Varga Judit: Az uniós bíróság megerősítette a civil törvény jogszerűségét

2020. június 18., 16:29

Szerző:

Az uniós bíróság arról hozott ítéletet, hogy jogellenes a magyar kormány civiltörvénye. Varga ezzel szemben azt állította:

A külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló magyar szabályozás jogszerűségét a bíróság mai ítélete megerősítette.

A kormány álláspontja továbbra is az, hogy a magyar szabályozásban előírt nyilvántartásba vételi és közzétételi kötelezettségek nem nehezítették meg a támogatott szervezetek finanszírozását vagy működését – fejtegette a miniszter. Szerinte a bíróság ítélete nem hivatkozik egyetlen konkrét adatra vagy bizonyítékra sem, ami ilyen hatást igazolna. Varga szerint

Jogos elvárás a társadalom részéről, hogy a civil szervezetek finanszírozásuk forrására is kiterjedően átláthatóan működjenek. A kormány a bíróság ítéletére is figyelemmel biztosítani fogja az ehhez szükséges eszközöket.

Varga Judit igazságügyi miniszterjelölt bizottsági meghallga
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Az Európai Unió Bírósága június 18-án kihirdetett ítéletében a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló magyar törvény és az uniós jog összhangjáról foglalt állást. Kimondták:

A szóban forgó szervezetek és támogatóik vonatkozásában a magyar kormány hátrányosan megkülönböztető és indokolatlan korlátozásokat vezetett be. A korlátozások sértik a szabad tőkemozgást, valamint az Európai Unió Alapjogi Chartájában foglalt a magán- és a családi élet tiszteletben tartásához való jogot, a személyes adatok védelméhez való jogot és az egyesülés szabadságához fűződő jogot.