Még meg sem kapta az engedélyt, máris elkezdik az oroszok Paks 2 földmunkáit, a kormány lenyomta az atomenergia hivatalt

2020. június 9., 16:54

Szerző:

Lenyomta a kormány az Országos Atomenergia Hivatalt (OAH-t), az oroszok így már azelőtt elkezdhetik Paks2 egyes földmunkáit, mielőtt az egész projekt egyáltalán megkapta volna engedélyt, írja a Direkt36.

Ez azért érdekes, mert az oroszok már évek óta mielőbb el akarták kezdeni a földmunkákat, de a felelős OAH először minden orosz tervet át akart vizsgálni, mielőtt kiadják a létesítési engedélyt.

Az atomerőmű terveinek átnézése és jóváhagyása ugyanis hónapokkal tovább tart, mint a talajmunkák engedélyezése.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Az összes terv átnézése során pedig akár az is előfordulhat, hogy az OAH később arra a következtetésre jut, hogy az elkezdett földmunka mégsem teljesen megfelelő.

Most végül is jelentős állami erőfeszítések nyomán mégis lekezdhetik ezeket a földmunkákat, de az OAH végül nem vállal rá garanciát, hogy ezek a földmunkák jók is lesznek. Cserébe az engedélyt benyújtó állami vállalat örömmel vállalta ezt, így a megrendelő Paks II. Zrt.-terheli már ez. 

Az oroszok már 2018-tól elkezdték kiírni bizonyos földmunkákra a közbeszerzéseket, érdekes módon mindkettőt ugyanaz a cég nyerte meg: a német Bauer építőipari óriásvállalat magyarországi leányvállalata, a Bauer Magyarország. 

A közbeszerzésen, amire csak ők jelentkeztek, elnyertek egyrészt egy 180 millió eurós szerződést. Ezt először az oroszok 163 millió euróból gondolták megoldani, de az egyetlen pályázó inkább 211 millió eurót gondolt magának, végül sikerült megegyezni. A másik közbeszerzés kisebb volt, 38 millió eurós.