Ónody-Molnár Dóra: Az életre nevelnek

2017. szeptember 11. 08:40 - szerző: Ónody-Molnár Dóra

Az iskola felkészíti a gyerekeket a nagybetűs életre – szokták mondogatni tanévzárókon és tanévnyitókon, ami a maga perverz módján igaz is: a mai magyar oktatás megtanítja a gyerekeket arra, hogyan alkalmazkodjanak a nagybetűs NER-hez, ami Magyarországon még beláthatatlan ideig az élet keretét fogja jelenteni.

Arra ugyan nem készít fel az iskola, hogy egy robotizált, a szakmákat egyre gyorsuló sebességgel átalakító és felszámoló világban milyen tudással lehet majd túlélni, de arra igen, hogy Magyarországon milyen sajátos készségek kellenek a sikerhez, a meggazdagodáshoz és az érvényesüléshez. Ezek közül a legfontosabb a tekintélyelv elfogadása és az autonómia feladása. Egy tanterv, egy tankönyv, egy ideológia, egy központ, egy akarat. A NER nem díjazza a kritikus gondolkodást, a szolidaritást, a sokszínűséget, a szabadság szeretetét, ezért a mai magyar iskola – éppúgy, mint a negyven évvel ezelőtti – mindent el is követ annak érdekében, hogy a gyerekeket lenevelje az efféle vonzalmakról. Az élet ebben az országban úgysem ezekről szól. Non scholae, sed vitae discimus – nem az iskolának, hanem az életnek tanulunk.

Fotó: MTI/Marjai János

Ha a miniszterelnök barátja elfelejt beírni a vagyonnyilatkozatába egy nyolcszázmilliós tételt, akkor büntetésképpen kap ajándékba három szállodát és két megyét. Ha egy igazgatóhelyettes késik egyetlen napot a nem létező vagyonának (lásd még pedagógusbérek) kötelező bevallásával, akkor megvonják a vezetői besorolását. Jól figyeljetek, gyerekek, ilyen mifelénk a nagybetűs élet.

A most induló tanévben nem lesz probléma a hiányzó krétákkal. Ilyen botrányt nem enged meg magának a kormány. A fojtogatóvá váló pedagógushiánnyal azonban nem tud mit kezdeni. A jelenség már korábban is érzékelhető volt, de az érett NER most megmutatja, mit jelent, ha a fizikát a szaktanár helyett a magyaros vagy rajzos kolléga tanítja, aki annyival jár a diákok előtt, mint nagyon régen az orosztanárok vagy nem is annyira régen az angoltanárok.

A VIII. Nemzeti Tanévnyitó úgy köszöntött be, hogy a szülők szerte az országban részben kicserélődött tanári karral találkoztak. Mert mostanra sokan elmentek, akik képtelenek voltak a központi utasításokra épülő, uniformizált világban oktatni. Az ő életpályamodelljük a menekülés lett.

A kormány rájött, hogy a magyar népet nem zavarja különösebben, hogy a kórházakban nincs orvos és ápoló, az iskolákban pedig nincs tanár. Az érett NER-ben pedagóguslázadással sem kell számolni. A bérrendezés utolsó körében az igazgatókra bízták, ki kapja meg és ki nem a fizetésemelést. Ezzel a technikával megoldották, hogy a végletekig megosztott tantestületekből ne indulhasson el semmiféle tiltakozás. Már ha lenne ilyesmire hajlam azok után, hogy a hatalom több iskolavezetői kinevezés esetében is látványosan érzékeltette: nem felejti el, kik álltak a kockás inges tiltakozók mellé másfél évvel ezelőtt.

Amúgy is minden szép és jó. Ma már majdnem annyit költ a kormány oktatásra, mint amennyit a NER előtti kormányok költöttek a ma elutasított és megvetett időszakban. Ez nem kis részben a folyton bírált és megvetéssel emlegetett Európai Unió pénzének köszönhető. A választások után jön majd a felső tagozat központosítása a kilenc évfolyamos általános iskolával, függetlenül attól, hogy ötödiktől már biztos nem lehet integrálni azokat a roma gyerekeket, akiket negyedikig szegregált kisiskolákban, elkülönítve tanítottak. Épeszű politikus ilyen átalakításba nem fogna bele hatástanulmányok nélkül, de az elmúlt hét év összes oktatási átalakításába mérlegelés és hatástanulmányok nélkül fogtak bele. Miért éppen most változtatnának a be nem vált gyakorlaton? Egyedül az fontos, hogy az ellenkezőjét csinálják annak, amit a rendszerváltás utáni kormányok tettek.

Ennek megfelelően az érett NER-ben egyre kevesebb gyerek szerez érettségit és egyre többen esnek ki végzettség nélkül a közoktatásból. Kevesebben mennek egyetemre, kevesebben járnak gimnáziumba, ami egyáltalán nem hátrányos, ha a közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a magasabb iskolai végzettséggel nő a NER elutasítottsága. A kör bezárult. Az iskola feladata a mindennapos rendszerre nevelés.

Előbb-utóbb valamelyik potentát az úttörőnyakkendőt is feltalálja.