A Libri tagadja, hogy ideológiai okokból postázták vissza a fóliázott könyveket a szerzőknek

A múlt héten több író is, akiknek műveit a kormány új LMBTQ-ellenes törvénye érinti, visszakapta postán a Libritől a műveit. A könyvesbolt-hálózat szerint pénzügyi okokból történt mindez, nem politikai megfontolásból.

2023. szeptember 12., 15:57

Szerző:

„A könyvek visszapostázásának folyamatához nem kapcsolódik ideológiai, politikai szándék” – így válaszolt a Szabad Európa kérdésre Bistey Attila, a Libri-Bookline Zrt. PR-koordinátora. A portál arra volt kíváncsi, miért postázta vissza a cég számos író a hálózaton keresztül árult könyveit.

Az információt először Marosi Nikolett kecskeméti író juttatta el a sajtóhoz. Egy zárt írói csoportban ezek után kiderült, esete korántsem egyedi, sok író ugyanígy járt, magyarázatot viszont nem kapott. Azonban az írók között van pár közös elem:

  • csak a nemrégiben az Orbán Balázs miniszterelnöki politikai igazgató által vezetett Matthias Corvinus Alapítvány többségi tulajdonába került Libri küldte vissza a könyveiket
  • mindegyik könyvben közös, hogy az Orbán-rendszerrel kritikus, vagy LMBTQ-témájú a tartalmuk.

A kecskeméti független hírportál, a Kecsup.hu közölte először a Libri verzióját mindarról, hogy mi történt a könyvekkel:

„A cikkben említett könyvek visszaküldése, visszaáruzása általános könyvkereskedelmi gyakorlat. A csekély példányszámban értékesített kötetek forgalmazásától elállhat a terjesztő: a termékek raktározása költségekkel jár, továbbá a kereskedők a meglévő raktárkapacitást figyelembe véve gazdálkodnak a könyvállománnyal. Marosi Nikolett Szakadék című könyvét 2021 februárjában bocsájtotta (sic!) a Libri rendelkezésére a beszállító nagykereskedelmi partner, amelyből mindössze néhány példányt értékesített a könyvkereskedő. A cikkben említett többi könyv esetében az alacsony példányszámú eladás miatt állt el az értékesítéstől a Libri, nem a tartalom miatt.”

Bistey Attila levelében elárulta még, a visszaáruzásról nem a szerzőket, hanem a könyvkiadókat értesítették közvetlenül. Hozzátette még, „hogy a Libri igyekszik a lehető legszélesebb kínálatot biztosítani, így azon kötetek esetében is lehetőséget ad a vásárlásra, amelyek nincsenek raktáron. A Könyvkereső segítségével az olvasók igénylést adhatnak le, amelyről a Libri értesíti a partnereket. Ha a kiadónak vagy a nagykereskedelmi partnernek van rendelkezésre álló példánya, azt a Libri jelzi a vásárlónak, aki megvásárolhatja a kötetet”.

(Kiemelt kép: Egy érdeklődő a Libri Könyvpalotában 2015. október 10-én, a harmadik Olvasás éjszakáján. Az esemény elsődleges célja, hogy a könyves kultúrát, az olvasást mint örömforrást mutassa be. MTI Fotó: Balogh Zoltán)