Jól kitol velünk az időjárás

Melegfront után visszatérő fagyokkal „örvendeztet meg” bennünket az időjárás, amelyet a szervezetünknél csak a gyümölcsfák sínylenek meg jobban.

2024. március 4., 09:21

Szerző:

Már láthatóan éledezik a természet, ami nem is meglepő, hisz a hőmérséklet továbbra is jóval az ilyenkor szokásos felett alakul. A következő időszakban azonban átmenetileg helyenként visszatérhetnek az éjszakai fagyok – derül ki a HungaroMet előrejelzéséből, mit tartogat számunka az időjárás.

A korán jött tavaszi időjárás növeli a fagykár valószínűségét

Mindez azt is jelenti, hogy veszélybe kerültek a korai csonthéjasok. Az elmúlt napokban, hetekben sorra dőltek meg hazánkban a melegrekordok, a növények pedig a tavaszt érezve fejlődésnek indultak.

Már az északi országrészben is közvetlenül virágzás előtt áll a kajszi, ami a tavaszi fagykárok esélyét nagyon megnöveli.

Az előző években több olyan márciusunk is volt, amikor időjárásunkat döntően száraz, hideg északkeleti áramlás határozta meg komoly fagykárokat okozva. A jövő hét közepén pedig ismét kialakul térségünkben ez az áramlási irány, ami előre láthatólag hoz is majd erős lehűlést és fagyokat.

Az sem jó, hogy melegfronttal jár az időjárás változása

Nagyon nem jó hír az sem, hogy fronthatás terheli a szervezetünket.

Meleg jellegű fronthatásra számíthatnak az arra érzékenyek. Náluk felléphet többek között fejfájás, teljesítőképesség-csökkenés, vérnyomásváltozás, de akár ingerlékenyebbekké is válhatnak.

A hétfői időjárás

A párásság, ködfoltok feloszlása után alapvetően napos időre számíthatunk a délnyugat felől növekvő fátyolfelhőzet és a kevés gomolyfelhő mellett. Ugyan a legtöbb helyen nem várható csapadék, egy-egy zápor kialakulása nem kizárt. A déli, délkeleti szelet csak néhol kísérik élénk lökések.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 19 fok között valószínű. Késő estére többnyire 4 és 12 fok közé hűl le a levegő.

(Kiemelt képünk illusztráció. Klaus-Dietmar Gabbert / DPA / AFP)

Újabb dunai árhullám érkezik, a szombati modellek szerint a Duna szigetközi szakaszán, Nagybajcson másodfok felett, akár a harmadfokot megközelítően tetőzik majd a folyó a jövő hét második felében – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) az MTI-vel.