Nemzeti portfólió

Magyar Nyelvstratégiai Intézetet (!) hoz létre a kormány. Az új intézet irányítását a miniszterelnökséget vezető államtitkár útján a miniszterelnök (!) látja el. Nem tudható még, hogy ki lesz ott az igazgató, de érdemes máris cáfolni a Facebookon fölbukkanó álhírt, amely szerint a köztelevízió ismert politikai műsorvezetője lenne az illető.

2014. március 13., 10:24

Igaz, hogy „lényeges” kollégánk stratégiai nyelvcsapásai kormányhű körökben igencsak kedveltek, ám valószínűleg akad nála alkalmasabb személy, aki „harcolni fog a magyar nyelvi értékvesztés ellen”. Javasoljuk mindjárt egyik múltheti interjúalanyunkat, az Oktatási Hivatal projektigazgatóját (!), aki a pedagógusokat minősítő-besoroló portfóliórendszerről (!) lapunknak így nyilatkozott: „Amikor majd a minősítéseket végzik, nyolc pedagóguskompetencia alapján, indikátorok segítségével, objektíven értékelik a tanár képességeit.”

A kollégáik portfólióját értékelő tanárokat szakértői kérdőívek (!) segítségével fogják kiválasztani. A űrlapot bizonyára átnézte és jóváhagyta a legfőbb oktatási szakértő, Hoffmann Rózsa is, és rábólintott az ott olvasható magyar (?) mondatokra: „Drága ízlésem van, amivel gyakran elnyerem mások csodálatát és tiszteletét.” Vagy: „Másokat gyakran erősebbnek látok, mint saját magamat, amihez egy szerény beállítottság illik.” Ez sem rossz: „Fontos számomra, hogy tudjam, hányadán állok.”

Nem tudni, „hányadán áll” a közoktatásért felelős államtitkárság a magyar (!) nyelvvel, de – a politikai bizalom alapján (!) – akár onnan is röptethetnek igazgatót az új intézet élére. Amelynek dolga lesz a stratégiai „nyelvfejlesztés” (?) is: „koordinálni fogja a különböző szaknyelvek tudatos fejlesztését.”

Az április elsején (!) felálló intézet támogatására százmillió forintot (!) különítettek el a tartalékból.

Nádasdy Ádám (nyelvész, költő, író, műfordító, egyetemi tanár) a Klubrádióban: „Százmillió forint?! Az egyetemen meg nincs pénz egy fénymásolóra...”

Persze kit érdekel egy hiányzó egyetemi fénymásoló? Van pénz a központi költségvetésből Veritas Történeti Intézetre (Szakály Sándor), a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézetre (Bíró Zoltán), Klebelsberg Intézményfenntartó Központra (Marekné Pintér Aranka), Magyar Művészeti Akadémiára (Fekete György), Magyar Nemzeti Filmalapra (Andy Vajna), Magyar Teátrumi Társaságra (Vidnyánszky Attila), Nemzetstratégiai Kutatóintézetre (Szász Jenő), Nemzeti Emlékezet Bizottságra, és most már lesz Nyelvstratégiai Intézetünk is, hála Orbán Viktornak, aki a szakértői kérdőíven bizonyára beikszelné ezt a mondatot: „Magamat bátorként tudnám aposztrofálni.”

És valóban bátor: a kampányban is nyelvet ölt a társadalomra.

Mester Ákos

Horoszkóp

A cselédsajtó és a Karmelita udvartartásának agyhalott influenszerei Pankotai Lilivel szemben fel merték venni a kesztyűt. De micsoda bátorság kellett ehhez az elvtársaknak. 

Az elhibázott brüsszeli szankciók, azon belül is elsősorban az energiaszektort érintő korlátozások miatt alakult ki válság az EU-ban és így Magyarországon is – ez a kormányzati kommunikáció alfája és ómegája. A valóság ezt másként gondolja.