Somfai Péter: Szeretnék naiv lenni

2020. január 1., 07:26

Szerző:

Kénytelen vagyok egy közhellyel kezdeni: azt gondolhattuk, hogy a mai magyar társadalmat mérgező szenny már olyan méreteket öltött, ahonnan nincs – nem lehet – lejjebb.

Ma már szinte a történelmi múlt homályába vesznek az olyan ügyek, amelyekről a kilencvenes évek közepe felé szörnyülködve beszéltünk: ennek vagy annak a múltjában kínos, titkosszolgálati kapcsolatokat fedeztek fel, és micsoda disznóság, hogy az illető még mindig ott sertepertél a politika környékén! Ha valakinek a személye vagy valamilyen megszólalása kiverte a másik oldalon a biztosítékot, azonnal foltot kerestek a múltjában, és zengett a tiltakozók kórusa. Aztán kezdett tarthatatlanná válni a helyzet, a politikai pártok egy része azt követelte, hogy egyszer s mindenkorra zárják ki az ilyen vádaskodások lehetőségét, hozzanak nyilvánosságra minden létező titkos dokumentumot. Derüljön ki mindenki múltjából minden folt! Persze ezt a mai napig nem lehetett kiharcolni, de – talán elfogyott a muníció? – mára eltűntek az efféle vádaskodó leleplezések.

Aztán a mélyen keresztény és nagyon demokrata Semjén Zsolt képviselő a kilencvenes évek második felében tökélyre fejlesztette a karaktergyilkosságot. A Büntető törvénykönyvben nem szerepel ez a tényállás, a politikai csatában ilyesmiért kitüntetés jár. Neki is mellére tűzték a „Gyurcsány-gyilkos érmet”, amelyet a mai napig büszkén visel. A tőlünk nyugatabbra működő normális demokráciában az ilyen érdemekre nem volna büszke egyetlen politikus sem, de hol vagyunk mi a normalitástól? Vagy a demokráciától?

Borkai Zsolt kilép a Fideszből
Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Később jöttek az álhírek. A fake news, ahogyan világszerte emlegetik a légből kapott, rendszerint mindössze fikarcnyi igazságot tartalmazó híreket. Az egyik neves nemzetközi médiakutató ezt úgy jellemezte: a legtöbbször akit támadnak az ilyen híresztelések, annak legfeljebb csak a neve igaz az egészben. Az „egyszerű falusi legény” kormánya ezt valósággal tökélyre fejlesztette, két választást is megnyert azzal, hogy elhitette a vidék Magyarországával, jönnek a migránsok, sőt, már itt is vannak. Borzasztó dolgokra készülnek, és mellesleg minaretekké alakítják a templomainkat is. Itt vannak a hazai ügynökeik, akiket titokban Amerikából egy idős, kivándorolt magyar pénzel, s már lakásokat is keresnek a jövevényeknek. Álhír volt, egy szó sem volt igaz.

Ma már nemcsak álhírekkel járatják le a politikai ellenfeleket, hanem illegálisan alkalmazott titkosszolgálati módszerekkel is. Nincs kizárva, hogy az emlékezetes őszödi beszédet is lehallgatta valaki, és úgy adta a Fidesz kezébe a szalagokat, de az igazságot soha nem fogjuk megtudni. Nem olyan régen a Párbeszéd egyik belső megbeszéléséről „szivárogtattak ki” olyan részleteket, amelyekhez csak az juthatott hozzá, aki bepoloskázta a Parlament irodaházában a termüket.

Egyre gyakrabban kerülnek elő mobiltelefonnal, titokban felevett beszélgetések, videók, amelyeket aztán valaki alkalmas időben előhúz, hogy vagy lejárassa a politikai ellenfelét, vagy valahogyan megzsarolja azt. Lásd az egykori győri polgármester ügyét, a róla szóló filmből kiderült, hogy bizonyos helyzetekben nemcsak az ülepe meztelen, hanem a zoknija is lyukas. Persze ezt is titokban készítették, és a szóbeszéd szerint számos vevőnek felkínálták a felvételeket. Mi volt vele a cél? A választási harcokban kirántani az egykori neves tornász alól a „szert”, vagy a korrupciós ügyeikről akarták lerántani a leplet? Netán részesedni szerettek volna a zsarolók is a piszkos bevételek egy részéből?

Az Ez az ördög ügyvédje sikeres akciójától vérszemet kaptak mások is. Ma már „praktizál” Az angyal Ügyvédje is. Amíg az előző patás a jobboldali korrupciót és erkölcsi gátlástalanságot leplezte le, addig mennybéli kollégája az ellenzék oldalán igyekszik fogást találni a politikusokon. Az MSZP budapesti elnökére és az egyik kerület frissen megválasztott ifjú polgármesterére próbálja rásütni a Borkai-bélyeget: narkóztak, titkos lakásokon prostikkal hetyegtek és drogdílereket alkalmaznak a hivatalukban. Film nincs, Angyalnak nehéz dolga lehet.

Beköszönt egy újabb esztendő. Szeretnék naiv lenni és azt gondolni, hogy szilveszter éjjelén magukba szálltak ördögök és angyalok, kormánypárti és ellenzéki politikacsinálók, és megfogadják: 2020-ban minden másképp lesz. Egy szint fölött nem süllyednek egy szint alá, s akkor talán tiszta lappal kezdhetjük az évet.

Horoszkóp

A cselédsajtó és a Karmelita udvartartásának agyhalott influenszerei Pankotai Lilivel szemben fel merték venni a kesztyűt. De micsoda bátorság kellett ehhez az elvtársaknak. 

Az elhibázott brüsszeli szankciók, azon belül is elsősorban az energiaszektort érintő korlátozások miatt alakult ki válság az EU-ban és így Magyarországon is – ez a kormányzati kommunikáció alfája és ómegája. A valóság ezt másként gondolja.