Makai József: Múltról és a jövőnkről

A Hunyadiak koporsóit azért nyitották fel, hogy DNS-mintát vegyenek belőlük. Ezekből megállapítják Mátyás király „Y-kromoszómás haplocsoportját”, azaz a „férfiágon öröklődő genetikai markereit”. A tudás birtokában a székesfehérvári osszáriumból kiválogatnák Mátyás király csontjait, összeraknák a csontvázát, majd eltemetnék. Kezdetnek. Mert utána jönne a többi király.

2021. február 2., 10:26

Szerző:

Egy dologról biztos írnom kellene – a hamarosan érkező változásról. Illetve kettőről, de a másik jelenséget még nem sikerült besorolnom. Nem szeretném sommásan hülyeségnek nevezni, ám egyelőre hiába keresem a szavakat. Az emberminiszter, doktor Kásler Miklós hobbijáról van szó: amikor a járvány magyarországi áldozatainak száma már meghaladta a tízezret (most már a tizenkétezret is), a tárcavezető egy horvátországi pálos kolostorban a Hunyadiak kihantolásán és visszatemetésén vett részt. A Hunyadiak koporsóit azért nyitották fel, hogy DNS-mintát vegyenek belőlük. Ezekből megállapítják Mátyás király „Y-kromoszómás haplocsoportját”, azaz a „férfiágon öröklődő genetikai markereit”. A tudás birtokában a székesfehérvári osszáriumból kiválogatnák Mátyás király csontjait, összeraknák a csontvázát, majd eltemetnék. Kezdetnek. Mert utána jönne a többi király.

Még Kásler miniszter sem szakadt el annyira a valóságtól, hogy ne érezné: a járvány tombolása közepette kirándulása inadekvát hibbantságnak tűnhet, ezért több mindent is elmagyarázott a Magyar Nemzetnek adott interjújában. Azt mondta, a „hazaúton járványügyeket intéztem telefonon”, kora délutánra pedig már Budapesten volt, s „ott folytattuk, ahol abbahagytuk”.

Hát ez az. Talán útközben fogalmazta meg kívánalmát, hogy jó lenne, ha a Miniszterelnöki Kabinetirodánál regisztrált magyarok nem lennének válogatósak, elfogadnák azt a vakcinát, amit a véletlen eléjük dobott. Készüljön az a mesés Keleten vagy a hanyatló Nyugaton.

A haplocsoportok és genetikai markerek iránt rajongó miniszter szerint a védőoltás „nem politikai kérdés, ez elemi egészségügyi érdek”. Amit meg a magyarok a vakcináról gondolnak, az általában a „propaganda hatására megjelenő véleményeket tükrözi, előítéletekre alapul nagyon sok esetben, illetve politikai rendszerekre vetítik”. Valóban. És talán saját, jól felfogott érdekükben tesznek különbséget olyan rendszerek között, ahol naprakész információkat lehet kapni a vakcinákról és a járványról, illetve azok között, ahol sem a tudomány, sem az információ, sem a polgár nem szabad.

Az emberminiszter szerint „a kommunista diktatúra évtizedeiben a tudományt a politika, a hatalmon lévő elit határozta meg”. Nem egyszerű megállapítani, hogy ezt problémának tartja-e, hiszen Mátyás király maradványainak felkutatása és újratemetése ugyanúgy politikailag motivált tett lehet, mint az orosz vakcina engedélyeztetése.

Kásler miniszter szerint, aki bírálná Mátyás király felkutatását, az nem érti „egy nemzet vagy nemzet tagjainak az életérzését, gondolkodását, a hagyományaihoz, történelemhez való viszonyát”. Mert a doktor szerint identitásképző ereje lenne egy nemzeti emlékhelynek, „a következő nemzedékek magyarságtudatát” lehetne erősíteni, ha ellátogathatnak III. Béla vagy Hunyadi Mátyás sírjához.

Hogyne. De amíg meg nem épül a nemzeti emlékhely, a magyarok elfelejtik, hogy járvány van? És azt hogyan is kezelte a kormány? Naponta értesülhetnek arról, hogy Nyugaton minden szörnyű, bezzeg Magyarországon a helyzet egyre javul. De ezt el is hiszik? És azt is, hogy az oltás ütemesen, nagyszerűen halad? Akár a sebtében, kurtán-furcsán engedélyeztetett, a baráti Oroszországtól és Kínától vásárolt vakcinával.

*

Úgy alakult, hogy egy – számunkra nagyon fontos – változásról csak most tudok beszámolni: a 168 Óra jelenlegi formájában búcsúzik. Hónapok óta dolgozunk a lap megújításán, és úgy érezzük, elkészültünk. A jövő héten már egy új hetilapot vehetnek kezükbe. Más lesz a külcsín, más lesz a papír, más lesz a tördelés. Előfizetőink hamarosan levelet kapnak tőlünk, amiben azt ígérjük, nem engedünk a 168-ból. Azaz az új – szerintünk tetszetős – külső ellenére az alapállás nem változik: továbbra is kritikus, a liberális értékek, az emberi jogok és a szabadság mellett kiálló lapot kívánunk írni. Tartsanak velünk, találkozzunk a jövő héten is!

 

Megjelent a 168 Óra hetilap 2021. január 28-i számában.

Horoszkóp

A cselédsajtó és a Karmelita udvartartásának agyhalott influenszerei Pankotai Lilivel szemben fel merték venni a kesztyűt. De micsoda bátorság kellett ehhez az elvtársaknak. 

Az elhibázott brüsszeli szankciók, azon belül is elsősorban az energiaszektort érintő korlátozások miatt alakult ki válság az EU-ban és így Magyarországon is – ez a kormányzati kommunikáció alfája és ómegája. A valóság ezt másként gondolja.