Drágul a karácsonyfa

A németek már bejelentették, hogy a karácsonyfa megnövekedett termelői költségei miatt drágul a karácsonyfa. 

2023. október 26., 12:38

Szerző:

A 2023-as karácsonyi ünnepre szánt fákat november 10. után elkezdik tömegesen kivágni, ezután szállítják le a kereskedőknek a hagyományosan december elején induló karácsonyfavásár kínálatát.

A németek máris bejelentették, hogy idén drágább lesz a karácsonyfa.

A termelők kénytelenek emeleni az árakon az infláció, a magasabb bérek és a megnövekedett szállítási költségek miatt – írja az economix. 

Eberhard Hennecke, a németországi Karácsonyfa- és Növénytermesztők Szövetségének képviselője azt mondta a Welt-nek, hogy a legnépszerűbb, Nordmann fenyőfajták ára méterenként 21-29 euró (körülbelül 7700-10700 forint) körül alakulhat az idei szezonban. A németeknél az Észak-Rajna-Vesztfália térség a fő termőrégió, ahonnan karácsony közeledtével évente körülbelül hétmillió fenyőfa kerül a háztartásokba.

A fák általában kilenc-tíz évig nőnek, mielőtt kivágják és eladják ünnepi dísznek – mutatott rá Bernd Oelkers, a karácsonyfaszövetség elnöke, aki szerint az elmúlt száraz évek valószínűleg azt is eredményezik, hogy három-négy éven belül csökken a faállomány, mivel a fiatal fák egy része már kevésbé ellenálló és hamarabb kiszárad.

(Kiemelt képünkön: A berlini karácsonyfa csúcs nélkül áll a Brandenburgi kapu előtt. Fotó: Paul Zinken / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

A szén-dioxid kibocsátás költsége sok termék, így a villamos energia árában is megjelenik. Az erőművek ugyanis más üzemekhez hasonlóan az emisszió minden tonnájáért fizetnek az erre szolgáló kereskedési rendszerben, ahol a kibocsátást fedező kvótáknak saját árfolyama van, mint más árupiaci termékeknek. Magyarország meghatározó villamosenergia-nagykereskedőjeként az MVM Partner Zrt. jelentős tapasztalatokat szerzett e téren.