Elindult a negyedik mobilszolgáltató

Május végén elindult Magyarország negyedik, saját hálózatot működtető mobilszolgáltatója: a DIGI Távközlési Kft. hosszú évek előkészületi munkálatai után egyelőre saját, vezetékes szolgáltatásokra előfizető ügyfelei számára kínál kedvező feltételekkel mobiltelefonálási és internetezési lehetőséget. A román tulajdonosi hátterű szolgáltató így már egy kézből kínál vezetékes (telefon, tévé, internet) és mobilszolgáltatásokat, hasonlóan a piacvezető Magyar Telekomhoz.

2019. június 1., 16:46

Szerző:

A hálózat elindításától a DIGI az év végéig elérhető kedvezményes ajánlatot nyújt lakossági ügyfeleinek. A kedvezményes ajánlat hűségidő vállalása nélkül vehető igénybe, így az ügyfelek szabadon dönthetnek az előfizetés időtartamáról. Az előfizetéses konstrukció havi díja nulla forint, az ügyfelek csak a felhasznált szolgáltatásokért fizetnek, nagyon kedvező áron – így például a hálózaton kívüli percdíj minden belföldi alapdíjas irányba öt forint, emellett a szolgáltatás 50 GB mobilinternetes adatforgalmat is kínál, kedvezve ezzel mindazoknak, akik nagy adatmennyiséget használnak fel okostelefonjukkal, olcsón.

A DIGI szolgáltatásának lefedettsége egyelőre jócskán elmarad a három hazai szolgáltatóétól: annak ellenére hogy a kültéri lefedettség sok településre, valamint az autópályákra és fontosabb közutakra is kiterjed, kezdetben csak azokon a településeken lesz kereskedelmileg is hozzáférhető a szolgáltatás, ahol nagy a beltéri lefedettség. A szolgáltatás lefedettségét a DIGI az ígéretek szerint folyamatosan bővíti, a teljes, országos elérésű hálózat üzemeltetéséhez egyelőre nincs elegendő spektrumkapacitása.

Ezt orvosolhatja majd a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság idén esedékes frekvenciaértékesítési eljárása, amelynek során újabb, a mobilhálózatuk kapacitásának bővítését lehetővé tevő spektrumokhoz juthatnak hozzá a szolgáltatók. A DIGI minden bizonnyal elindul majd a hatóság pályázatán. A Telekommal, a Telenorral és a Vodafone-nal kell versenyre kelnie azért, hogy a lehető legkedvezőbb feltételek mellett szerezze meg a további bővítéshez szükséges frekvencialicenceket.

A DIGI mobilhálózatának érdekessége, hogy – az évtizedek óta működő versenytársakkal ellentétben – bizonyos evolúciós lépéseket át tudtak ugrani a tervezők. Így a cég jelenleg csak 2G- és 4G-technológiával szolgáltat, ami biztosítékot jelent arra, hogy a régebbi készülékek, valamint a legújabb, legmodernebb okostelefonok tulajdonosai egyaránt használhassák a szolgáltatást. Az operátor, versenytársaihoz hasonlóan, készülékeket is kínál előfizetőinek, beleértve több, saját márkás mobiltelefont, amelyek kedvező árukkal emelkednek ki a mezőny többi tagjai közül.

A cég emellett már a szolgáltatás magyarországi indulásának pillanatában térítésmentesen bevezet két 4G-funkcionalitást, amelyek a hangszolgáltatás kiemelkedő minőségét hivatottak biztosítani. Ezek minden, kompatibilis telefonkészüléket használó ügyfél számára elérhetők lesznek: VoLTE (4G/LTE alapú hangátvitel) és VoWIFI (wifialapú hangátvitel). Ezek a funkciók szinte azonnali híváskapcsolást és kiemelkedő hangminőséget biztosítanak, illetve a hangszolgáltatások lefedettségét kiterjesztik azokra a területekre is, ahol az előfizetőnek van ugyan wifikapcsolata, de a negyedik mobilszolgáltatónak nincs lefedettsége.

A DIGI mobilszolgáltatás magyarországi megjelenésének hatásait egyelőre nehéz lenne megjósolni, de az borítékolható, hogy a fapados modellben gondolkodó negyedik magyar mobilszolgáltató rendkívül kedvező ajánlata valamiféle válaszlépésre fogja kényszeríteni a piac többi szereplőjét. Szakértők szerint hosszabb távon a DIGI – a magyar mobilpiacon először – valódi árversenyt generálhat, kérdés, hogy a szolgáltatás műszaki színvonalában és lefedettségben mikor ér fel a három nagyhoz. / Koi Tamás