Valentin-napi pszicho – Ősbemutató a Rózsavölgyi Szalonban

2017. december 13., 09:40

Szerző:

Ha a színházakat aszerint rangsorolnák, hogy évente hány ősbemutatót tartanak, a Rózsavölgyi Szalon mindenképpen az élmezőnyben lenne. Legközelebbi ősbemutatójuk december 14-én lesz, Oleksandr Mardan Valentin nap éjszakája című darabját Dicső Dániel rendezi. A fülszöveg szerint „egy varázslatos este hátborzongató éjszakába fordul át egy férfi és egy nő életében, akik ugyan házasok, de leginkább már csak a közös emlékeik kötik össze őket”. A Valentin-napi máz leolvad, és egy elhasználódott szerelem pszichodrámája bontakozik ki, amely váratlanul krimibe fordul át.

A két szereplő: Balsai Móni és Makranczi Zalán. A színész a 168 Órának elmondta, először játszik a Rózsavölgyiben. Szerinte a kortárs ukrán szerző művén érződik, hogy alkotója eredetileg mérnök.

– A darab mérnökaggyal van összerakva – mondja Makranczi Zalán –, a hatásokat patikamérlegen számolták ki. A történet tele fordulatokkal. Sosem tudni, mi az, ami a valóságban játszódik, és mi az, ami csak a szereplők képzeletében. Amikor a nézők azt hiszik, kezdik megfejteni a titkot, az író megint meglepi őket egy csavarral. A karakterek is folyton változnak. Én több figurát alakítok: egy férjet, régi iskolatársat, egy férfit, aki élete nagy szerelmével találkozik az első randevún.

A színész a Nemzeti Színiakadémiáján végzett 2000-ben, a Pesti Magyar Színházhoz szerződött, több vidéki és fővárosi társulat tagja volt, de két éve szabadúszó. A függetlenség számára szakmai kísérlet is. A nagyszabású, látványos produkciók után kamaradarabokban, egy-két szereplős előadásokban akarta megméretni magát.

– Úgy érzem, így sokkal közvetlenebbül, személyesebben tudom átadni a gondolataimat a nézőknek. A Rózsavölgyiben is az izgat legjobban, hogy közel kerülhetek a közönséghez.

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

2024. április 16., 06:00

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál.