Ónody-Molnár Dóra: Zárják be az elnöki hivatalt!

2019. június 25., 13:05

Szerző:

Ha eddig lett is volna kétely valakiben, mostanra biztos lehet benne: a Köztársasági Elnöki Hivatalnak nincs semmi értelme, felesleges állami szervezet, úgyhogy az lenne a leghelyesebb, ha a bürokráciacsökkentési program során megszüntetnék.

Eleve nem sok feladatot ad a köztársasági elnöknek az alkotmány. Őrködnie kellene az államszervezet demokratikus működése felett, de ilyesmije az államszervezetnek már rég nincsen, a semmi felett pedig nem kell őrködni. A köztársasági elnöknek az is dolga, hogy mérlegelés után aláírja a törvényeket, de Áder János általában mérlegelés nélkül ír alá, ezért simán bele lehetne írni az Alaptörvénybe azt is, hogy a törvények – megszavazásukat követően három nappal, vagy adott esetben akár három nappal korábban – automatikusan hatályba lépnek. Elméletileg az Alkotmánybíróságra küldhetné az államfő a törvényeket, de Áder évek óta nem tesz ilyet, még a legszemérmetlenebbül jogkorlátozók esetében sem. Apropó:

miután megszűnik a köztársasági elnök hivatala, rögtön az Alkotmánybíróságot is fel lehetne számolni, mint a diszfunkcionális állam túlburjánzásának másik költséges szégyenfoltját.

A fentiek mellett egyes kinevezések szintén a köztársasági elnökhöz tartoznak, de mivel ténylegesen mindenkit a miniszterelnök választ ki, az államfőt felesleges közbeiktatni.

Feltehetően Áder is eltöprengett már azon, hogy a hivatala teljesen értelmetlen, ezért kitalált magának egy témát, a klímaváltozás elleni küzdelmet, mintegy elnöki programként. E nemes küldetésnek sok nyomával a közvélemény nem találkozhatott, leszámítva, hogy Áder időnként valamit nyilatkozik a globális felmelegedés veszélyeiről. Mint például tavaly szeptember elején: „A klímaváltozás az emberiséget fenyegető legnagyobb veszély, amelyről nem hatásvadász szónoki fordulat azt állítani: civilizációnk jövője a tét – mondta az Európai Meteorológiai Társaság budapesti konferenciáján. – Minél inkább halogatjuk döntéseinket, annál radikálisabb fordulatra lesz majd szükség később”– tette hozzá.

R20 klímavédelmi csúcstalálkozó Bécsben Áder János köztársasági elnök az R20 klímavédelmi csúcstalálkozón tartott panelbeszélgetésen Bécsben 2019. május 28-án.
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A környezetvédelem azért is tűnt remek választásnak Áder részéről, mert ez ígérte a legkevesebb konfliktust a kormánnyal. Ha például az oktatást vagy az egészségügyet szemelte volna ki magának, akkor reggeltől estig rázhatta volna az öklét a Sándor-palota erkélyéről a szomszéd épület irányába.

A klímakatasztrófa ügye tehát nyugalmas területnek ígérkezett. Iránymutatásként Áder főnöke, Orbán ki is fejtette, mit gondol a témáról, amikor Trump kilépett a klímaegyezményből: „Én még sokkhatás alatt vagyok, azért Magyarországon közmegegyezés van afelől – és ennek én is részese vagyok –, hogy a klímaváltozás valóság és veszélyes dolog” – nyilatkozta két évvel ezelőtt a miniszterelnök.

A sokkhatás azóta elmúlhatott, mert pár napja már a magyar kormány huszonöt másik tagállam ellenében a csehekkel és a lengyelekkel együtt megvétózta az uniós klímacélt, amely az üvegházhatású gázok kibocsátását korlátozná. A klímaváltozás valóság, de az autóipar még valóságosabb.

Na de mit reagált erre a fordulatra Áder, az államférfi, aki a klímaváltozást az emberiséget fenyegető legnagyobb veszélynek nevezte? Az biztos, hogy ha szerinte a civilizációnk jövője a tét, akkor nem érthet egyet az uniós egyezmény önző és felelőtlen megfúrásával.

Nos, nem reagált semmit. Egy nyikkanást se.

Ez a csend nemcsak arról árul el mindent, Áder mennyire gondolta komolyan a környezetvédelmet (semennyire), de arról is, hol a helye a Nemzeti Együttműködés Rendszerében.

Ebben a helyzetben az lenne a legerkölcsösebb és egyben a leginkább környezetbarát lépés, ha Áder maga kezdeményezné az elnöki hivatal bezárását. Legalább a Sándor-palota fűtésére és hűtésére felhasznált energiát meg lehetne takarítani. Ezzel máris hozzájárulna egy kicsivel a klímaváltozás elleni küzdelemhez. / Ónody-Molnár Dóra

Horoszkóp

A cselédsajtó és a Karmelita udvartartásának agyhalott influenszerei Pankotai Lilivel szemben fel merték venni a kesztyűt. De micsoda bátorság kellett ehhez az elvtársaknak. 

Az elhibázott brüsszeli szankciók, azon belül is elsősorban az energiaszektort érintő korlátozások miatt alakult ki válság az EU-ban és így Magyarországon is – ez a kormányzati kommunikáció alfája és ómegája. A valóság ezt másként gondolja.