A Magyar Időkben megfejtették, hogy nem az alacsony fizetések vagy a magas óraszámok jelentik a problémát a magyar oktatásban

2018. szeptember 21., 10:13

Szerző:

Sok pedagógus úgy érzi, alacsony a megbecsültsége – szemlézte a Magyar Idők pénteki lapszámának (írásunk megjelenésekor online verzióban még el nem érhető) cikkét a Magyar Narancs. A kormányközeli lap szerint

nem az óraszámok, a fizetés, a befektetett pénz a gond, hanem az, hogy a tanárok nem tudják, mennyire szeretik őket.

Ahogy Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnökét idézve írják: „általában is jellemző, hogy a korábban magas presztízsű szakmák nem pontosan annak a tiszteletnek örvendenek, mint régen”. Sőt, „nincs meg annak a kultúrája, hogyan dicsérjük a tanítót és a tanárt” – ezt már Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa jelentette ki. Viszont egy szakma presztízsét az is meghatározza, mennyi pénzt lehet keresni vele – mutatott rá Horváth Péter, aki szerint sok párbeszédre van szükség a pedagógusok és a szülők, valamint a diákok között. Az oktatási jogok biztosa szerint az a baj, hogy az eszközökről több szó esik, mint a célról, és

mivel jelenleg nincsen cél, az eszközök a legjobb szándékok ellenére sokszor félresiklanak.

A kissé így félresiklott propagandaanyag aktualitását az adja, hogy kiderült: az állami általános iskolákban és gimnáziumokban augusztus végén 4325 betöltetlen álláshely volt, s a szeptemberi tanévkezdettel a helyzet csak romlott. A statisztikákból az látszik, hogy három olyan megye is van (Bács-Kiskun, Borsod és Szabolcs-Szatmár), ahol öt tankerületben csak a 70 százalékát tudják megtartani a finanszírozott órakeretnek, vagyis egyszerűen nincs elegendő pedagógus az órák megtartásához. Ez azt jelenti, hogy órákat és osztályokat kell összevonni, külön csoportokat, fakultációkat indítani pedig nem lehet, ennek pedig az oktatás minősége látja a kárát.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.