Somfai Péter: A politika parlagfüve

Sajnos vannak a politikában olyan módszerek, amelyek ha egyszer már beváltak, gyökeret eresztenek, s mint a parlagfű, ha nem akad senki, aki gyökerestül kitépje, csak hullatja, szórja szanaszét a pollenjeit, és mérgezi a közéletet. A karaktergyilkosság is ilyen.

2020. október 28., 12:00

Szerző:

Az öngyilkosságnak ma egy sajátos formája ellenzéki politikusként ringbe szállni akár csak a hatalom valamilyen picike morzsájáért is. Persze még nem tartunk ott, mint Putyiniában, ahol könnyen úgy járhat bármelyik nagyszájú, hogy valaki egy csendes reptéri kávézóban vodka helyett mérget csepegtet a poharába, s nemzetközileg ismert Navalnij legyen, aki ezt túl tudja élni. Nálunk nem méreggel, hanem hamis vádakkal, lejáratással ölnek, s ebben igen jók vagyunk. Olyannyira, hogy ma is vannak a T. Ház padsoraiban olyanok, akik már korábban is büszkén vállaltak magukra politikai karaktergyilkosságot, bevallva, hogy hosszú évek kemény munkájával vadászták le a velük szemben álló tábor kapitális bikáját.

Sajnos vannak a politikában olyan módszerek, amelyek ha egyszer már beváltak, gyökeret eresztenek, s mint a parlagfű, ha nem akad senki, aki gyökerestül kitépje, csak hullatja, szórja szanaszét a pollenjeit, és mérgezi a közéletet. A karaktergyilkosság is ilyen, amellyel úgy két évtizede még csak a jobboldal élt, de igazságtalanság volna elhallgatni, mára az ellenzék is ráérzett az ízére. A megboldogult amerikai választási „szakember”, Finkelstein mester hagyta örökül a Fideszre ezt a korábban az amerikai belpolitikában már bevált lejárató módszert, amelyet azóta idehaza tökéletesítettek. Ma már minden erre szakosodott „politikai péeres” tudja, hogyan kell a veszélyes ellenfélből sokak által utált politikai pondrót, a brüsszeli bírálókból idióta bürokratákat, libernyákokat fabrikálni, vagy a földkerekség túlsó felén éldegélő idős pénzemberből egy nemzet ellenségét kreálni.

Ezt a politikai nehézfegyvert korábban az ellenfelek csak akkor vették elő az arzenálból, amikor a választások közeledtével élesedtek az összecsapások. A kampány finisében nemcsak az utcai plakátokon rajzoltak ördögszarvakat az ellenfélre, hanem minden más fórumon is igyekeztek porig alázni egymás jelöltjeit. Hivatalosan még messze van a 2022-es kampány nyitánya, amire persze rácáfol, hogy már most amilyen elánnal támadják egymás szóba jöhető jelöltjeit a szembenálló felek.

Ebből a szempontból is a Fidesznek lejt a pálya. Megtehetik, hogy a frontvonalak mögé vezénylik, kivonják a tűzvonalból a fiatalabb prominenseiket, mint amilyen például a kancellária és a gazdasági tárca minisztere vagy éppen a frakció szépreményű fiatal vezetője. Előretolnak még alig ismert arcokat, akiken ha mindjárt az első hónapokban nem találnak fogást a másik oldalon, akár még meg is edződhetnek ebben az időszakban. A közvélemény ingerküszöbét már-már alig ütik át a fideszes politikusok különös nyaralási hírei, az oligarchák újabb anyagi sikerei, a magánrepülős meccsnézések. Ezek már vaktöltények. Az ellenzéknek új, élesebb muníciót kellene találnia, ha nem csak puffogni akar.

A Fidesszel szemben fellépők nem követhetik a visszaléptetős taktikát. Ha esélyes jelölteket akarnak szembeállítani a kormánypárti csapattal, fel kell építeniük a maguk hiteles politikusait, ám ha bárki kidugja a fejét a lövészárokból, azonnal össztüzet zúdítanak rá a túloldalról. Mint például Dobrev Klárára, az Európai Parlament alelnökére. Ha megszólal, minden fideszes reagálásba beleszövik, hogy ő a DK elnökének a felesége. „Túl sokat szerepel, le kell törni a szarvát, emlékeztetni kell az embereket, hogy ki ő, nehogy két év múlva Viktor kihívójaként kerüljön elő” – jegyezte meg a fülem hallatára egy baráti beszélgetésen egy fideszes belső ember. „Az ellenzék élén ma ugyanaz a Gyurcsány család áll, akik azon dolgoznak, hogy a magyar fiatalok és családok támogatása helyett bevándorlókat telepítsenek be” – olvasható manapság is a kormánypárt honlapján.

Karácsony sem úszhatja meg. Hiába mondja el minden lehetséges fórumon, hogy a mai tisztében öt évre szól a mandátuma, nem kíván az ellenzék kormányfőjelöltje lenni, a budapesti főpolgármester politikai legitimációja köztudottan mindenki másnál erősebb. Veszélyes ellenfél. Okos, nyugodt, mindig mosolygós és fiatal. Nincsenek gyanúsan gazdagodó családtagjai, eltitkolt birtokai, strómanjai. A mellé-fölé rendelt államtitkár tiszte, hogy 2022-ig szorgos munkával lejárassa, vezetői alkalmatlanságát bizonyítsa.

A vadászat országosan folyik. Mindenkiről mindent kiderítenek: mikor lépett félre, mikor mondott valami félreérthetőt, vagy olyasmit, amit sokan nem szívesen hallanak. És ha találnak valamit, mint mondjuk a napokban Cseh Katalin esetében, azonnal megindul a lejárató gépezet. Akárki is legyen, Gyurcsánytól Karácsonyon át egy kistelepülésen polgármesterségre pályázó civilig, mindenki megkapja a magáét. Mert példát kell statuálni, ahogyan Putyiniában is teszik: ki-ki számoljon azzal, hogy egyfajta politikai öngyilkossági kísérlet szembeszállni a hatalommal. 

 

A cikk erdetileg a 168 óra hetliap 2020. október 28-i számában jelent meg.

Horoszkóp

A cselédsajtó és a Karmelita udvartartásának agyhalott influenszerei Pankotai Lilivel szemben fel merték venni a kesztyűt. De micsoda bátorság kellett ehhez az elvtársaknak. 

Az elhibázott brüsszeli szankciók, azon belül is elsősorban az energiaszektort érintő korlátozások miatt alakult ki válság az EU-ban és így Magyarországon is – ez a kormányzati kommunikáció alfája és ómegája. A valóság ezt másként gondolja.