Android-riválissal készül a Huawei

2019. június 8., 17:17

Szerző:

Hong Meng kódnéven saját operációs rendszert fejleszt a kínai Huawei Technologies. Ez a hírek szerint kész lesz felváltani a gyártó okostelefonjain futó Androidot és a notebookokra telepített Windowst abban az esetben, ha az Egyesült Államok és Kína közt zajló kereskedelmi háború részeként bevezetett amerikai szankciók rákényszerítik a céget. A rendszer csaknem hétéves fejlesztői munka eredményeként jelenhet meg a Huawei ősszel bemutatkozó csúcskategóriás készülékein.

A kínai cég – a világ jelenleg második legnagyobb okostelefon-gyártója – május közepén került az Egyesült Államok kereskedelmi minisztériumának tilalmi listájára. Ezen a listán olyan cégek, magánszemélyek vagy akár országok szerepelnek, amelyek az USA-ra nemzetbiztonsági fenyegetést jelentenek. A törvényi szabályozás értelmében a listán szereplőknek semmilyen amerikai cég nem szállíthat amerikai technológiát, függetlenül attól, hogy hardverről (például processzorok, memóriacsipek) vagy szoftverről (például operációs rendszer) van szó.

A tiltás hatálya kiterjed az Android operációs rendszert fejlesztő Google-ra is, hiába érhető el ugyanis szabadon maga a rendszer, bizonyos kulcsfontosságú funkciók és applikációk csak a Google által biztosított licencek alapján telepíthetők az androidos okostelefonokra, tabletekre. Ilyen funkció vagy komponens többek közt az androidos appok millióit tartalmazó Google Play Áruház vagy éppen olyan, széles körben elterjedt alkalmazások, mint a YouTube, a Gmail vagy a Google térképek.

A teljes értékű Android nélkül a Huawei nehéz helyzetbe kerülhet, hiszen ha nem oldódik meg záros időn belül a helyzet, olyan szoftveres funkciókat kell eltávolítania a jövőben piacra kerülő készülékekről, amelyek a versenytársak, így elsősorban a Samsung megoldásain jelen vannak. Erre a helyzetre lehet megoldás a kínai gyártó reményei szerint a saját fejlesztésű operációs rendszer, amelyről egyelőre meglehetősen kevés részletet tudni, mindenesetre valószínűsíthető, hogy a cég ez esetben saját megoldásaival helyettesíti majd a Google által fejlesztett, minden androidos készüléken megtalálható szoftverkomponenseket, szolgáltatásokat.

A már forgalomba hozott, illetve gyártásban lévő Huawei mobilokon továbbra is korlátozás nélkül használható marad a Google-féle Android, illetve ezek a készülékek a jövőben is megkapják majd az operációs rendszer biztonsági frissítéseit. / K. T.