Nagy N. Péter: Tarlós titka

A hagyományos baloldal talán utolsó itthoni esélyét játssza meg a majdani jelölttel.

2018. október 25., 07:48

Szerző:

Városából épp most űzik ki az egyetemet, amely világvárosi érzetet kelt, a közösségi egészségügy ezen a kétmilliós településen nagyságrendekkel lepusztultabb, mint az ország más részein, és elkezdődött a hajléktalanok elleni harc a hajléktalanság elleni küzdelem helyett.

Csak az utóbbi napok történéseit soroltam, jelezve, tele van ez a város feszültséggel. Budapest első számú vezetőjének azonban nincs mondandója egyikről sem. Legalábbis nem tudunk róla. Általában sincs közlendője, hacsak nem a közlekedésről. Arról már nincs például, hogy RBNB-rendszerben lakást kiadó vállalkozók felvásárolják városában a lakásokat, így özönlenek is a számukra olcsó szállásokra a turisták, de részben emiatt is a budapesti lakbérek és a lakásárak húznak fel a toronyba. Oda, ahova az itteniek már nem érnek fel.

Történik mindez egy olyan városbehemótban, amely a rendszerváltással elmulatta bérlakásait, így most az egyik legfontosabb kérdés megoldásában nem tud segíteni az embereknek. Ahogy az egészségügy vagy az oktatás világában sem, mert onnan meg kimozgatta őt a kormányzat. Az élet elmegy az intézményes Budapest mellett, hacsak nem sínpárokon halad. Még az autóbuszokhoz is van köze a városvezetésnek, a vízibuszokhoz is, de máshoz itt alig. Budapest elvesztette Vidám Parkját, utcáin gyalogosnak lenni életveszély a járdákon suhanó kétkerekű járművek állandó zöldhullámában, a 4-6-os villamos már-már mozgó no-go övezet, a Duna-part más összefüggésben az, hiszen a lakosság nem autózó része nem jut folyója közelébe. A vezetőnek nincs a nyilvánosság számára mondandója sem erről, sem a Városliget vagy a budai Vár sorsáról.

De rajta van, hogy Dugovics Titusz helyett a Koronáról nevezzenek el egy kis teret. Mit vétett Dugovics Titusz? Bántotta a törököt?

Persze hogy nincs mit hozzátennie a legfontosabb témákhoz, hiszen ezek a kormányfő ügyei, ahogy ő maga is az. Tarlós Istvánnak nincs politikai személyisége. Ez a titka. 1873 és 1945 között a főpolgármester a kormány képviseletében állt a fővárosi törvényhatóság élén. Lényegében ezt a kevéssé demokratikus hagyományt mentették át mára.

Lech Kaczynkski, Traian Basescu, Jacques Chirac, Boris Johnson főpolgármesterből lett hazájának egyik vezető politikusává. A mi mostani esetünk nem ilyen. Demszky Gábor húszéves városvezetésének idején Václav Havel cseh elnök vagy Adam Michnik, a lengyel ellenállás legendája, ha tehette, „benézett” Budapest főpolgármesteréhez. Demszkynek volt politikai személyisége.

Meglehet, Budapestnek ilyen mindenható kormány alatt éppen Tarlós kell. Lassú víz ezt-azt mosogat.

A kihívója, ha eredményt remél, nem lehet ilyen.

Tarlóst látva úgy fest, ma már semmi lényegeset nem lehet tenni önkormányzati poszton. Zugló bizonyítja az ellenkezőjét. Létrehozták a Zuglói Szociális Modellt, a rászorultak számára minimumjövedelemmel, lakhatási, fűtési, táboroztatási, iskolakezdési, adósságkezelési szolgáltatással, szociális innovációkkal.

Fotó: MTI/Kallos Bea

A főváros ugyanakkor küzd a metróval, dugódíjjal, a toronyházdilemmával, utcaneveket változtat meg, szobrokkal, néha színházakkal foglalkozik, Pride-felvonulást nehezményez. Kész.

Tarlóst egy év múlva jelen állás szerint mégis újraválasztják.

Nem a Fidesz nyerőszériája miatt. Az ugyanis Budapestre nem érvényes. A mandátumok kétharmadát tavasszal itt elvesztette a kormányzó párt.

Vajon miért?

Az ellenzék, ha megismeri a választ, e szerint jelölhet főpolgármesternek alkalmas embert. Valakit, akinek – szemben Tarlóssal – van politikai személyisége, és nem jegesvödör-kihíváson derül ki, hogy ha szeretetre méltó civil is, a politikai ketrecharcban az első ütés után kiszámolják.

A hagyományos baloldal talán utolsó itthoni esélyét játssza meg a majdani jelölttel.

Budapest ráadásul kívülről nézve egyre sikeresebb. Ennek érdekében nem sokat tesz ugyan a városvezetés, de talán épp ezért. Egy példa a sok közül a tekintélyes Economist Intelligence Unit, amely 140 nagyváros életminőségét vizsgálva Budapestet a 34. helyre sorolta. A térségből Prága a 60., Pozsony a 64., Varsó a 65. Fővárosunk mögött van Madrid, Washington, Boston, Chicago, Miami.

Jól lehet építeni erre a turistaparadicsomi langyosságra, ha szemben beindul a túlmozgás. Demszky bejelentkezik, Karácsony előválasztást akar, Horváth Csaba is emeli a kezét, majd jön Puzsér, akinek első kampányvideóját a YouTube eltávolította, mert megszegte a meztelenséggel, illetve a szexualitással kapcsolatos irányelveit. És még el sem kezdődött semmi.

Zavartalanul szólogat be mindenkinek az Orbán által immár szabályosan benevezett Tarlós. Odamondogat, mint ki jól végezte a dolgát, miközben lényegében el se kezdte. De amíg be nem bizonyítják az ellenkezőjét, neki lesz igaza. / Nagy N. Péter

Horoszkóp

A cselédsajtó és a Karmelita udvartartásának agyhalott influenszerei Pankotai Lilivel szemben fel merték venni a kesztyűt. De micsoda bátorság kellett ehhez az elvtársaknak. 

Az elhibázott brüsszeli szankciók, azon belül is elsősorban az energiaszektort érintő korlátozások miatt alakult ki válság az EU-ban és így Magyarországon is – ez a kormányzati kommunikáció alfája és ómegája. A valóság ezt másként gondolja.