Így működik a koronavírus-vakcina

Vagy el sem kapjuk a betegséget, de ha igen, akkor a súlyos tünetek kialakulását gátolja majd, mondta el az NNK virológusa. A szervezetet többször kell majd beoltani, hogy emlékeztessük a védekezésre. 

2020. december 8., 07:58

Szerző:

A koronavírus elleni vakcina nem jelent majd teljes védettséget, de megfertőződés esetén is meggátolja a súlyos tünetek kialakulását - jelentette ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ virológusa az M1 aktuális csatorna hétfő esti műsorában, amit az MTI szemlézett. 

Kis Zoltán elmondta, a vakcinák soha nem nyújtanak 100 százalékos védettséget, de a 90 százalék is nagyon jó eredménynek tekinthető. A vírus azonban nem fog eltűnni, velünk marad, vagyis meg kell tanulni együtt élni vele. Annál is inkább, mert a koronavírus jellemzője, hogy az immunrendszerünk hajlamos elfeledkezni róla.    

Ez pedig azt jelenti, hogy a fertőzést többször is el lehet kapni, vagyis a vakcinát várhatóan azoknak is többször be kell majd adni, akik már átestek a fertőzésen - figyelmeztetett. Arról is szólt, hogy a karácsonyi készülődés során különösen ügyeljünk a járványügyi szabályok betartására a bevásárlóközpontokban. Ezek ugyanis kritikus pontjai lehetnek a vírus terjedésének.

 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.