Lemondók, visszavonulók, kiesők és újoncok – Teljesen átalakul a politikai térkép

Lesz rengeteg változás.

2018. április 11., 06:54

Szerző:

Mindent felbolygatott a magyar közéletben április 8. A választási eredmény még azokra a közvélemény-kutatókra is rácáfolhatott, akik ehhez hasonló fölényt mértek a Fidesznek. A 2018-as országgyűlési választások hivatalos végeredményét persze csak szombaton hozzák nyilvánosságra, de nagy meglepetésre minden bizonnyal már nem kell számítani. A Fidesz ismét kétharmaddal győzött.

Lesz azonban rengeteg változás a jelenleg elérhető eredményhez képest, vannak ugyanis olyan mandátumok, amelyek sorsa kérdéses, hiszen összeférhetetlenség fedezhető fel más tisztség betöltésével. Nemcsak az Országgyűlés, hanem a magyar politikai közélet is alaposan átalakul a következő hetekben és hónapokban.

Kik töltik meg?
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Lemondók

MSZP-elnökség. Benyújtotta lemondását az MSZP elnöksége - jelentette be az ellenzéki párt elnöke az országgyűlési választás eredményének ismeretében hétfőn. Molnár Gyula közölte, tudomásul vették a választói akaratot és felelősnek tartják magukat a kialakult helyzetérért.

Vona Gábor. A lemondását már vasárnap bejelentő Jobbik-elnök hétfőn, pártja rendkívüli elnökségi ülése után közölte: nem veszi át parlamenti mandátumát sem. Bejelentette, a jövőben más politikai szerepet sem vállal, így most az a kérdés, ki lesz az utódja, egyelőre Toroczkai László jelentkezett be a posztra.

Hadházy Ákos. Lemond társelnöki pozíciójáról az LMP-s Hadházy Ákos, mandátumát azonban egyelőre nem adja vissza – mondta a politikus még vasárnap éjjel. Ezután súlyos, az LMP belső feszültségeit teljesen nyilvánossá tevő sajtóüzengetés kezdődött. Egyelőre Hadházy megtartaná mandátumát, ha viszont a képviselőségről is lemondana, akkor az LMP-listáról Lengyel Szilviáé lenne a következő bejutó hely.

Gémesi György. A gödöllői polgármester is bejutó helyen volt az LMP listáján, de ő nem hagyja el városát, így Kanász-Nagy Máté pártszóvivő jöhet helyette. 

Gőgös Zoltán. Már megírtuk, hogy nem veszi át parlamenti képviselői mandátumát és nem vállal vezető tisztséget az MSZP-ben a szocialista Gőgös Zoltán. Lemondásával Harangozó Tamás - az országos listán következő politikus - kerülhet be a parlamentbe. Gőgös már korábban arra az elhatározásra jutott, hogy nem fog tovább politizálni, ha a Fidesz-KDNP kétharmadot szerez a választáson. „Mezei párttagként” segíti a pártot – közölte, jelezve, hogy az MSZP júniusi tisztújításáig betölti a párt Veszprém megyei elnöki posztját.

Niedermüller Péter. Az európapolitikus listáról jutott be, ugyanakkor a jelenlegi ciklusban európai parlamenti tagként képviseli a DK-t. Az atv.hu megkereste, hogy mi lesz a listáról megszerzett mandátumának sorsa. A politikus azt mondta, hogy a mandátumot nem veszi át, marad EP-képviselő. Mint mondta, „valamelyik kollégája fog előre lépni erre a helyre, ő pedig visszamegy Brüsszelbe, és 2019-ben is a DK listáján fog indulni, mint európai parlamenti képviselő”. A DK listáján az első hat helyezett között található Oláh Lajos, aki már egyénileg is mandátumhoz jutott, illetve Niedermüller Péter is, aki elmondta, hogy a mandátumot nem veszi át, így más kollégájára fog az átszállni. Ezeknek köszönhetően léphetnek előre a lista 7. és 8. helyén található személyek, Székely Sándor, a DK-val szövetséget kötő Magyar Szolidaritási Mozgalom elnöke, illetve Gréczy Zsolt, a párt szóvivője.

Nemes Gábor. Talán nem egészen ide tartozó, de nagyon is a politikához köthető hír, hogy lemond tisztségéről a BKV-nál működő Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) elnöke, Nemes Gábor, aki ezt be is jelentette a szervezet tisztújító kongresszusán. Nemes a DK jelöltjeként indult volna a XVI. kerületben, de visszalépett, most a politikában kívánja folytatni az érdekvédelmi munkát, így várható, hogy a DK színeiben valamiféle funkcióhoz jut, az persze kérdés, hogy parlamenti mandátumra is szert tehet-e.

Janiczak Dávid. Az ózdi jobbikos polgármester is lemond mandátumáról várhatóan, s a párt alelnökeként, ám a városvezetést választja. Helyette Potocskáné Kőrösi Anita ülhet be a Jobbik-listáról.

Hollik István pedig mindent megtett, hogy megrémítse a belvárosiakat a migránsokkal

Kikerülők

Hollik István.  A Belvárosban kikapó KDNP-s politikus vélhetően azért majd csak vigasztalódik valamilyen kormányzati, vagy pártszóvivői poszttal.

Mengyi Roland. Voldemort nem nagyúr többé.

Budai Gyula. A volt elszámoltatási kormánybiztos egyszerűen nem tudott olyan helyre kerülni a Fidesz-KDNP kétharmadot nyert listáján, hogy beüljön a Házba.

Sallai Róbert Benedek. Az LMP korábbi vidékpolitikusa már korábban bejelentette visszavonulását, nem is volt bejutó helyen, csak a 15.-ként nevezték meg.

Ikotity István. Ő a 14. volt az LMP országos pártlistáján, így esélye sem nagyon mutatkozott a párt emblematikus figurájának, a bajai politikusnak.

Egy marék szocialista. Jelenlegi állás szerint az MSZP-s Lukács Zoltán, Velez Árpád, Teleki László, Józsa István, Harangozó Gábor, Kiss László, Bárándy Gergely, Heringes Anita, Legény Zsolt, Horváth Imre és Tukacs István is lecsúszott a képviselőségről.

Fodor Gábor. Már a Liberálisok sem ragaszkodtak ahhoz, hogy az SZDSZ egykori elnöke személyesen képviselje őket a parlamentben. Fodor ugyanakkor sikerrel juttatta be Bősz Anettet.

Kész Zoltán, A Jobbik nem volt hajlandó visszaléptetni jelöltjét – a listáról bejutott Varga-Damm Andreát, így Kész Zoltán, a kétharmad lebontója elvesztette körzetét, s így parlamenti mandátumát is.

Mellár Tamás ugyan Karácsony Gergely árnyékminisztere volt, de a Házban függetlenként politizál majd
Fotó: Bazánth Ivola

Újoncok

Mellár Tamás. Az ország egyetlen, egyéniben győztes független jelöltje szerint sem voltak teljesen tiszták a választások, ennek ellenére beül a parlamentbe, ahol függetlenként fog politizálni.

Tordai Bence. Az MSZP és a Párbeszéd közös listájáról a párbeszédes szóvivő is bejutott a Házba, mandátumát vélhetően függetlenként kamatoztatja majd.

Bősz Anett. a Liberálisok színeiben, de az MSZP-Párbeszéd listájáról jutott be, várhatóan független képviselő lesz a parlamentben.

Gurmai Zita. A korábbi EP-képviselő, az MSZP Nőtagozatának elnöke nem nyert mandátumot Kósa Lajossal szemben Debrecenben, ugyanakkor a szocialista listáról bejutott a parlamentbe.

Csárdi Antal. Az LMP-s politikus egyéni körzetből, méghozzá a budapesti belvárosi választókerületet elhódítva szerzett mandátumot. 

Ungár Péter. Egyéni mandátumot ugyan nem, de listán bejutó helyet immár biztosan nyert az LMP elnökségi tagja, aki eközben még az ország egyik nagy múltú, konzervatív napilapját is megvásárolhatja.

Hajdu László. A DK-s jelölt nem mond le mandátumáról, beül a parlamentbe. Miután azonban a XV. kerületben polgármester, így időközi polgármester-választás lesz. Ha majd esküt tesz a parlamentben, azután kell 30 napon belül felszámolnia az összeférhetetlenséget.

Gréczy Zsolt. Fentebb írtunk arról, hogy a DK szóvivője, korábbi újságíró is beülhet a parlamentbe, miután a mandátumukról lemondó DK-s EP-képviselők nyomában listáról bejut.