A DK szerint Kövér Lászlónak nincs joga megbüntetni a parlamenti képviselőket, inkább a fideszeseken kellene behajtania az Elios okozta kárt

2019. február 8., 09:26

Szerző:

Az Országgyűlés elnöke a héten küldte el a házbizottságnak azt az előterjesztést, amelynek a tanúsága szerint 38 ellenzéki képviselőt büntetne meg a december 12-i botrányos ülés miatt. A fideszes parlamenti többség aznap szabálytalanul fogadott el több törvényt – köztük a Munka törvénykönyvének a módosítását és a közigazgatási bíróságok felállításáról szóló jogszabályt –, mert ellenzéki képviselők foglalták el a pulpitust. Kövér László az ezzel kezdődő káosz miatt egyhavi fizetésmegvonással akarja sújtani a 38 ellenzéki képviselőt, a Demokratikus Koalíció péntek reggeli közleménye szerint azonban inkább a fideszes képviselőkön kellene behajtania azt a 13,5 milliárd forint értékű EU-s támogatást, amelyet az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) fizettetne vissza Magyarországgal az Orbán Viktor miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak a résztulajdonában álló Elios Innovatív Zrt. miatt, és azt a 23 milliárd forintot is, amelyet a francia Sodexo nevű utalványforgalmazó cégnek kellene adnia kártérítésként az utalványpiac átalakítása miatt. 

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Az nem világos, hogy a 13+23 milliárdból hogyan lett 39 milliárd, de a DK-nak az MTI OS-ben megjelent közleménye így hangzik:

„Fizessék ki a fideszesek az országnak okozott kárt, utána büntetgessék az ellenzéket! 

Kövér László abban a sajnálatos tévedésben van, hogy bármilyen joga lenne az ellenzéki képviselőket büntetni.

A Demokratikus Koalíció azt követeli Kövér Lászlótól, hogy fizettesse ki a fideszes képviselőkkel az országnak okozott kárt: fizessék ki az Elios korrupciós botránya miatt kiszabott 13 milliárd forintos büntetést és fizessék ki a Sodexho utalványcég törvénytelen ellehetetlenítése miatt kiszabott 23 milliárd forintos büntetést is. Mindkettőt a fideszes képviselőknek köszönhetjük, ne az európai magyarokkal akarják kifizettetni! Ha bekerült az államkasszába ez a 39 milliárd forint, akkor talán nem fogunk röhögőgörcsöt kapni attól, hogy Kövér László ellenzéki képviselőkkel akar bármit kifizettetni.

Gréczy Zsolt
országgyűlési képviselő, frakciószóvivő
DK”