Sokan fizetnének telefonnal

2019. június 1., 16:36

Szerző:

A Mastercard most publikált adatai szerint a magyarok több mint kétharmada a legszívesebben a mobiltelefonját használná bankkártya helyett, a válaszadók negyede pedig okosóráját is szívesen igénybe venné erre a célra. A fizetéstechnológiai cég szerint a mobiltárcák növekvő száma és az egyre nagyobb szabadságot adó pénzügyi szolgáltatások rövid időn belül jelentősen megváltoztathatják pénzügyi szokásainkat.

A mobilfizetés terén a magyar Mastercard-kártya-birtokosok egyre több szolgáltató terméke közül választhatnak, hiszen a hat magyar banki mobilalkalmazás mellett május közepén a már régóta várt Apple Pay is elérhetővé vált Magyarországon. A bejelentés azért is jelentős, mert így már nemcsak az Android rendszerrel futó mobilokkal, de az iOS-alapú készülékekkel is fizethetünk a boltokban egyetlen érintéssel. A Mastercard adatai szerint a magyarok 88 százaléka Androidot, 13 százaléka pedig iOS-t használ.

A mobiltárcák növekvő száma a szolgáltató szerint választ jelenthet arra az igényre, hogy bankkártya helyett okoseszközökkel lehessen fizetni. A Mastercard adatai szerint a magyarok 92 százalékának zsebében már ott az okostelefon, és a megkérdezettek 69 százaléka használná fizetésre a bankkártyája helyett. A válaszadók 26 százaléka már ennél is innovatívabban gondolkodik: okosóráját használná erre a célra. A Mastercard több gyártóval is együttműködik, hogy ezt egyre többen meg is tehessék.

A frissen publikált adatok arra is rámutattak, hogy a mobil már most sokak számára alapvető fontosságú, ha pénzügyeikről van szó. A megkérdezettek 42 százaléka mobilbanki alkalmazással intézi pénzügyeit, ez 17 százalékkal magasabb arány, mint három évvel ezelőtt. A válaszadók 21 százaléka próbált már ki valamilyen mobiltárcát, és majdnem minden harmadik megkérdezett (31 százalék) küldött már ismerősének pénzt valamilyen e célú szolgáltatáson, például PayPalon keresztül. / K. T.