Mátyás Győző: Néppárti parti

2019. március 10., 08:40

Szerző:

Közeledvén március 15., igazán nem lennénk meglepve, ha valamelyik kormánypárti potentát nagy ívű, új történelmi távlatokat nyitó beszéde egy Elios-lámpa sugárzó erejével világítana rá az eddig titkolt igazságra. Nevezetesen arra, hogy 1849-ben a Dózsa László (1942-) vezette hős magyar seregeket orvul leverte az Európai Néppárt. Azt már most is okkal feltételezhetjük, 1956-ban is vélhetőleg az ő (az Unió elődje, az Európai Szén- és Acélközösség 1951-ben alakult!) opportunista alkupolitikájuk miatt hagyta cserben a Nyugat a forradalmat. Ezek a nyugatiak mind ilyen kriptokonzervatívok, hohmecolnak itt a kereszténységgel, miközben ezerrel tolják a kommunisták szekerét! 

Éppen ideje volt leleplezni ezeket a konzervatív bőrbe bújt szocialista farkasokat, meg hasznos idiótákat, akik legszívesebben pávatollal a hátsójukban vonaglanak a Pride-on, és kötelezővé tennék a sariját.

Tulajdonképpen tud az ember ezeken az izzadmányokon jól szórakozni, de leginkább kínjában. Különösen, amikor jön az a fordulat, hogy a valódi, a sültkonzi értékek őrzői a Fideszben ülnek, és hogy Helmut Kohl is így látná.

Hát persze, bizonyosan a konzervatív értékek felkent reprezentánsának tartaná azt a bagázst, amelyik lebontja a demokrácia intézményrendszerét, megbuherálja a választási rendszert, vegzálja a civileket, elfojtja a sajtószabadságot, saját bukszájának tekinti az államkincstárt, az uniótól besöpört pénzen hizlalja az oligarcháit, és mindeközben folyamatosan néphülyítő propagandával bombázza az országot.

Feltétlenül ez az a rezsim és attitűd, amelyik elnyerné Kohl tetszését.

Belpolitikai használatra, táboregybentartó trombitálásnak láthatólag nagyon hatásos ez a mindenki hülye, csak mi vagyunk az atomerőmű című játék. A tágabb politikai színtéren viszont a fontosabb tényezők mintha most elégelték volna ezt a hazai pályán sikeres mutatványt.

Az is kérdés, hogy magukra tényleg adó konzervatívok miért tűrték eddig, hogy egy ún. populista csapat randalírozzon a klubban. (Jut eszembe, a Fideszben egyfolytában hadakoznak a political correctness ellen, miközben ők járnak jól vele. Mert ha nem lenne píszí, ugyan ki nevezné populistának a Fideszt, ahelyett, ami valójában?) Persze sokan leírták már, hogy szimpla pártpolitikai érdek vezérelte az EPP-t, amikor úgy ítélték meg: a Fidesz szavazataiért még az sem túl nagy ár, hogy a magyar párt magasról tesz minden értékre, amitől egy konzervatív annak tudhatja magát, ami. 

Most mintha változott volna a helyzet. Amiben részint megint csak a szimpla matematika játszik szerepet. Felmerült a veszélye annak, hogy a Néppárt többet veszít azzal, ha a Fideszt bent tartják a kollektívában, mert tiltakozásul tagok hagyhatják el a pártcsaládot. A protestálásnak ez a formája viszont valóban arra irányítja a figyelmet, hogy ezek az alakulatok más értékeket vallanak, mint a hovatovább Le Pen pártjával kompatibilis magyar formáció.

Orbán is érzi, hogy ez a helyzet most, nem is kicsit, eltér a szokásostól, amikor némi ígérgetéssel, meg látszatcselekvéssel megoldotta a válságot. „Ha úgy alakul, hogy nekünk valami új dolgot kell indítanunk Európában, és lehet, hogy ennek a vitának ez lesz a vége, hogy a helyünk végül is nem a néppártban van, hanem azon kívül – bár én inkább a néppárt átalakítását, megreformálását szeretném elérni, például hogy helye legyen benne a bevándorlás ellenes erőknek is –, (...) mondta a pénteki rádióinterjúban.

S mindezt megelőzte a daliás időket idéző vezércikk a kormánylapban, ahol úgy lekapták tíz körméről a Néppártot, mint hajdanán a Szabad Nép az imprlistákat.

Készítik fel a tábort arra az eshetőségre, ha netán a Néppárt mégis púpnak gondolná a Fideszt. Akkor jobb ezt úgy eladni, hogy itt mindenki áruló, a komcsik ügynöke, a Soros  lakája, csak a Fidesz őrzi a lángot, annyira, hogy ezzel alágyújt a saját frakciójának.

A hagyományos politikai észjárással egyszerűen értelmezhetetlen a Fidesz taktikája. Sem az Unió, sem a Néppárt nem volt felkészülve a Fidesz sallerosztást pávatánccal vegyítő góbé harcmodorára, és mindenféle vicces dörgedelmeken kívül semmilyen ellenszere nem volt ez ellen. Most mintha azt ismerték volna fel, ha mindez továbbra is így megy, Orbán tényleg átalakítja a Néppártot, vagyis szétveri belülről.

Horoszkóp

A cselédsajtó és a Karmelita udvartartásának agyhalott influenszerei Pankotai Lilivel szemben fel merték venni a kesztyűt. De micsoda bátorság kellett ehhez az elvtársaknak. 

Az elhibázott brüsszeli szankciók, azon belül is elsősorban az energiaszektort érintő korlátozások miatt alakult ki válság az EU-ban és így Magyarországon is – ez a kormányzati kommunikáció alfája és ómegája. A valóság ezt másként gondolja.