Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni! Banki átutalással, sőt, már bankkártyával azonnal előfizetheti, és máris postázzuk Önnek!

Rózsa Péter: Lehetett volna tudni

2020. április 8. 06:30 - szerző: Rózsa Péter

Március 27-én reggel jelentette be a miniszterelnök a szokásos rádióműsorában, hogy éjféltől elrendelik a járvány miatt a kijárási korlátozást április 11-ig. Akinek két agysejtnél több van a fejében, azonnal felismerte, mi lesz e bejelentés első következménye; tömegével fogják megrohanni az üzleteket, hogy feltöltsék otthoni készleteiket. Így történt.

Március 27-én egymás nyakára hágva vásároltak az emberek. A vírusról még mindig elég keveset tudunk, de egyet biztosan, azt, hogy akár a megfertőződés 10. napjától is jelentkezhetnek a tünetek. Hogy kinél milyen erősséggel, kinél pedig egyáltalán nem, az felmérhetetlen. Nagyon eltérőek a tünetek, hiszen a panaszmentességtől a halálhoz vezető megbetegedésig sokféle módon zajlik le a fertőzés. Orbán Viktornak illett volna tudni, hogy ilyen bejelentést nem lehet tenni napközben, különösen, hogy volt előtte jó példa, a szlovák kormány már napokkal korábban hasonlóan lépett, csak ott este 10-kor közölték a nyilvánossággal a két órával később életbe lépő döntést. Már minden zárva volt.

Április 7-re virradva, a magyarországi adatok megugrottak: az előző napihoz képest nagyobb arányban, 73-al nőtt a kimutatott fertőzöttek és újabb 9-el a koronavírus fertőzés miatt meghaltak száma. Amennyiben a következő napokban is, a korábbiaknál intenzívebb lesz a megbetegedések és a halálozások száma, egészen bizonyos, hogy az történt, amit az ominózus péntek délelőtti bejelentés okozott, a tömeges vásárláskor elkerülhetetlenül tömeges fertőződés.

Nem baj, ha bokros teendői közepette egy miniszterelnöknek nem terjed ki a figyelme minden apróságra. Ilyenkor a tanácsadók, a kormánytagok és egyéb, a környezetében lévő funkcionáriusok szoktak javaslatokat tenni, mit, miként lenne célszerű. Két eset van: vagy nem volt senki, akinek ez a veszélyhelyzet feltűnt volna, vagy volt, de nem mert szólni. Van egy harmadik lehetőség is: valaki szólt, de Orbánt ez valószínűleg nem érdekelte. Ő csak arra a fellépésre koncentrálhatott, ami őt az adott pillanatban a lehető legjobb színben mutatja meg. A többi nem számít. A többiek nem számítanak. Mi, nem számítunk neki.