Öngyilkos lett a férfi, akinek felesége állítólag átverte Kósa Lajost

A férfi megölte magát, a feleségét pedig – akit Kósa Lajos csalással vádol, de nem jelentett fel – őrizetbe vették Csengeren. Két héttel a botrány kirobbanása előtt valami történt.

2018. március 13., 17:42

Szerző:

Régóta kapcsolatban állhatott Kósa Lajos az őt szerinte átverő asszonnyal és férjével, még valamilyen – vélhetően születésnapi – ünnepi összejövetelükön is részt vett a Fidesz volt alelnöke

– tudta meg a 168 Óra.

Kósa Lajos a délelőtti hebegése-habogása után délután egy rövid videóban azzal állt elő, egy csengeri háztartásbeli csaláskísérletének áldozatává vált, ezt próbálják jelenleg felhasználni ellene. A Modern Városokért programért felelős tárca nélküli miniszterről a mai Magyar Nemzet írta meg, hogy négymilliárd-háromszázötvenhárommillió euró (4 355 000 000 euró, azaz 1340 milliárd forint) kezelésével bízták meg, hogy abból vásároljon államkötvényt. Erről hiteles közjegyzői dokumentumot is közzétettek. Tehát Kósa Lajos aláírt. És hogy kinek? A miniszter először egy „németországi nőt”, majd egy ismerősének az ismerősét, végül pedig

egy „csengeri háztartásbelit”

említett. Az asszony „hihetetlen vagyont örökölt, s éveken át az efölötti rendelkezést ígérte Kósának, erről szerződést is kötöttek. A pénz Kósa szerint nem érkezett meg. Arról is beszélt, hogy később jó barátjától, a csengeri polgármestertől (Forján Zsolttól) hallotta, hogy az őt éveken át átverő hölgy a csengeri önkormányzatnak, az ottani egyháznak is felajánlásokat tett, azonban az ígéretekből semmi nem valósult meg, sőt a hölgy számos csengeri magánszemélytől – éppen a nagy örökségre hivatkozva – kölcsönöket kért és kapott. Emiatt az ügyben feljelentés is született, a csengeri polgármester elmondása szerint rendőrségi eljárás van folyamatban.

Információink szerint az asszony férje, a vélelmezhető tettestárs Sz. Gábor ugyanakkor már soha nem adhatja vissza a kölcsönt, helyi forrásaink szerint ugyanis kicsit több mint két hete öngyilkos lett.

Megkerestük az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) sajtóügyeletét, ahol azt közölték lapunkkal: öngyilkosság esetén közigazgatási hatósági eljárást indítanak, ám ezek részleteiről nem adnak felvilágosítást.

A férfi feleségét, tehát a csalással vádolt asszonyt ezt követően a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomozói őrizetbe vették. Jelenleg ugyanakkor nem előzetes letartóztatásban, hanem – helyi források szerint – házi őrizetben, illetőleg lakhelyelhagyási tilalom alatt vár a büntetőeljárás őt érintő következményeire. Egyelőre nincs hivatalos információink a folyamatban lévő büntetőügy tárgyáról, s részleteiről, ám amint a NAV bűnügyi főosztályától, vagy annak területileg illetékes szervétől választ kapunk kérdéseinkre, frissítjük cikkünket.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Csengeriek szerint nemcsak az lenne furcsa, ha a sok ezer milliárd forintos Modern Városok programért felelős minisztert, Debrecen korábbi vezetője átejthették volna a házaspár régóta hangoztatott történetével, miszerint az asszony édesapja révén, aki Németországban vállalkozóként gazdagodott meg, hihetetlen vagyont örökölt, amelyhez azonban egyelőre nem jut hozzá. Miután az öröklésről valamiféle hitelesítő dokumentációval rendelkezhetett, sokan elhitték a történetet. Emiatt hiteleztek is a házaspárnak sokan a környéken.

Csengeren a házaspárt egy Pólus Hotel feliratú kisbusszal közlekedett, amelyről azt állították, hogy éppen a hatalmas örökségből származó vagyon egy részét fektették idegenforgalomba: a budapesti Hotel Pólus valójában az ASZPIK Kereskedelmi és Vendéglátó Kft. tulajdonában van, ez a cég is üzemelteti. Az 1990-es megalapítása óta budapesti vállalkozásnak a hatályos céginformáció szerint semmiféle köze sincs az érintett házaspárhoz, így Kósa örökösnőjéhez sem. A hotel pedig, az Opten adatai szerint a cég egyik telephelyeként lehetett bejelentve 1998 óta, így nehezen elképzelhető, hogy a csengeri házaspár valamilyen módon részesedéssel bírt volna benne.

De Kósa Lajos egyre furább nyilatkozatokat tesz. Az mno.hu-nak például azzal magyarázta, hogy az őt éveken át átverő, legalábbis állítása szerint megvezető asszony ellen, aki egy elfoglalt polgármestert, illetőleg országgyűlési képviselőt átejtve többször is ügyvédhez, továbbá közjegyzőhöz rángatott, Kósa nem jelentette fel, mondván, őt nem károsította meg. A miniszter délelőtti és délutáni nyilatkozatai között is rengeteg ellentmondás van, ahogyan az is elképzelhetetlen, hogy Kósa jogászai ne lepleztek volna le egy ilyen csalást már akkor, amikor debreceni polgármesteri minőségében „hozzá fordult" tanácsért a házaspár.

Az ügy egyre szövevényesebb és gyanúsabb, a csengeriek elzárkóznak a névvel vállalt nyilatkozatoktól, a hatóságok honlapján információ nem lelhető fel, az illetékesek elérhetetlennek bizonyulnak. Egyelőre, hiszen a Magyar Nemzet holnapra további részleteket ígért.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.