Mátyás Győző: Lopásszoftver

2019. július 28., 07:00

Szerző:

A rég homályba veszett kilencvenes évek közepén esett meg a történet, amikor a korán bekövetkezett kiábrándulás ellenére még nem foszlott teljesen szét a rózsaszínű optimizmus, ami korábban a tőke diadalát, a piacgazdaság, a szabad verseny, eljövetelét körüllengte. Legyen a sztorinkban német, osztrák, netán francia az anyavállalat, amelyik frissiben privatizál egy magyar céget, korszerűtlent ugyan, de profilja folytán (legyen, mondjuk, gépészet) nagy reményekre jogosítót. Az ő technológiájukkal szinte biztosra vehették, hogy tarolnak majd a területen. És várták is a Kánaánt, ami csak nem akart eljönni, mert minden megrendelést a környékbeli garázsüzemek nyertek el. Mígnem a cég egyik magyar kisfőnöke bement a tulajhoz, elérte, hogy rábízzák a bizniszelést, egy jókora szabad felhasználású kerettel együtt. Onnantól kezdve be is jött a papírforma, nekilódult az üzlet, mert a jó magyar bekalkulálta az „alkotmányos költséget”.

Annak idején azt vártuk, hogy majd a nyugati piacgazdasági modell, a struktúrától kezdve a munkaszervezésen át az üzleti kultúráig és erkölcsig áthatja és átalakítja az alsóreteráti viszonyokat. Hát nem így történt. A Lajtán túlról érkezett versenyzők hézagmentesen sajátították el a magyar „üzleti módit”, úgy kenik a bizniszt, ahogy olaj a BMW-motort.

Fotó: Mapio

Az évek során a legtöbb külföldi tulajdonú vállalat, multicég rájött, hogy minek is akarnának nemzetközi standardokat erőltetni, ha egyszer a helyi szokásokhoz alkalmazkodni sokkal jövedelmezőbb. Amivel a legkevésbé sem azt akarjuk mondani, hogy a nyugati világban ne lenne korrupció, csak éppen ott még mindig üldözendő anomáliának számít, míg nálunk a rendszer lényege.

E pillanatban az amerikai Igazságügyi Minisztérium közleménye kelt – eléggé visszafogott – feltűnést. Amelyben arról adnak hírt, hogy a Microsoft magyar leányvállalatánál a vezetés milyen flottul alkalmazkodott ahhoz a princípiumhoz, hogy "amit korrupciónak neveznek, az gyakorlatilag a Fidesz legfőbb politikája."

Az amerikai hatóságok (az Igazságügyi Minisztérium, az FBI és egy New York-i ügyész) az Egyesült Államok „külföldön gyakorolt korrupcióról” szóló törvényének (U.S. Foreign Corrupt Practices Act) megsértése miatt vizsgálták a Microsoftot, illetve annak magyar filiáléját. És megállapították, hogy a magyar cég illetékesei – együttkavarva a viszonteladókkal és az állami cégek reszortosaival – az állami beszerzések esetében a szoftverlicenszeket túlárazták, a többletet zsebre tették, és mindehhez jól átverték az anyacéget diszkontárak kikunyerálásával.

Én, mondjuk, már azt sem igazán értem, hogy ha a NAV szoftvert akar venni, akkor közé és a magyar Microsoft közé minek közvetítő cégeket beiktatni. Illetve dehogynem értem, hiszen pontosan ez a modell lényege (a gázüzlettől a letelepedési kötvényen át a reklámértékesítésig olyan parazita cégeket szúrnak az üzletbe, amelyek szerepe gyakorlatilag a haszon lefölözése). Külön érdekessége a bulinak, hogy a magyar Microsoft vezetői a lebukás után felfelé buktak állami pozíciókba, vagy „közeli” cégek vezető testületeibe. Ami érthető, hiszen az alkotmányos költségek kezelésében érdemeket szerzett figurák szakértelme nélkülözhetetlen. Ugyanezt a Washington Post szerint Brad Smith, a Microsoft elnöke kicsit másként ítéli meg, mert egy belső körlevélben nyíltan kimondja: „Nem tűrjük meg azokat az alkalmazottakat és partnereket, akik szándékosan megsértik a tisztességes üzleti magatartás alapvető szabályait”.

Természetesen született feljelentés az orbitális korrupció gyanúját illetően nálunk is, de az ügyészség szerint nincs itt semmi látnivaló.

Mondhatnánk, legalább az amerikai hatóságok intézkedtek, és így nem lehetett eltitkolni a botrányt. Csak hát az ügy peren kívüli egyezséggel zárult, illetve a Microsoft fizet büntetést a tőzsdefelügyeletnek, ami nem fogja megrengetni. 

Ráadásul az amerikai hatóságok a magyar simlisek ellen nem fognak eljárást indítani, ahogy az OLAF is hiába tárta fel jelentésében az Elios-lámpa fényénél ezerszer fényesebben névvel, címmel, szig.számmal, hogy kik voltak, akik közvilágítási projekt címszó alatt térítették el az uniós forrásokat, ha a magyar hatóságok ettől sem világosodtak meg.

A NER lopásszoftvere hibátlanul működik.

Horoszkóp

A cselédsajtó és a Karmelita udvartartásának agyhalott influenszerei Pankotai Lilivel szemben fel merték venni a kesztyűt. De micsoda bátorság kellett ehhez az elvtársaknak. 

Az elhibázott brüsszeli szankciók, azon belül is elsősorban az energiaszektort érintő korlátozások miatt alakult ki válság az EU-ban és így Magyarországon is – ez a kormányzati kommunikáció alfája és ómegája. A valóság ezt másként gondolja.