Forradalom alulnézetben

A hatvannégy esztendővel ezelőtti eseményeknek ma már nagyon kevés olyan résztvevőjét lehet szóra bírni, aki azokban az októberi napokban részese volt a történelemnek. Számos tudományos értekezés született arról, vajon mi váltotta ki az eseményeket. A koncepciós perekben kivégzett mártírok újratemetése? A magyar Dolgozók Pártja XX. kongresszusán és a júliusi határozatokban megfogalmazott irányvonal megvalósítása miatti elégedetlenség? Rákosi Mátyás személyi kultusza, gazdaságpolitikai voluntarizmusa, amely katasztrofális károkat okozott? Kormányválság, az új miniszterelnök kinevezése? Alighanem valamennyi szerepet játszott benne kisebb, nagyobb súllyal.

2020. október 17., 15:25

Szerző:

1956. október 23-án délutános voltam az iskolában. Nagyon nem szerettem ezt a váltott műszakos beosztást, mert mire úgy öt óra körül vége lett a tanításnak, már sötét este volt. Akkoriban az Andrássy úton – bocsánat: a Sztálin úton – csak nagyon halványan világítottak a lámpák. Nem mertem bevallani a szüleimnek, hogy délután félek hazafelé. Ez volt az első tanév, amikor szeptemberben, az első tanítási napon, anya még elkísért az iskolába, kaptam egy puszit a homlokomra, és azt mondta, ha vége van az óráknak, nem jön értem. Menjek haza egyedül.

De azon a délutánon értem jött. Nem mondott semmit, kézen fogott és nagyon siettünk haza.

1956-ban értelmiségiek, írók, költők részvételével megalakult a Petőfi Kör. Nyilvános vitákat rendeztek, ahol már kemény bírálatok hangzottak el a korábbi időszak eseményeivel kapcsolatban. A reformokat támogató baloldali értelmiségiek a Körön keresztül nagy társadalmi befolyásra tettek szert, nyilvános vitáik nagy tömegeket vonzottak, főleg az egyetemi ifjúság köréből.

Batalka Krisztina levéltáros részletesen is beszámolt a Magyarországi felsőoktatási intézmények az 1956-os forradalomban és szabadságharcban című kötetben a Budapesti Műszaki Egyetemen és az Építőipari és Közlekedési Műszaki Egyetemen történtekről. Mint írja, a hallgatók már az október 23-i eseményeket megelőző hetekben is kifejezték elégedetlenségüket az oktatáspolitika visszásságai miatt. A műegyetemi Petőfi Kör október 10-én szervezett ankétot A műszaki fejlesztés és a fiatal értelmiség problémái címmel. A téma mindenkit érintett, zsúfolt volt a terem, mert a fent említett két egyetem közös épületekben, közös laborokat használva működött.

Batalka könyvében felsorolta mindazokat a követeléseket, amelyek kiváltották a hallgatók elégedetlenségét. A műegyetemen lezajló forradalmi események egyik kiindulópontja az október 19-i este volt, amikor a Hess András téri Központi Diákszállóban rendezett diákgyűlésen a szálló megbízott felelőse, Marián István, a Hadmérnöki Kar oktatója, előterjesztette követeléseiket. A hallgatók elfogadtak egy 15 pontos határozatot, amelyben többek között kérték a mérnökök erkölcsi és anyagi megbecsülését, a vezetői állások megfelelő végzettséghez és szaktudáshoz kötését, a katalógusrendszer azonnali eltörlését, a nyelvek és a nem szaktárgyak fakultatívvá tételét, az egyetemi hallgatók külföldi, állami támogatással történő csoportos tanulmányi utazásának lehetőségét, és azt, hogy egyénileg, az IBUSZ-tól függetlenül is utazhassanak. Szerették volna elérni a fiatal mérnökök külföldi munkavállalásának lehetőségét is, hogy azt ne kössék politikai és családi feltételekhez.

A határozati pontok között szerepelt még a diákotthonok túlzsúfoltságának megszüntetése, az egyetemi autonómia visszaállítása egy új diákvezetőség demokratikus megválasztásával. Utolsó pontként beírták a követelések listájára azt is, hogy nyílt tárgyalást követelnek az ÁVH-s Farkas Mihály és társai ügyében. A követeléseik azzal zárultak: amennyiben bizonyos pontok két héten belül nem valósulnak meg, akkor tüntetéssel mutatják ki elégedetlenségüket.

A hallgatók másnap, október 20-án Gillemot László rektor elé terjesztették a követeléseiket, amelyekkel a rektor egyetértett. Eredetileg október 25-re tervezték egy ifjúsági nagygyűlés összehívását, amelyet azonban előrehoztak. Október 23-án az egyetemen nem volt rendes tanítás, reggel 8-tól ugyan elkezdődtek az órák, de rektori rendeletre 12-kor befejeződött az oktatás. Délelőtt a két egyetem együttes tanácsülést tartott, amelyen a délutánra tervezett szimpátiatüntetéssel foglalkoztak. Miután engedélyezték a felvonulást, délután fél három-három óra körül indult a menet a műegyetem udvaráról. Némán, jelszavak nélkül vonultak a Bem térig, ott találkoztak az ELTE és a műszaki egyetem hallgatói.

Később a műegyetemista hallgatók nagy része szervezetten visszavonult a műegyetemre, illetve a diákszállókba, de voltak, akik nem ezt tették, hanem a Bem téri tömeggel a Parlamenthez, a rádióhoz vagy a Városligetbe mentek. Köztük volt az egyetem első áldozata: Bartók József villamosmérnök-hallgató is, aki a rádiónál az esti harcokban vesztette életét.

Ahol 1956 őszén laktunk, korábban volt már Oktogon, aztán Mussolini tér, akkoriban November 7 térnek hívták, ma megint Oktogon. Talán összesen huszonhat család élt velünk a 3-as számú, az úgynevezett IBUSZ-házban.

Furcsa napok következtek. A szüleim időnként elvonultak a másik szobába, halkan beszélgettek, nagyon vigyáztak, hogy ne előttem tárgyalják ki a városban történő eseményeket. Úgy emlékszem, azt mondták, azért nem kell iskolába mennem, mert váratlanul szünet lett. Talán azt is hozzátették: szénszünet. Ezen nem illet már kilencévesen sem meglepődni, hiszen az ötvenes években az ilyesmi gyakran megesett.

Szénnel és fával fűtöttük otthon a két cserépkályhát. Hetente egyszer kellett lemenni a pincébe, és hol a fával, hol a szénnel púposra pakolt vödröt nekem kellett felcipelnem a harmadikra. Apa, egy-egy nagy zsákkal a hátán, kétszer is megjárta a három emeletet, mert a lift többet volt rossz, mint amennyit nem. Utáltam a tüzelőhordást, de „nagy fiú” létemre illett segíteni. Nem nagyon értettem, miért, de akkor már naponta újra és újra megismétlődtek a tüzelős cipekedések. A konyhában, meg a kamrában már szinte mozdulni sem lehetett a temérdek fától, szénkupactól. Lassan olyan lett a lakás, mint amilyen azelőtt a pince volt, a pince meg olyan, mint a kamra. Még abban is hasonlítottak, hogy a nagyi befőttjeinek egy része, meg a korábban a kamrai polcokra gyűjtött konzervek lassan-lassan leköltöztek a pincébe. Nem értettem ezt a költözködést.

Kell a hely a kamrában – mondta erre apa.

2016-ban a BME Műszaki Pedagógia Tanszék munkatársai összegyűjtötték néhány ’56-os diák visszaemlékezését arról az emlékezetes október 22-23-i műegyetemi éjszakáról. Ebből idézünk.

Az október 22-i éjszakát az egyetemi aulában töltötte Drégelyi László akkori másodéves mérnökhallgató. Így emlékszik arra a napra:

„Éjfél is elmúlt már, az aulában továbbra sem volt egy talpalatnyi hely sem, sőt, egyre többen jöttek más egyetemekről, üzemekből, hivatalokból. A hangulat fokozódott, a hozzászólók egyre határozottabban fogalmaztak, fokozatosan alakultak ki a pontokba foglalt politikai követelések. A nagy kérdés továbbra is az volt, hogyan lehet azokat közreadni, sokszorosítva, kinyomtatva megismertetni a külvilággal, az utca emberével. Ekkor hangzott el az a javaslat, hogy foglaljuk el az egyik Bartók Béla úti nyomdát, és ott nyomtassuk ki a 16 pontban összegzett követeléseket. Marian István őrnagy a BME Honvédelmi Tanszékéről nyugalomra intett, a lehetséges veszélyekre hívta fel a figyelmet, s kérte, hogy ne menjünk az utcára a nyomdát elfoglalni. Javasolta, hogy a követeléseket tartalmazó röplapot az egyetemi stencilgépekkel sokszorosítsuk. Ezzel elérhető, hogy a délután 2 órára az egyetem kertjébe meghirdetett nagygyűlésig a röplapok az utcára kerülhetnek. Reggel fél 7-kor a Szentkirályi utcai kollégiumi szobatársaimmal már a Budafoki úti kapunál »igazoltattuk« a belépőket. Ez alatt a röplapok sokszorosítása zavartalanul folyt, és a délelőtti órákban a környékbeli utcákon, tereken közlekedők olvashatták már az éjszaka elfogadott követeléseket. A déli órákban az üzemek, egyetemek Egyetem kertjébe érkező képviselői kézhez kapták a röplapokat, mintegy bátorítást kapva a további eseményekhez. A forradalom és szabadságharc kezdetének tekinthető egyetemi gyűlésről a fentiekben leírtakat személyes élményként őrzöm. Örülök, hogy lehetőségem adatott az emlékezésre. Jelentőségéről bizonyára megoszlanak a vélemények. Számomra örök emlék marad az azon az éjszakán elénekelt nemzeti himnuszunk.”

Október 23. után Dr. Máthé ki sem mozdult a lakásából. Noha „csak” katona volt, ráadásul fogorvos, se nem ávós, se nem rendőr, de ezredes lévén mégis nagyon félt. Bezárkózott a harmadikon, éppen velünk szemben, s ha valaki csengetett, nem nyitott ajtót. Apa nagyon jóban volt a fogorvossal, gyakran átment hozzá, sajnálta Sanyi bácsi „magányát”. Megértette a félelmét, neki is volt része benne a ’40-es években.

Apára akkoriban nagyon büszke voltam. Ő volt az egyetlen férfi a felnőttek között, aki szinte mindennap kimerészkedett az utcára. Hozott valahonnan egy-két vekni kenyeret, amit aztán a felnőttek igazságosan elosztottak a családok között. Ő mesélte, hogy pár méterre a házunktól, a körúton, nagy tüzet gyújtottak a Horizont könyvesboltból kihordott könyvekből. Nem tudta, mit égetnek, azt beszélték, hogy csak Sztálint, Rákosit, Lenint, de Marx és Engels is került a máglyára. Apa látta, hogy bőven volt közöttük Thomas Mann, József Attila, Tolsztoj és Dosztojevszkij is.

Dr. Jeszenszky Sándor villamosmérnök, a műszaki tudományok kandidátusa így emlékezett arra a napra:

„Október 23-án reggel már csoportosulást találtam az Egyetem Budafoki úti kapujánál, minden belépőt igazoltattak a hallgatók soraiból kikerülő ellenőrök. Ez inkább csak formalitás volt annak érdekében, nehogy olyan vád érhesse az egyetemistákat, hogy mozgalmukat külső erők irányítják.

Délután elindult a felvonulás. Egymás kezét fogva, összekapaszkodva meneteltünk a Bem-szobor felé. A zárt soroknak is az volt az üzenetük, hogy itt az egyetemisták tüntetnek, nincs közöttünk idegen, egyúttal erősítette az összetartozás érzését. Ez az összetartozás azonban nem jelentett elzárkózást, velünk örültek, lelkesedtek a járókelők, sorfalat alkotva a menet mellett. Szép őszi idő volt, a nyitott ablakokból integettek nekünk. Mi nem egymással beszélgettünk, hanem a menet mellett állóknak vagy az együtt lépdelőknek magyaráztuk, hogy kik vagyunk, miért tüntetünk. Disszonáns, gyűlölködő szó nem hangzott el, felszabadult, bizakodó volt a hangulat.

Otthon aggódva vártak azzal a hírrel, hogy lőnek a tüntetőkre, és nem járnak a villamosok. Ezt nevetve cáfoltam… Másnap azután megtudtam a valóságot. Valószínűleg az utolsó villamossal mentem haza.”

Dr. Sohár Pál akadémikus:

„A Műegyetem aulájában a történelmi jelentőségű eseményen való részvétel tudatától mámoros októberi éjszakán több ezer egyetemi hallgató kollektívan öntötte szavakba, foglalta pontokba a magyar nép akaratát. Azóta számtalanszor tapasztaltam a »kollektív fogalmazás« lehetetlenségét: már fél tucat ember is elég, hogy mondatokon, szavakon órákon át eredménytelenül vitázzon. Ez a sikeres közös fogalmazás egyike volt azokban az októberi napokban a legkülönbözőbb dolgokban megnyilvánuló csodáknak, amelyek kifejezői a csak nagyon ritkán létrejövő, sokakat, akár nagy tömegeket is egyesítő teljes nézetazonosságnak, közös akaratnak.

A pontok fogalmazásakor kezdetben felmerült, s főként a diákság anyagi és egyéb gondjainak megoldására vonatkozókat (menza, diákotthon, vasúti kedvezmény) fokozatosan kiszorították az egyre radikálisabb és egyre inkább politikai jellegű követelések. A szabad vizsgák és az egyéni külföldi utazás lehetővé tételétől a norma- és beszolgáltatási rendszerek, politikai perek felülvizsgálatán és a pártreform követelésén, a pártkongresszus összehívásán, a Nagy Imre vezette kormány kinevezésén át éjféltájra már a Kossuth-címer és a többpártrendszer visszaállítása, a titkos szavazás és a szovjet csapatok kivonása került a pontok közé, utóbbiakat egyre előrébb sorolva.

Az egyenként megszavazott pontokat gyorsírással feljegyezték, s erről a jegyzetről készült a stencil szöveg. Döntés született a »Határozat« eljuttatásáról nagyvállalatokhoz, intézményekhez, s a hadsereghez, hogy a diákság követeléseinek támogatásához a társadalom minél szélesebb körét lehessen megnyerni. Ezt a »Határozatot« osztottuk szét másnap az október 23-i diákfelvonulás résztvevőinek, és az utca együtt örvendező népének, s ennek több változata is megjelent a nyomtatott sajtóban.”

Október 23-án otthon egész este szólt a rádió. Apa a sötétben ült, csak a macskaszem világította meg gondterhelt arcát. Máig emlékszem a Szabad Európa hírolvasójának hol felerősödő, hol elhalkuló hangjára, amelyet az időnként bele-bele berregő zavaróadók sem tudtak – vagy talán nem is nagyon akartak? – azon az estén elnyomni.

Másnap már nem ment dolgozni. A téren minden üzlet zárva maradt. Nem nyitott ki a Hunyadin a piac sem, a kofák otthon maradtak. Anya becsöngetett a szomszédba, Dr. Sitkéryné, a neves orvosprofesszor felesége ugyanolyan tanácstalan arccal nyitott ajtót, aztán mindketten átmentek Máthéékhoz, hogy talán az ezredestől sikerül megtudni valamit arról, ami a városban történik.

Attól kezdve november végéig engem sem engedtek iskolába… / Somfai Péter