Kütyükisokos utazáshoz

Szinte már természetesnek vesszük, hogy technológiai eszközök vesznek körül bennünket, de kevesen veszik a fáradságot arra, hogy végiggondolják, hogyan működnek. Mennyi adat fér rá egy pendrive-ra? Hány évig bírja egy memóriakártya? Milyen adathordozókat érdemes magunkkal vinnünk például egy utazásra? Ezekre a kérdésekre ad válaszokat és tippeket a különféle, flashalapú tárolómegoldásokat forgalmazó Kingston Technology.

2019. június 8., 17:27

Szerző:

A hordozható kütyük, okosan használva, jellemzően életünk hasznos kiegészítői, legtöbbször azonban bele sem gondolunk, milyen technológiai megoldások teszik lehetővé, hogy mindennapjaink olajozottan működjenek. Nagyon sok olyan készülék vesz körül bennünket az okoskütyüktől a számítógépeken és a különféle kamerákon át egészen a repülőkön használt fedélzeti monitorokig, amelyekről nem feltétlenül gondolnánk például, hogy memóriát tartalmaznak.

Az elektronikai eszközök lehetővé teszik, hogy emlékeinket akár évtizedek után is élesen előhívjuk, de a technológia egyúttal meg is nehezítheti helyzetünket, ha nem vagyunk elég felkészültek – hívja fel a figyelmet a memóriagyártó. Bosszantó lehet például, amikor a várva várt külföldi utazáson megörökítenénk élményeinket, de betelik a fényképező tárhelye, nálunk pedig nincs plusz bővítőkártya, ezért kénytelenek vagyunk a korábban készített fotókat szortírozni. Ugyanennyire zavaró, ha a laptopunk csigalassúsággal indul el, mert a modernebb, memóriacsipekből felépülő, szilárdtest-alapú SSD helyett hagyományos merevlemez van benne.

Ha nincs elég tárhely az eszközünkön, praktikus megoldásnak tűnhet a felhőbe mentés, de a rendszer működése nem várt problémákat okozhat. Bár a felhőben való adattárolás ingyenes, de a nagyméretű fájlok feltöltése az eszközünkről a felhőbe nagy adatforgalommal és emiatt extra költségekkel jár. Nem beszélve az adatbiztonsággal kapcsolatos aggályokról, amelyek gyakran felmerülnek a felhőalapú tárolás esetében.

Annak érdekében, hogy elkerüljük ezeket a helyzeteket, érdemes flashmemóriára menteni az adatainkat, például SD- vagy microSD-kártyára, esetleg nagyobb méretű pendrive-ra. Ezek a tárolóeszközök különösen jól jönnek az utazásokon, amikor rengeteg fotót és videót készítünk telefonunkkal, fényképezőgépünkkel. Használatukkal egyrészt tárkapacitást szabadíthatunk fel az eszközünkről, másrészt biztonsági mentést is készíthetünk fájljainkról.

Ha üzleti útra megyünk – vagy az irodán kívül dolgozunk, és nincs hozzáférésünk a központi hálózathoz –, mindig használjunk titkosított eszközöket. A legtöbb gyártó által kínált hardveres biztonsági megoldásokkal lényegében garantált, hogy az érzékeny vállalati adatokhoz akkor sem fog senki hozzáférni, ha elveszítjük a titkosított pendrive-ot vagy ha mondjuk a buszon felejtjük a céges laptopot, amelyben titkosított SSD van.

A hordozható adattárolók további előnye, hogy – tárolókapacitásuktól függően – óriási adatmennyiség, akár egy évtizednyi fotó is elfér rajtuk, mivel normál használat mellett a termékek átlagos élettartama többnyire tíz év, bizonyos esetekben annál is több. Így minden fontos történést megörökíthetünk szeretteinkről akár egyetlen memóriakártyán vagy USB-kulcson. Például ha gyermekünkről a születésétől kezdve mindennap készítünk egy 24 MP felbontású fényképet egészen tízéves koráig, a fotók kényelmesen elférnek egy 32 GB méretű kártyán – ami egyébként manapság már átlagos kapacitásnak tekinthető, mivel a memóriakártyák lelkét képező memóriacsipek az elmúlt években hatalmasat fejlődtek, ennek köszönhetően tárhelyméretük és megbízhatóságuk jelentősen megnőtt. / Koi Tamás