A tihanyi visszhangra bíznák a Fidesszel való vitázást Dobrev Kláráék

Más pártok rendezvényeire a Dobrev Klára által vezetett DK-s árnyékkormány nem megy el, közölték, így a Tranzit fesztiválon végül Márki-Zay Péter korábbi miniszterelnök-jelölt vitázik majd Gulyás Gergellyel.

2023. augusztus 21., 18:11

Szerző:

Elutasította Dobrev Klára DK-s árnyékkormánya, hogy a Tranzit fesztiválon a Fidesz-KDNP kormány minisztereivel vitázzanak tagjaik. A DK sajtóközleménye szerint az árnyékkormány tagjai és a Demokratikus Koalíció „ahogy eddig, úgy a jövőben sem vesz részt fideszes pártrendezvényeken”

A Fidesz a Telex által ismertetett válaszában sajnálatát fejezte ki, Hollik István, a párt kommunikációs igazgatója pedig úgy fogalmazott a közmédiának, „a jobboldalon nagy hagyománya van a vitáknak”, ezért szerveznek most is ilyen eseményeket.

„Most még azt is felajánlottuk nekik, hogy az árnyékkormányuk árnyékminiszterei leülhetnek a magyar kormány hivatalban lévő minisztereivel beszélgetni, de ők ezt is visszautasították” – hangsúlyozta Hollik. Az a Telex szerint is megállja a helyét, hogy a DK árnyékminiszterei vitázhattak volna az általuk opponált tárca vezetőivel, ugyanakkor Dobrev Klára Orbán Viktorral nem kelhetett volna birokra. A miniszterelnök ugyanis az előre ismertetett program szerint csak Bohár Dániellel, a kormánypárti Megafon videós influenszerével ül majd le a Tranziton beszélgetni, fej-fej melletti vita nem volt tervben.

Orbán 2006 óta nem áll ki miniszterelnöki vitára, akkor utoljára az által elvesztett választás előtt Gyurcsány Ferenccel vitázott a köztévében. A Tihanyban megrendezett Tranzit Fesztiválon, az eredeti programajánlat szerint ezzel szemben 

  • Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Molnár Csaba árnyék-kancelláriaminiszterrel;
  • Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszer Rónai Sándor árnyék-külügyminiszterrel;
  • Pintér Sándor belügyminiszter Mustó Géza árnyék-belügyminiszterrel;
  • Varga Mihály pénzügyminiszter Bodnár Zoltán árnyék-pénzügyminiszterrel;
  • Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter Vadai Ágnes honvédelmi árnyékminiszterrel;
  • Lantos Csaba energiaügyi miniszter Varju László energia- és rezsiügyi árnyékminiszterrel, míg
  • Nagy István agrárminiszter Benedek Szilveszter mezőgazdasági árnyékminiszterrel mérkőzött volna meg.

Más ellenzéki politikus is akadt, aki élt azonban a meghívással. Így Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester, és volt ellenzéki miniszterelnök-jelölt kiáll majd vitázni Tihanyban Gulyás Gergellyel. Rétvári Bence a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a Jobbik frakcióvezetőjével, Lukács László Györggyel beszélget majd, míg Hidvéghi Balázs a Fidesz EP-képviselője Tompos Mártont, a Momentum parlamenti képviselőjét látja majd vendégül vitára, és leül egymással Hollik István, valamint egy másik momentumos országgyűlési képviselő, Bedő Dávid is.

A Telex egyebekben megjegyezte, a Tusványoshoz hasonlóan most is szerettek volna a Tranzitra sajtóként regisztrálni, azonban a szervező jobboldali Kommentár Alapítvány levelükre azt válaszolta, meghívott sajtópartnerekkel dolgoznak, így a megállapodás értelmében csak ők tudósíthatnak a rendezvényről.

(Kiemelt kép: Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció Pártjának jelöltje beszédet mond a kampányzáró ülésen 2021. szeptember 17-én Budapesten. Magyarország újonnan egyesült ellenzéke a szeptember 18-án kezdődő jelöltállító előválasztásra készül, amely újítás reményei szerint kulcsfontosságú lehet Orbán Viktor miniszterelnök leváltásához a jövő tavaszi általános választásokon. Fotó: KISBENEDEK ATTILA / AFP)