Mátyás Győző: A kétség terhe

2019. november 24. 08:27 - szerző: Mátyás Győző

Ne már, hogy pont csőtörés! Jobbat nem tudtak kitalálni? Valami kicsit nívósabbat. Ja, hogy ennek az országnak jó ez is, nincs szükség ennél hihetőbb süketdumára. Lehet, de azért ez még a korábbi baromságnál is hervasztóbb, amikor az ment, hogy feltörték a kocsidat, és az életbevágóan fontos dokumentumokat meg ellopták. Mert ott tartod őket, a csomagtartóban. És ha mész a swingerklubba, akkor is ott vannak.

Borkai Zsolt kilép a Fideszből
Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Figyeljetek, én különleges tanácsadó vagyok: a politikai outlook az én felelősségem. A vonzó imázs kialakítása. És ha csak ilyen nívójú figurákat tudunk magunk köré gyűjteni, azokkal nem fog menni. Ezek egyre jobban össze fogják trutymózni a mi mezünket.

Persze tudom, azt most még nem döntötték el ott fent, hogy ezt a faroklóbálos fazont akkor kitüntetjük, vagy ledobjuk a Taigetoszról. Mert ebben azért van dilemma. A Laca például a legutóbbi szpícsében már elmozdult abba az irányba, hogy ez csak kis erkölcsi botlás volt, ilyen ejnyebejnyés csíny. Ez nekem így nem elég, mondják meg, hogy milyenre szabjuk az anyagot. Mert ki tudom hozni ebből, hogy

az a jachtos buli valójában egy előremutató, progresszív oktatófilm volt.

Az egészséges szexuális tevékenység népszerűsítése céljából. A népességszaporulat fellendítését segítő. Hogy nem ám úgy kell csinálni, mint az aberrált libsik, hogy szőrös hímek egymással, meg gumiférfival. És akkor a fószer akár kaphat valami plecsnit is, tudomisén a példamutató dugásért címmel, vagy ilyesmi. 

De ha csak szimplán mentegetni akarjuk a palit, akkor esetleg be lehetne vetni azt, hogy az egész adriai árbócállítás ellenséges provokáció volt. Lehetne azt kommunikálni, hogy a nőket a hajón valójában Soros fizette, sőt hogy Soros-aktivisták voltak. Egy ideig nem a vén spekuláns volt a krampusz, de hallottuk a főnök beszédéből, hogy most reaktiváltuk.  Kiderült ugye, hogy a Soros személyesen akarta megfúrni az EU-biztosunkat, úgyhogy tuti ő küldte ide az ügynökeit is prostinak álcázva. Nem tudom, a migránsokat melyik vonalon lehetne ebbe az ügybe belekeverni? Hajóskapitány?

De ha a másik irányba indulunk el, azt is lehozom csont nélkül, hogy itten a konzervatív erkölcs tartópillérének meghágásáról van szó, és mi ezt a gyehenna szigorának élességével elítéljük. Jól mondom így? Mert mi kiállunk a keresztény szabadság illiberális védelmének megőrzése mellett!

 

*

 

Jó, akkor tessék legalább  virágelvtársazni. És megmondani taktra, hogy pontosan mi az ítélet. Hogy akkor bűnös legyen vagy ártatlan, sőt mártír. Melyik verziót játsszuk le? Azt, hogy ez a figura az erkölcstelenség mocsarában dagonyázó gátlástalan bűnöző, aki három kézzel fosztogatja az államkasszát, vagy azt, hogy fondorlatos ellenzéki összeesküvés ártatlan áldozata? Meg lehet szerkeszteni bármelyiket, gond nélkül. De kellene hozzá az alapvető iránymutatás, a direktíva. Hogy legyen időnk a megfelelő formába önteni az ítéletet. Azért nem olyan könnyű legalább a látszatát megteremteni annak, hogy valami köze a joghoz is van ennek a játéknak.

Ezért mondjuk azt is, hogy a kollégákat se kellene állandóan arra kényszeríteni a nyomozóhatóságnál, hogy nagyobb hülyét csináljanak magukból, mint amekkorák. Az rendben van, hogy ha  egy kormánypárti képviselő a tévé kamerái előtt lopja el a Szent Koronát, akkor is azt kell nyomni, hogy a nyomozóhatóságnak nincs elég bizonyítéka. Vagy ha elbugáznak egy fél megyét vagy egy egészet, az nem bűntény, hanem vidékfejlesztés. Ez mind rendben van, de azért legalább ne kelljen már oda eljutniuk, hogy ebben a videós cuccban nem is volt hajó. 

Persze értjük mi pontosan, hogy nem lehet még tudni, merre leng ki a politikai inga. Mert ha elveszítjük a várost, akkor valakinek el kell vinnie a balhét, ez esetben persze, hogy rátolják a jachtbajnokra. Akkor fekete lesz, mint a varjú éjjel. Ha viszont nyerünk, akkor a választók bölcsessége legyőzte a nemzet lelkét csüggedtséggel mérgező erőket, és ezt a szegény volt polgármestert, a lólengés bajnokát csak az ellenzék hitvány rosszindulatának aljassága akarta besározni. 

De hát nem lehet a végtelenségig kétségek között őrlődni. Kérünk valami utasítást, hogy akkor mi legyen. Ha megszövegezve küldik, annál jobb.