombázása idején, két éves lányukkal együtt, életét vesztette. Franz Krieger (akinek emlékét a fesztiválváros máig ápolja) képen dokumentálta Ausztria újjáépítését is. Krieger 1993-ban hunyt el. Hogyan került háborús képeinek albuma Amerikába, rejtély. Feltehető, hogy a menekülő fotós elrejtette munkáit valahol Bajorországban, azokat amerikai katona találta meg s vitte magával. Az album kikiáltási ára a ritka fotók árverésén 25.000 dollár volt.



További írásokat olvashat Németországról a

www.ger-mania.huhonlapon