Mátyás Győző: Saller képviselőknek

2019. január 27., 08:07

Szerző:

Ha jól értjük a Központi Nyomozó Főügyészségnek a jog megingathatatlan fundamentumára, az erkölcs rendíthetetlen szilárdságára alapozott, példamutatóan progresszív állásfoglalását, akkor az MTV székházában országgyűlési képviselők krudélisan agresszív mobilkamerázással zavarták meg a békésen pofozkodó, szelíden gyomorba térdeplő biztonsági őröket munkájukban. Amiért is meg fogják kapni példás büntetésüket (minimum gályarabság).

Ha valaki nem ismerné a párját ritkító dokumentumot, egy fontos részletet idézném e helyütt: „A képviselők a rendbontó magatartásuk miatt velük szemben jogszerűen fellépő MTVA Fegyveres Biztonsági Őrség tagjainak eljárását akadályozták, azzal szemben tettlegesen ellenálltak. A felvételek azt igazolják, hogy a képviselők épületből történő eltávolítása jogszerűen történt.”

Talán emlékszünk még az 56-os sortüzek utáni kesernyésen kiábrándult iróniára, amelyik imígyen foglalta össze az eseményeket, itt Esterházy átiratában idézve: „Negyvenezer hercegprímás, herceg, gróf és báró, akik születésüknél fogva csepeli vasmunkásnak álcázták magukat, kenyérrel a hónuk alatt megtámadták a békésen lövöldöző ávósokat.”

Nem, még véletlenül sem a két eseményt akarom összevetni, hanem a szövegeket, amelyek logikája mintha hasonló volna. Csak éppen míg amott az irónia munkál, emitt a főügyészség vérkomolyan  kiáltja ki az áldozatokat bűnösnek. S mint céloztunk rá, várhatóan lesz itt jóval több is a kikiáltásnál. Azért ez, mondhatni, újabb messze világló mérföldkő a NER égigérő fejlődésének legyőzhetetlen országútján.

Hadházy Ákos és a biztonsági őrök

Most tényleg, komolyan? 2018-ban Magyarországon ellenzéki képviselőket gyepálnak egy közintézményben? Valóban? (És amúgy sokan, emelkedett lélekről tanúságot téve ezen röhögnek? Azon tehát, hogy nőket inzultálnak marcona kidobók? Ja, persze asszony verve jó. És mindezen alig változtat, hogy a képviselők teátrális jeleneteket is előadtak.  Ettől már mulatságos volna, ha bántalmazzák őket?) Miközben a jog szerint senki hozzájuk sem érhetne. Az Eötvös Károly Intézet készített egy alapos elemzést a történtekről, amelyben ez áll: „Képviselőt az épületből kizárni; ha bejutott, őt megverni, gáncsolni, földre vinni, lebirkózni az épületből kihajítani egyaránt nem szabad. Ha ezek együtt vagy akár a felsorolás némelyike külön-külön megtörténik, az a nemzeti együttműködés joga szerint is nagyon kemény büntetési tételekkel fenyegetett hivatalos személy elleni erőszak”. A NER-ben viszont a bűn elkövetői felmagasztosulnak, az erőszak elszenvedői meg agresszornak minősülnek.

És akkor felmerül az örök kérdés, hogy „há’ minekmentekoda”. Azért, hogy a képviselői feladatuknak megfeleljenek. Hogy abban a helyzetben, amikor a hatalmi önkény a törvénnyel visszaélve szétrohasztotta a politika normális ügymenetét, nos akkor is képviselni tudják az ország jelentős hányadának álláspontját. „Az öt pont beolvasását nem valamely marginális csoport követelte. Közzététele emiatt nem tartozik a szabad szerkesztői döntés körébe.” Ahogy az EKINT tanulmánya leszögezi.

Az a deli kitétel tehát, hogy a képviselők célja a „műsorrend megzavarása” lett volna, több mint vicces. Amúgy meg az MTVA-ra egy kis műsorrend megzavarás rá is férne, egy élőben közvetített performansz némi vitalitást, izgalmat, hitelességet lopna a sorosmigránssorosmigráns panelek közé. (És tényleg: Hadházy Ákos lyukas zoknijának látványában több élet volt, mint az MTVA egész éves műsorfolyamában.)

De jó, legyen! Ha a bentiek tényleg úgy ítélték meg, hogy a képviselők a munkájukban akarják akadályozni őket, amihez valóban nincs joguk, akkor nem lehetett volna, hogy a biztonságiak egyszerűen elállják az útjukat, vagy falzettben előadott türk (rokon!) népdalok révén hárítják el a támadást? Biztos, hogy az a kézenfekvő (szó szerint egyébként: mert azért a Hadházy Ákos meg a Varju László is eléggé csuklóztatva volt) megoldás, ha kicsavarják a karjukat, rájuk ülnek, és erőszakkal kidobják őket az épületből? Már csak emberileg is.

Persze a „kiszervezett” erőszak, vagyis, hogy lelkes fociultrák, őrző-védők és egyéb nehézgépes szerzetek vágnak rendet (illetve vágnak pofon némelyeket, lásd a ligetvédők esetét), eddig is a rezsim ismérve volt. Autoriter rendszerek sajátja az erőszak vállalkozásba adása, így hivatalosan nem az államhatalom osztja a maflásokat, de azért mindenki tudja, merről zúgnak a pofonok.

A relatív újdonság az, hogy a hatalom kesztyűbábjává züllött főügyészség még hivatali menlevelet is ad a gebines erőszaknak. „Ellenzéki képviselőt verni nem kell félnetek. Jó lesz.”

S mindennek nyomatékos üzenete az, hogy a NER-ben még egy országgyűlési képviselőt sem véd a törvény, jogait magasról leilliberálják, méltóságát porba tiporják.

És figyelmezz, mezei halandó, ha mindezt egy különleges jogállású képviselővel meg lehet tenni, akkor ugyan milyen gyorsan morzsolna el téged ez a hatalom, ha az útjába találnál kerülni! Jól vésd ezt az eszedbe!

Erős, hatásos üzenet! Tanulságait egy ország emészti.

Horoszkóp

A cselédsajtó és a Karmelita udvartartásának agyhalott influenszerei Pankotai Lilivel szemben fel merték venni a kesztyűt. De micsoda bátorság kellett ehhez az elvtársaknak. 

Az elhibázott brüsszeli szankciók, azon belül is elsősorban az energiaszektort érintő korlátozások miatt alakult ki válság az EU-ban és így Magyarországon is – ez a kormányzati kommunikáció alfája és ómegája. A valóság ezt másként gondolja.