Mátyás Győző: Szép, kifinomult jogi szőttes

2018. június 24. 09:18 - szerző: Mátyás Győző

 Ó, míly ízléses e szimbolikus gesztus: a hatalom képviselői éppen a menekültek világnapján kriminalizálják a menekülteket segíteni akarókat, és csak úgy bónuszként még belerúgnak egyet a hajléktalanokba. Nyilván a keresztény kultúra jegyében, melynek védelmét ugyanezzel a mozdulattal gravírozták az Alaptörvénybe. Ők így értelmezik a keresztény értékeket.

Az, hogy a gránitszilárdságú (magyar gránit: kicsit gyurmaszerű) Alaptörvénybe megint beledolgoztak jó pár oda nem illő passzust – inkluzíve a szólás- és gyülekezési szabadság durva korlátozása –, nem pusztán arról tanúskodik, hogy a hatalom mennyire magasról tesz a saját „fő művére” is. Van annak szimpla hatalmi pragmatikai aspektusa is. Mivel honunkban az ellenzék gyakorlatilag felszívódott, a hatalom jogi abúzusai és erőszakoskodásai ellen leginkább a most célkeresztbe került civilszerveztek emelték fel a szavukat – politikailag nyilván csekély hatékonysággal. Így előállt az a helyzet, hogy a demokratikus értékeket, az emberi jogokat, egyáltalán a jogállami normákat leginkább nemzetközi szervezetek, az Európai Unió különféle testületei kérték számon. Ha viszont a legbódultabb hatalmi érdeket és szeszélyt szolgáló ötletet is bevésik az Alaptörvénybe, akkor még hangosabban lehet kiabálni, hogy veszélyben a magyar szuverenitás. Itten a Soros kottájának forgatókönyvéből zsoldosként fuvolázó Brüsszel beavatkozik a magyar belügyekbe, irgumburgum nemzeti önrendelkezés, és Ugocsa non Coronat!

Akkora szabadságharc lesz, hogy Putyin adja a másikat!

Persze – mint az várható volt – a legnagyobb skandalum a Stop Soros törvény rapid elfogadásából keletkezett. Az ENSZ emberi jogi biztosa egyenesen úgy nyilatkozott: A menedékkérőket segítő személyeket és szervezeteket kriminalizáló magyar jogszabály, amelyet szerdán fogadott el az Országgyűlés, sérti a nemzetközi és európai emberi jogi normákat és értékeket…. A jelenlegi kormány politikai haszonszerzésből folytatott állandó gyűlöletkeltése vezetett e legutóbbi szégyenletes és kirívóan idegengyűlölő fejleményhez Egyszerűen gyalázatos pusztán azért célba venni a legsérülékenyebb helyzetben lévőket, mert külföldiek. Naná, hogy ezt mondja. Az ilyen nyilván rajta van a Soros fizetési listáján.

A civilizált világban valóban kuriózum törvényt hozni az emberiesség ellen.

Vegyük is komolyan a helyzetet, ahogyan a kormánynak is illenék.

Nem lehet vita abban, hogy egy országnak meg kell védenie a határait. Még annyira sem vita tárgya, hogy az illegális bevándorlást meg kell gátolni. Az embercsempészetet szigorúan büntetni kell.

A Stop Soros törvény azonban a legkevésbé sem a fentiekről szól, azokban a kérdésekben a megoldáshoz nem visz közelebb.

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Burger Barna

Hogy mennyire más ennek a hecctörvénynek a funkciója, azt a NER sokadik generációs biorobotikus fejlesztése le is leplezte, mikor jól „lematricázta” civil szervezetek irodáit − mindegy is, hogy önszorgalomból, vagy az elvárásokat teljesítve. Kezdetben csak stigmatizálták a civileket, és uszítottak ellenük, most már kriminalizálni is akarják azokat a szervezeteket és egyéneket, amelyek és akik még védik az emberi jogokat, a demokratikus normákat. Tágabb értelemben meg persze azért váltak a hatalom célpontjaivá (a bíróságokkal, a tudomány és a művészet képviselőivel együtt egy táguló kör részeiként), mert mernek autonóm módon viselkedni és kritikus véleményt nyilvánítani egy autoriter rezsimben. (Hangoztatják néhányan, hogy a törvény alkalmazhatatlan. Hát így a bírák elleni hadjárat idején én óvatosan bánnék az ilyen kijelentésekkel. Különösen egy olyan törvény esetében, amelyiknek a 11. paragrafusa nagyjából úgy értelmezhető: hogy ki az illegális bevándorlás szervezője, azt mi mondjuk meg.)

Nem véletlen, hogy a Velencei Bizottság úgy foglalt állást, hogy ezt az egész törvénynek nevezett akármit vissza kellene vonni.

Nem fogják.

Ugyan miért venne fontolóra bármiféle intelmet a nemzet megmentője? Az általa képviselt, a zsigeri ösztönök felkorbácsolására, önzésre építő politika ugyanis népszerű. És nemcsak nálunk, hanem mindenütt. (Hogy mindez hova vezet majd, az tényleg egy másik valóságshow.)

A magyar miniszterelnök nyilvánvalóan arra számít, hogy 2019-ben az Európai Parlament összetétele alaposan meg fog változni. És joggal számít erre. Hiszen az úgynevezett populista pártok radikális előretörése borítékolható. Nem véletlenül lebegtette meg a magyar nép bölcs vezetője, hogy lehet majd gründolni új frakciót ezekből az alakulatokból. Elképzelhető, hogy e pillanatban mindez csak az Európai Néppárt froclizása, ugyanakkor a későbbiekben nagyon is reális esélye van egy ilyen fejleménynek. A kontinens megmentője pedig  igazi tényező lehet.

És akkor a mindenféle obskúrus, emberi jogi izéken tökölő velencebrüsszelstrasbourgi bizottság meg lesz állítva.