Szabó Brigitta: Egy már van. Ki lesz a következő?

2017. december 23. 08:58 - szerző: Szabó Brigitta

Látszólag egyik napról a másikra, valójában 2014-ben indult belső vizsgálat és nyomozás végeredményeként az amerikai Microsoft az elmúlt hetekben etikai okokra hivatkozva felmondta a szerződéseit, és visszavonta a termékeire vonatkozó értékesítési engedélyeket a legnagyobb alvállalkozóitól, azoktól, amelyek a kormányzati beszállításokat bonyolították le. Az sem érdekelte, hogy a cégek éppen benne vannak egy húszmilliárd forintos állami keretszerződésben, és a következő hónapokban szállították volna le a megrendelt Microsoft-szoftverlicenceket és eszközöket.

Történt már hasonló, a romániai leányvállalatát is átvilágította az amerikai óriás, és tavaly Románia legnagyobb korrupciós botránya pattant ki az ügy miatt. Ott kilenc egykori miniszter kapott letöltendő börtönbüntetést, olyanok, akik csúszópénzeket fogadtak el azért, hogy a Microsoft alvállalkozói a piaci árnál 30-40 százalékkal drágábban adhassák az államnak a szoftverlicenceket és 50 százalékkal drágábban a számítógépeket.

A magyar átvilágítás és a korrupciógyanús ügyek feltérképezése után cégen belüli személyi változások történtek, távozott például Sagyibó Viktor, a Microsoft Magyarország Kft. kormányzati üzletágért felelős vezetője.

Az üzenet azonban nem jutott el azokhoz, akiket érint. Lázár János november elején a közigazgatás és a közszolgáltatások fejlesztéséért felelős kormánybiztosnak nevezte ki Sagyibót.

Egy héttel később a Microsoft szerződést bontott a kormányzattal kapcsolatban álló partnereivel.

Hogy a Microsoft azért döntött a látványos szakítás mellett, mert a megromlott amerikai–magyar diplomáciai kapcsolatok miatt már nem kellett fű alatt intézkednie, vagy mert így akart Sagyibó Viktor ellen demonstrálni, mindegy is. A lényeg, hogy

a világcég fellépett a magyarországi, világviszonylatban is kiemelkedő korrupcióval szemben. Azt merte mondani, hogy nem kellenek olyan partnerek, amelyek nem állják ki a tisztesség próbáját. Mivel a cégek tulajdonosi körei Orbán Viktor gazdasági holdudvarához vezetnek, duplán méhkasba nyúlt a Microsoft.

A kormányzati reakció szokatlan.

Eddig többségében azt láttuk, hogy amikor fideszes vagy kereszténydemokrata politikussal, ne adj’ isten a miniszterelnök családjával, barátaival kapcsolatban felmerült a korrupció gyanúja, Lázár János mindössze gúnyos mosolyra húzta a száját, Orbán Viktor meg legutóbb boldog karácsonyt kívánt a téma felvetőjének.

Most viszont olyan óriással állnak szemben, amely, amellett hogy a világ 150 országában van jelen, ott van a legtöbb magyar háztartásban is. Ezúttal nehéz azt mondani, hogy a Microsoft az ördög, mindenki mondja le a Windows-előfizetését, dobja ki a számítógépét és váltson Macintoshra. Meg ugye nem volna olcsó megsértődni, a magyar közigazgatás működése ugyanis a Microsoftra épül. A cég szoftvereit és megoldásait leváltani nemcsak drága lenne, de egyet jelentene az államigazgatás megbénulásával. S ha a kormánypártról van szó, Polt Péter ingerküszöbének eléréséhez olimposzi magasságokra kell hágni, ám a Microsoft kezében egészen biztosan vannak olyan bizonyítékok, amelyeket a legfőbb ügyésznek is muszáj lenne komolyan vennie. Vagyis most jobb nem kekeckedni.

Szóval Lázár miniszter annyit tudott mondani, hogy a Microsoft ügyeit azért nem kommentálják, mert a cég üzleti döntéseire a magyar kormánynak (sajnos) nincs ráhatása. Ők attól vásárolnak, akit a Microsoft megbíz a termékeinek értékesítésével. Arról viszont tárgyalnak, hogy a megújításra váró programhasználati licencek érvényesek maradjanak január 1. után is. A miniszter szerint egyelőre úgy fest, hogy egyetlen állami Microsoft-szoftverlicenc sincs veszélyben, így az államigazgatás is gondtalanul működhet.

A Microsoft nem a saját maga ellensége, és bizonyára nincs szándékában eldobni egyetlen remekül prosperáló piacot sem. Az viszont biztos, a nevében most egy ideig senki sem fog lopni Magyarországon.

Egy már van. Ki lesz a következő?