Megszűnik a Migration Aid, mert a ma éjfélkor életbe lépő bevándorlási különadó rögtön megfojtaná

2018. augusztus 24., 11:35

Szerző:

Megszűnik a Migration Aid Alapítvány – derül ki a Migration Aid Menedékkérőket Segítő Alapítvány kuratóriumának közleményéből. Mint írják:

Ma éjféltől életbe lép a bevándorlási különadóról szóló törvény.

A múlt pénteki felhívásunk óta 31 magyar magánszemélytől összesen 927 200 Ft támogatást kaptunk. Ezzel a tartalékaink elérik a 2 millió forintot, ebből még három hónapig tudjuk működtetni az alapítvány projektjeit, elsősorban a menekült családokat segítő központját. Nagyon köszönjük ezt a lehetőséget!

A kuratórium döntése értelmében az alapítvány nem kíván a bevándorlási különadó alanya lenni, ezért ma éjféltől megszünteti az adományok fogadását" – írták.

Ma éjfélig fogadnak tehát támogatásokat, s közölték azt is: „amint az alapítvány tartalékai néhány hónap múlva elfogytak, megszüntetjük a tevékenységeinket és felszámoljuk az alapítványt. A megszüntetés után a migrationaid.org oldalon tételes pénzügyi elszámolást teszünk közzé az alapítás óta eltelt teljes időszakról.

Reméljük, az alapítvány pénzügyi keretének kifutásáig bejegyzésre kerül az Éjjeli Őrség, amelyre pártként nem vonatkozik a bevándorlási különadóról szóló törvény, így folytathatja a megszűnő alapítvány menekülteket támogató tevékenységeit.

A menekültek nevében is köszönünk minden eddigi segítséget és támogatást" – fogalmaztak.

A menekülteket segítő civil szervezet, pontosabban annak eddigi vezetője augusztus 20-án új párt alapítását jelentette be. A párt neve a poszt szerint Éjjeli Őrség lesz, amit a Trónok harcából kölcsönöztek. Az erről szóló közlésben felidézték: „három éve próbálkozik azzal a fideszhatalom és holdudvara, hogy minden létező eszközzel ellehetetlenítse a Migration Aid munkáját: hazudnak rólunk, törvényekkel próbálnak megfélemlíteni, de az sem gond nekik, hogy hazaárulást elkövetve külföldi titkosszolgálatot uszítsanak ránk. Minden támadás ellenére kitartottunk az elveink és céljaink mellett, a fáradhatatlanul dolgozó önkénteseinknek és adományozóinknak támogatásának köszönhetően" – írták.

Már akkor tisztázták, a bevándorlási különadó ellehetetleníti további munkájukat, a törvény azonban pártokra és pártalapítványokra nem vonatkozik, ezért „bontanak zászlót” augusztus 20-án pártként.

 „Elképesztő, de 2018-ban egy EU-s országban pártot kell alapítani ahhoz, ha civilek emberségből segíteni akarnak rászoruló menekült embertársaikon” – írták akkor. Ezzel együtt azt ígérték, hogy pártként nem csak a migráció ügyében, de egyéb területeken is felveszik a harcot a „kormány által terjesztett sötétség” ellen. 

A parlament július végén fogadta el az úgynevezett bevándorlási különadóról szóló törvényt. Ez azt jelenti, hogy azoknak a segélyszervezeteknek, amelyek a törvény hatálya alá tartoznak, a kapott adományok összege után 25 százalékos adót kell fizetniük. Ez nem csak a pénzbeli, hanem a tárgyi adományokra is vonatkozik. A törvény augusztus 25-én lép hatályba, a Migration Aidnek pedig nem maradt más választása, mint a megszűnés.

10:00

Mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz.

Tegnap 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegnap 17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.