Miből tellik jachtra és magánrepülőre? 96 milliárd forinttal árazták túl a Mészáros-közeli cégek közbeszerzéseit

Leleplezték a miniszterelnök barátjának üzleti modelljét. Hatalmas mennyiségű közpénz folyt el.

2018. október 16., 10:14

Szerző:

Hat év alatt összesen 96 milliárd forinttal árazták túl a közbeszerzéseket kiíró állami szereplők a Mészáros Lőrinc felcsúti üzletemberhez köthető cégek, illetve a részvételükkel pályázó konzorciumok - számolta ki a 444.hu. Ez azt jelenti, hogy a pályázat kiírói által becsült árnál ennyivel drágábban dolgoztak a Mészáros-közeli vállalkozások, vagyis ennyi veszteség érhette a magyar államot.

A bejáratott módszer lényege, hogy minden közbeszerzési pályázatnál, amelyet a kormányzat, az önkormányzatok vagy állami cégek írnak ki, a kiírónak meg kell jelölnie a közbeszerzés becsült értékét, vagyis azt az összeget, amelyet szerinte megér a megrendelés. Ha ennél jóval drágább ajánlatok érkeznek a pályázó cégek részéről, akkor érvénytelenné nyilváníthatják a tendert.

Fotó: Fotó: Népszabadság-archív/Kovács Klára

Csakhogy a 444 szerint a Mészáros-birodalom számára egyik legjövedelmezőbb üzletnek bizonyuló szennyvíztisztító-beruházásoknál a felcsúti gazdasági zseni megjelenése előtt több példa is volt rá, hogy olyan pályázó nyert, aki olcsóbban vállalta a munkát, mint a pályázat becsült értéke. Vagyis ezzel milliárdokat takarított meg az állam. Az első, európai uniós pénzből finanszírozott szennyvíztisztítós pályázatot (Sárospatak) meglepetésre nem a Mészáros és Mészáros Kft., hanem a Penta nyerte, az eredeti ár alatti ajánlattal.

A második, recski tenderen emiatt már nem hirdettek győztest, mert a Mészáros és Mészáros ugyan az eredeti, 3,097 milliárdos ár alá ment, kiíróként Nemzeti Fejlesztési Programiroda úgy döntött, hogy valójában csak 2,5 milliárdjuk van erre, így érvénytelenítették a pályázatot. Ez többet nem fordult elő, a következő körben az eredetileg belőtt árnál másfél milliárd forinttal magasabb ajánlattal nyerte meg első tenderét ebben a pályázati csomagban a Mészáros és Mészáros Kft. Ezután már ezt a módszert alkalmazták.

A legpofátlanabb túlárazás a szentendrei szennyvíztisztító telep fejlesztése volt. Itt a becsült 1,7 milliárd helyett 4,3 milliárd forintért, csaknem a háromszorosáért vállalta a Mészáros és Mészáros Kft. és az Euroaszfalt alkotta a konzorcium az állami megbízást.

Miután Simicska Lajos megkezdte a háborút korábbi szövetségese, Orbán Viktor miniszterelnök ellen, a Simicska-féle építőipari zászlóshajó, a Közgép már szinte semmiféle állami megrendelést nem kapott, a Mészáros-közeli R-Kord Kft. viszont fürödni kezdett a túlárazott közbeszerzésekben. A miniszterelnök barátjának, egykori iskolatársának a cége döbbenetes növekedést produkált:

  • 2013: 822 millió forint bevétel, 57 millió forint adózott nyereség;
  • 2014: 1,2 milliárd forint bevétel, 18 millió forint adózott nyereség;
  • 2015: 6,5 milliárd forint bevétel, 752 millió forint adózott nyereség;
  • 2016: 17 milliárd forint bevétel, 3,6 milliárd forint adózott nyereség;
  • 2017: 36 milliárd forint bevétel, 7,5 milliárd forint adózott nyereség.

Hasonló mértékű sikertörténet kezdődött Mészáros Lőrinc gyerekeinek cégénél, a Fejér B. Á. L.- nál is, tavaly már ők is csaknem 800 millió forintos éves nyereségnél tartottak.

Balról a második Mészáros Beatrix, jobb oldalon Mészáros Lőrinc
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.