Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Weber, Navracsics és Ujhelyi összefogásával utazhatnak ingyen a diákok az EU vasútvonalain

2019. március 26. 10:10 - szerző: 168 Óra

Meglepő, több mint tízszeres volt a túljelentkezés az ingyenes InterRail-bérletprogram most zárult második fordulójában, a 276 magyar helyre közel háromezren jelentkeztek. Ez az arány kiugróan magas a környező, kelet-európai országok adatainak ismeretében – jelentette be Ujhelyi István szocialista EP-képviselő budapesti sajtótájékoztatóján. Az MSZP politikusa hozzátette: ebből is látszik, hogy a magyar fiatalok nem Orbán Viktor felcsúti kisvasútjára, hanem az InterRail európai vonatjárataira akarnak inkább felülni.

A „FreeInterRail” alapötlete két német fiatal aktivistától, Vincent-Immanuel Herrtől és Martin Speertől származik, akik néhány éve arra tettek javaslatot, hogy az Európai Unió lepjen meg minden európai fiatalt egy ingyenes vonatbérlettel a 18. születésnapján.

A javaslatot elsőként Ujhelyi István szocialista EP-képviselő karolta fel és támogatta a megvalósulásig. Az MSZP politikusa által mentorált programban a következő hetekben újabb 14.500 ingyenes vonatbérletet osztanak szét, köztük a magyar fiataloknak járó jegyeket is.

Manfred Weber, Navracsics Tibor, Ujhelyi István és Vincent-Immanuel Herr (balról jobbra) a FreeInterRail program bejelentésén
Fotó: ujhelyi.eu

Ujhelyi szerint az InterRail-program sikerét bizonyítja, hogy a tavaly lebonyolított első két fordulóban összesen több mint 180.000 európai fiatal jelentkezett a lehetőségre. A mostani nyertes pályázók, akiket a következő napokban fognak hivatalosan is kiértesíteni a programot lebonyolító Európai Bizottság munkatársai, majd április és október között utazhatnak az európai bérletekkel.

Ujhelyi István a budapesti sajtótájékoztatón bejelentette, hogy idén további két pályázatot fog majd kiírni az Európai Bizottság, összesen mintegy 16 millió eurós költségvetéssel. A program hosszútávú jövője is biztosítottnak látszik: a 2021-2027 közötti uniós költségvetésben ugyanis összesen 700 millió eurót különítettek el a folytatásra.

Az MSZP EP-képviselője többször is kiemelte, hogy a program sikeres megvalósítása nagyban köszönhető Navracsics Tibor uniós biztosnak, aki végig segítette a DiscoverEU néven futó program életre hívását.

Ujhelyi ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a magyar kormány nem volt hajlandó segíteni az ingyenes InterRail-bérlet lehetőségének szélesebb körű megismertetését – a hazai reklámozását Ujhelyi saját költségén vállalta -, és válaszra sem méltatták azon javaslatát, amelyben kiszélesítené az európai programot és államilag finanszírozná minden magyar 18 évesnek az ingyenes bérlet odaajándékozását.

- A magyar kormány nem hajlandó évek óta rákapcsolódni erre a programra. Ha minden magyar 18 éves fiatalnak az adott évben megadnánk ezt a bérletet, az alig kerülne többe évi 9 milliárd forintnál. Ez az összeg mindössze egyötöde annak, amit tavaly kormányzati kommunikációra, többek között az Európai Unió elleni propaganda-harcra költöttek – fogalmazott az MSZP európai politikusa.